Какво представляват тромбираните хемороиди и как да ги идентифицираме

Тромбозираните хемороиди са най-тежкото усложнение на хемороидалната болест. Пациентът, който страда от тях, има непрекъсната болка и дори не може да седне.
Какво представляват тромбираните хемороиди и как да ги идентифицираме

Последна актуализация: 26 март, 2021

Хемороидалната болест, причинена от тромбираните хемороиди, е най-често срещаното проктологично заболяване и една от основните причини за медицинска консултация. 5% от световното население има свързващи се с болестта симптоми, а след 50-годишна възраст те са разпространени в над 50% . Тромбозираните хемороиди са най-сериозната форма на това заболяване.

Въпреки че хемороидите се срещат често в зряла възраст, тромбираната форма изисква незабавна медицинска помощ. Болката е толкова силна и пронизваща, че в някои случаи пациентът дори не може да седне. Ако искате да научите повече за това, продължете да четете.

Какво представляват тромбираните хемороиди?

Според Националната медицинска библиотека на САЩ хемороидите са възпалени или подути вени около ануса или долната част на ректума. Въз основа на тяхното местоположение и симптоми, те се диференцират на вътрешни и външни.

Като цяло външните причиняват повече дискомфорт, но и при двете има повърхностно кървене с изпражненията. Както посочва Проктологичната клиника, има различни степени на хемороиди, от леки до тромбозирани. Неговите характеристики са както следва:

 • Степен I: Хемороидите са напълно вътрешни. Варикозните разширения, разположени под лигавицата на ректума, растат, но излизат от него. Това е типичното удебеляване на вените.
 • Степен II: Възпалението прогресира и вените изпъкват извън аналния канал, почти винаги след изхождане, което води до видим пролапс. Малко след усилията за дефекация пролапсът изчезва и структурите сами се връщат на правилното си място.
 • Степен III: Пролапсът е непрекъснат, т.е. хемороидите се виждат отвън през цялото време, но можете да ги избутате навътре ръчно.
 • Степен IV: Поради лоша циркулация в пролабиращата вена се получава съсирек. Това се случва при тромбирани хемороиди, при които не можете да изтласкате пролапса навътре дори ръчно.

И така, тромбираните хемороиди са тези, при които се е образувал кръвен съсирек, който предотвратява правилното оттичане в засегнатата област. Ако сте изправени пред това медицинско състояние, единствената възможност е бързо да потърсите помощ от специалист.

Кръвен съсирек, блокиращ тромбиран хемороид.
Образуването на съсиреци в хемороида е най-сериозната клинична форма, тъй като кръвообращението е прекъснато.

Ако искате да научите повече: Натурални средства при хемороиди

Основни симптоми

Според портала за колоректална хирургия при тромбираните хемороиди пациентът страда от интензивна, продължителна, пронизваща болка. Този дискомфорт вече не е свързан с дефекацията и човекът, който страда от него, дори не може да седне.

Преди да достигнете до този етап, е възможно да диагностицирате заболяването въз основа на други клинични признаци, в зависимост от вида на хемороидите – вътрешни или външни. Някои от тях са следните:

 • Сърбеж или дразнене в аналната област (когато има външни хемороиди)
 • Болка или дискомфорт
 • Подуване около ануса (отвън, също)
 • Кървене: Яркочервено, сякаш е новоотворена рана. За разлика от язви и други неразположения, които се случват в горната част на стомашно-чревния тракт; те причиняват дефекацията на черни изпражнения, тъй като кръвта е частично усвоена.

Препоръчително е да посетите лекар за всеки от тези симптоми, за да избегнете хемороидална тромбоза. Ректалното кървене може да се дължи на хемороиди или нещо още по-сериозно.

Какво причиняват тромбираните хемороиди?

Според вече цитирани източници, хемороидите се появяват, когато има прекалено голям натиск върху вените около ануса. Клиниката в Майо посочва, че някои от причините са напрегнати да се опитат да изпразнят червата, да седят дълго време в тоалетната, да са затлъстели и да имат диета с ниско съдържание на фибри.

