"Леките" безалкохолни напитки могат да увеличат коремните мазнини

Те са пряко свързани със сериозни заболявания като диабет, инфаркт на миокарда и, разбира се, затлъстяване.
"Леките" безалкохолни напитки могат да увеличат коремните мазнини
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 18 февруари, 2019

Ако наистина не искате да напълнявате, най-добре е да не консумирате какъвто и да е вид безалкохолни напитки и дори още по-малко тези, които се считат за “леки”. Вместо да помагат да избегнете натрупване на мазнини в тялото, се случва точно обратното: те увеличават талията. Ще разкрием всички подробности по-долу.

Леките безалкохолни напитки, които в действителност съвсем не са такива

Леките безалкохолни напитки, които съвсем не са такива

Едно скорошно проучване от Университета на Тексас разкрива информация, която до известна степен вече знаем: леките безалкохолни напитки не са много по-различни от тези, които смятаме за нормални и освен това представляват по-голям риск, тъй като е установено, че причиняват увеличаване на мастната тъкан и на талията.

Изследването е проведено в продължение на 9 години и анализира навиците на потребление на около 900 души от САЩ, Мексико и Европа. За провеждането му изследваните хора са били разделени на 3 групи:

  • Случайни хора, които пият леки безалкохолни напитки (между 1 и 3 чаши на седмица).
  • Редовни консуматори на леки безалкохолни напитки (5 или повече всяка седмица).
  • Хора, които никога не са пили никакъв вид безалкохолни напитки.

И какви са резултатите? Фактите са изненадващи. Например хората, които консумират между 2 и 3 чаши леки безалкохолни напитки всяка седмица, показват увеличение между 2.54 и 5 см. в талията. Други, които консумират тези напитки редовно, имат увеличение средно от около 7.62 см. или повече. Тези, които никога не консумират безалкохолни напитки, нямат никакво увеличение, тъй като по принцип се стремят да живеят здравословен живот, който не включва захари или безалкохолни напитки, дори и тези, които са с етикет „леки”.

До какво заключение водят тези факти?

  • Леките безалкохолни напитки все пак съдържат много калории.
  • Шарън Фаулър, директор на това проучване, разкрива, че леките безалкохолни напитки (газирани напитки) са пряко свързани със сериозни заболявания като диабет, инфаркт на миокарда и, разбира се, затлъстяване.
  • Очевидно е, че начинът на живот на едно лице ще направи тези факти повече или по-малко значими. Ако някой пие леки безалкохолни напитки само от време на време (2 кутийки на месец), най-вероятно нищо няма да се случи, особено ако има активен начин на живот и не консумира редовно мазнини или захари. Рискът е за тези, които пият минимум 4 кутии всяка седмица (или повече), водят заседнал начин на живот и не следват балансирана диета. С течение на годините те ще страдат от увеличение на мастната тъкан – както вече знаете, това е пряка опасност за здравето.

Други рискове от леки безалкохолни напитки

Съдържат висока доза подсладители

Леките напитки съдържат много висока доза подсладител

Леките напитки съдържат много висока доза подсладители. Ако те се консумират редовно, чувството за вкус постепенно няма да регистрира вече естествените подсладители, например тези в плодовете.

Водят до повишен риск от диабет тип 2

Ако обикновено пиете 1 кутийка лека безалкохолна напитка всеки ден, трябва да знаете, че ще докарате 36% по-голяма вероятност да страдате от диабет тип 2. Според проучване, проведено от Университета на Минесота (САЩ), този вид напитка повишава още повече напрежението, лошия холестерол и, както вече знаете, тлъстините, които имат тенденция да се натрупват в талията.

Нямат никаква хранителна стойност

Безалкохолните напитки имат много приятен вкус, знаем това. Те са прекрасни през лятото, за семейните обеди или с приятели през уикенда. Въпреки това те не осигуряват храна за тялото, никакви витамини и минерали. Те са стимуланти, които променят много от основните функции и вместо да утолят жаждата, всъщност ви правят по-жадни.

И не забравяйте, че замяната на обикновените безалкохолни напитки с “леки” не ги прави по-полезни.

Могат да доведат до главоболие

Ако сте човек, който често страда от мигрена или главоболие, по-добре е да избегнете всички газирани напитки, независимо дали са обикновени или леки.

Могат да увредят зъбите

Безалкохолните напитки ускоряват зъбната ерозия и отслабват емайла

Този факт е много важен. Според проучване, публикувано в списание “Обща стоматология”, безалкохолните напитки ускоряват зъбната ерозия и отслабват емайла. Всичко това се случва поради лимонената киселина, която се намира в състава им. А какво ще стане, ако започнете още днес да избягвате този вид напитки? Вашата усмивка ще ви бъде благодарна един ден.

Могат да повредят костите

Ако сте жена и сте започнали да имат проблеми с костите, трябва да спрете да пиете газираните напитки от днес. Леките безалкохолни напитки също се свързват с износването на костната маса и загубата на костна плътност, най-вече в ханша.

Могат да увредят сърцето

Леките безалкохолни напитки могат да увредят сърцето

Как могат леките безалкохолни напитки да увредят сърцето? Рискът от сърдечни проблеми е очевиден – този вид напитки увеличават нивото на лошия холестерол и предизвикват хипертония.

И така, не забравяйте, че безалкохолните напитки не са полезни за здравето и никога не се подлъгвайте от предполагаемите ползи от леките безалкохолни напитки. Те далеч не са толкова полезни, а и продължават да водят до рискове.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.