Лесна и вкусна рецепта за пиле в черен сос, която всеки ще хареса

Ще ви покажем как да извлечете максимума от пилешкото с една изискана рецепта, която не можете да пропуснете. Приготвя се лесно и ще ви хареса.
Лесна и вкусна рецепта за пиле в черен сос, която всеки ще хареса
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Пиле в черен сос е отлична рецепта с високо съдържание на протеини и чудесни органолептични характеристики. Идеално е да внесете разнообразие в диетата си, като по този начин си осигурявате оптимално количество хранителни вещества.

Освен това се приготвя лесно и така за няколко минути ще получите ястие, което ще зарадва всеки, който го опита. Не пропускайте да се възползвате максимално от него.

Как се приготвя пиле в черен сос

Ястие с пиле.
Пилешкото е едно от най-универсалните меса в гастрономията, освен че е вкусно и здравословно.

Съставки

Ако искате да приготвите изискано пиле в черен сос, ще ви трябват следните продукти:

  • 1,6 килограма (3,5 паунда) пиле
  • 100 милилитра царевично масло
  • 4 супени лъжици захар
  • 2 средни глави лук
  • 2 супени лъжици сос Уорчестър
  • 4 скилидки чесън
  • 1 чаена лъжичка горчица
  • 4 сладки чушки
  • 200 милилитра бяло вино
  • 1 кубче бульон
  • 1 щипка сол

Инструкции стъпка по стъпка

  1. Нарежете пилешкото месо на малки парчета.
  2. За максимален вкус подправете със сол, черен пипер, сос Worcester, горчица и намачкани скилидки чесън.
  3. Нарежете лука на възможно най-ситно, заедно със сладките чушки.
  4. Вземете тенджера и загрейте маслото на среден огън.
  5. Когато олиото достигне правилната температура, добавете захарта. Изчакайте, докато придобие тъмен цвят.
  6. В този момент добавете парчетата месо и ги запържете до пълно запичане. За да направите това, препоръчително е да намалите топлината. В противен случай пилето може да изгори и да развали рецептата.
  7. След това добавете лука и чушките и разбъркайте добре с дървена лъжица.
  8. Добавете виното заедно с бульона. Може да се използва вода като основна течност; това зависи от вкуса на всеки човек.
  9. Гответе на слаб огън, докато месото омекне.
  10. Може да добавите още малко сол, ако е необходимо.
  11. След няколко минути пилето в черен сос е готово за сервиране. Най-добре се сервира с бял ориз или сирене, но можете да приготвите и салата, за да осигурите повече витамини и антиоксиданти.

Още една страхотна рецепта с пиле: Пилешки гърди в сос от сирена

Ползи от това пиле в черен сос

Пиле с черен сос
Пилешкото месо е източник на протеини с незаменими аминокиселини.

Първото нещо, което трябва да се отбележи, е наличието на значително количество протеини в рецептата за пиле в черен сос. Това хранително вещество е доказано, че е в състояние да предотврати появата на заболявания, които засягат чистата маса, какъвто е случаят със саркопенията. Те обикновено се срещат при възрастни над 40 години и значително нарушават функционалността на човека.

От друга страна, трябва да се отбележи съдържанието на антиоксиданти във виното. При варенето алкохолът, който е токсичната част, се е изпарил. Въпреки това остават много фитонутриенти, способни да неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този ефект е свързан с по-нисък риск от заболяване, както се посочва в проучване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry .

Друга страхотна рецепта, която да опитате: Домашни пилешки или говежди емпанади

Пригответе тази рецепта за пиле в черен сос

Както видяхте, приготвянето на изискано пиле в черен сос по тази рецепта е много лесно. Това е различен начин за консумиране на това универсално месо, богато на хранителни вещества.

Не е нискокалорично, но е полезно, стига да се въведе в контекста на разнообразната и балансирана диета. В крайна сметка целта е да се избегне дефицит на основни хранителни вещества и да се осигури вкусна храна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.