От друга страна, сравнително честите събития, като хипертония или прекарването на твърде много време, седнали на работа, могат да бъдат отключващи фактори. Хемороидите не възникват по някаква конкретна причина; в повечето случаи те се дължат на набор от едновременни събития.

Приемът на мазнини, заседналият начин на живот и затлъстяването до голяма степен благоприятстват появата на хемороиди.

Как се диагностицират тромбираните хемороиди?

Както посочва здравната библиотека, професионалният проктолог ще изследва ануса и ректума на пациента с помощта на проктоскоп. Това устройство представлява къса метална тръба (дълга 6 инча), която се смазва и вкарва в ректума.

Благодарение на него лекарят може да открие леки, тромбираните хемороиди и анални полипи. За да не се чувства дискомфорт на пациента , лекарят може да приложи местна упойка в областта, която ще анализира. Понякога това не е необходимо, тъй като в много случаи е достатъчен ръчен преглед (поставяне на пръст в ануса).

Налични лечения

Подходът може да бъде хирургичен и нехирургичен. Преглеждаме всяка от възможните опции в следващите редове.

Нехирургично

Както се посочва от гореспоменатите портали, по-леките случаи изискват консервативен подход. Ако съсирекът се е образувал преди повече от 72 часа, лекарят ще предпише самообслужване на пациента в собствения му дом. Това се състои от:

 • Използването на противовъзпалителни кремове и супозитории за облекчаване на болката.
 • Вани с хладка вода за 10 до 15 минути, 4-5 пъти на ден, за да се избегнат най-острите епизоди.
 • Болкоуспокояващи за облекчаване на болката.
 • Модификация на диетата, особено при пациенти със затлъстяване или бременни хора.

Хирургически

Хирургичният подход е разделен на две: тромбектомия и хемороидектомия. Първата от процедурите се състои в дрениране на тромба на външния хемороид. Хирург ще извърши това чрез разрез под местна упойка, амбулаторно.

Шансовете за рецидив са големи. При хемороидектомия хирургът ще премахне хемороидите. Може да се извърши амбулаторно или да се изисква прием в болница, винаги под местна упойка и с медицинска помощ. Това е най-индикираното и подходящо лечение в повечето случаи, тъй като ефективно приключва проблема.

Хемороидектомия при жена.
Премахването на хемороиди е хирургичната процедура по избор в случай на тромби.

Предотвратяване

В много случаи предотвратяването на хемороиди просто не е възможно. В днешно време хората са доста заседнали, тъй като много работни места включват продължителни дейности (повече от 7 часа) в една и съща позиция пред компютъра. Какъвто и да е случаят, можете да следвате определени съвети, за да избегнете тромбираните хемороиди или, в най-добрият случай, появата на началната им фаза. Някои от тях са следните:

 • Яжте храни, богати на фибри и приемайте хранителни добавки, винаги посочени от медицински или хранителен специалист. Съдържанието на фибри в диетата трябва да възлиза на 30 грама на ден.
 • Пийте много течности. Това може да омекоти изпражненията и по този начин да намали напрежението по време на дефекация.
 • Упражнявайте се и избягвайте заседналия начин на живот. Здравословният начин на живот не само предотвратява тромбираните хемороиди, но също така намалява рисковете от поява на високо кръвно налягане и диабет.

Обърнете внимание на кръвта в изпражненията

Тромбозираните хемороиди са рядко усложнение, тъй като през повечето време не се достига тази крайна фаза, а остава в лека, досадна форма. Въпреки това, в случай на някакви симптоми, най-добре е незабавно да посетите лекар. Ако имате червеникава кръв с изпражненията или се нуждаете от много усилия, за да се дефекирате, препоръчваме ви да отидете на диетолог. Само тогава можете да избегнете усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.