Ректалното кървене: защо се появява?

Най-често ректалното кървене се появява при наличието на хемороиди или анални фисури.
Ректалното кървене: защо се появява?

Последна актуализация: 21 септември, 2020

Ректалното кървене може да бъде доста плашещо. Причината за това е, че повечето хора знаят, че това е един от симптомите на рака на дебелото черво. Но кръвта по тоалетната хартия може да се дължи на много други причини. Не всички сред тях са сериозни.

Норберто Манас, специалист в областта на стомашно-чревните заболявания в Hospital Clinico de San Carlos в Мадрид заявява:

“Нормално е човек да се притисни, тъй като кръвта е нещо стряскащо. Първото нещо, което си мислим, когато кървим е, че нещо с нас не е наред. Най-често ректалното кървене не е свързано с нещо сериозно и лошо. Но това не означава, че не трябва да посетите лекар, особено ако сте на възраст над 50 години.

Тъй като проблемът е често срещан и понякога е свързан със сериозни заболявания, в днешната статия ще се спрем на основните причини за ректалното кървене.

Как се появява кръвта в изпражненията?

Кръвта в изпражненията може да се дължи на много причини. В повечето случаи дори може да не се вижда с просто око. Основните начини да бъде забелязана са:

 • Сами забелязвате кръвта. Тя обикновено цапа тоалетната хартия. Може да видите капки кръв по тоалетната чиния, поради кървене в края на тънките черва или ануса. Този вид кървене обикновено се дължи на хемороиди или други фисури.
 • Черни, тъмни изпражнения. Става въпрос за тъмни изпражнения със силна, неприятна миризма. Обикновено причината за тях е кървене в горната част на храносмилателната система. Те изискват по-сериозно внимание от предходния случай
 • Изпражнения примесени с кръв или съсиреци. Наблюдават се при възпалителни заболявания на чревния тракт. Могат да се появяват и при наличието на полипи или рак.
 • Скрита кръв. Кръвта не се вижда с просто око. Може да бъде открита само чрез медицинско изследване. Други симптоми като анемия без видима причина могат да показват наличието на скрита кръв в изпражненията. В тези случаи лекарите трябва да направят колоноскопия.

Кои са причините за ректалното кървене?

Както вече споменахме, най-сериозната причина е ракът на дебелото черво. Но това не е единствената такава водеща до появата на кръв в изпражненията. Сред другите причини трябва да споменем:

Ректалното кървене може да е признак за нещо сериозно.
 • Хемороидите. Представляват разширени вени в ануса и ректума. Появяват се периодично при 3 от 4 възрастни. Най-честата причина за появата им е силното напъване при запек. Често се наблюдават и при родилките.
 • Аналните фисури. Представлява леко разкъсване на лигавицата покриваща ануса. Появява се при отделяне на по-големи и твърди изпражнения. Може да се дължи и на запек.
 • Дивертикули. Представляват малки топчета в дебелото черво. С напредването на възрастта вероятността от появата им се увеличава.
 • Чревни полипи. Представляват излишна тъкан, появяваща се най-често в дебелото черво. Повечето от тях не са опасни. Но някои могат да бъдат канцерогенни.
 • Стомашни или дуоденални язви. Представляват лезии на стените на стомаха или червата. Също като други проблеми в езофагуса могат да доведат до появата на черни, тъмни изпражнения.
 • Увреждания на кръвоносните съдове. Васкулитът или ангиодисплазията могат да причинят ректално кървене.
 • Някои инфекции.
 • Възпитателни заболявания на храносмилателния тракт. Болестта на Крон и улцерозният колит обикновено са свързани с ректално кървене.

Препоръчваме ви да прочетете и: Какво представлява болестта на Крон?

Ако имате ректално кървене

Както разбрахте ректалното кървене може да се дължи на различни причини. Невинаги е лесно да бъде поставена диагноза, като състоянието ви може да бъде по-сериозно отколкото си мислите. Затова винаги трябва да се консултирате с лекар.

Водете си бележки, за да можете да осигурите възможно най-много информация на лекаря относно промените в изпражненията ви. Записвайте си промените в цвета, честота на изхожданията  и формата на кървене, тъй като тези факти са изключително важни за поставянето на точната диагноза. Затова лекарите препоръчват да следите изпражненията си.

Освен това периодично трябва да изследвате изпражненията си, особено ако сте над 50 години. Лекарите могат да направят тест с лентичка. Целта е да се открие наличието на скрита кръв, невидима с просто око. Освен това се препоръчва и правенето на ректален преглед за наличието на хемороиди и тумори. Този преглед помага и за навременното установяване на проблеми с простатата. Прегледът не е приятен, но важността му е голяма.

Колоноскопиите са най-ефективният метод за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата рак на дебелото черво. В зависимост от вида на кръвта в изпражненията, могат да ви бъдат назначени други диагностични изследвания като гастроскопия, радиография или сцинтиграфия.

Заключение

Не се тревожете, ако забележите кръв в изпражненията си. Причините за това са много, но сред най-честите са наличието на хемороиди и анални фисури. Не се колебайте да се консултирате с лекар, за да бъдат изключени други евентуални причини.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.