Лека хронична венозна недостатъчност

Венорутон обикновено се предписва на възрастни за облекчаване на симптомите, свързани с лека хронична венозна недостатъчност в долните крайници.
Лека хронична венозна недостатъчност

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Венорутон е лекарство, което принадлежи към групата на системните вазопротектори, тоест лекарства, които предпазват кръвоносните съдове. Оксерутините са неговите активни вещества. Лекарите го предписват на възрастни за облекчаване на симптомите, свързани с лека хронична венозна недостатъчност на долните крайници. Сред симптомите, които могат да се появят, са:

 • Болка
 • Усещане за тежест
 • Стегнатост
 • Изтръпване
 • Сърбеж
 • Разширени вени
разширени вени

Какво точно представлява леката хронична венозна недостатъчност?

Усещането за тежест на краката може да се дължи на лека хронична венозна недостатъчност. Когато човек има това разстройство, вените в краката му не изпращат кръв обратно към сърцето. Това заболяване често се проявява с разширени вени и уморени крака.

Това състояние не представлява сериозен проблем за вашето здраве в началните етапи. Но симптомите му намаляват качеството на живот. Така че, трябва да следвате ефективно лечение и да упражнявате здравословни навици.

Рискови фактори за лека хронична венозна недостатъчност

Съществуват редица рискови фактори, които насърчават развитието на лека хронична венозна недостатъчност. Сред тях са:

Възраст и генетична предопределеност

По-вероятно е да страдаме от това състояние с напредването на възрастта. Има обаче и генетичен фактор за лека хронична венозна недостатъчност. Поради тази причина имате по-голям риск от това, ако вашите родители също страдат от този проблем.

Бременност и лека хронична венозна недостатъчност

Натискът, упражняван от бебето , както и хормоналните промени, които се случват по време на бременност,  могат да улеснят появата на разширени вени и лека хронична венозна недостатъчност .

Пол

Има връзка между това да си жена и развитието на това състояние. Това се дължи главно на ефектите от хормоналните промени, характерни за женския пол.

Заседнал живот

Заседналият начин на живот, както и неактивността за дълги периоди от време, води до лоша циркулация. По този начин има повишаване на кръвното налягане във вените, което води до тяхното разширяване.

Наднормено тегло и лека хронична венозна недостатъчност

Очевидно е, че колкото по-високо е теглото, толкова по-голям е натискът върху краката и следователно върху вените. По този начин, колкото е по-високо теглото ви, толкова по-голям е рискът да страдате от лека хронична венозна недостатъчност.

Как действа венорутон?

Лекарства при лека венозна недостатъчност

Това лекарство облекчава симптомите на лека хронична венозна недостатъчност благодарение на тройния ефект от състава му. То има:

 • Антиоксидантно действие. Този ефект се дължи на факта, че укрепва и защитава стените на кръвоносните съдове.
 • Намалява подуването на краката и болката.
 • Освен това улеснява микроциркулацията и подобрява локалната оксигенация.

Това е перорален разтвор с вкус на портокал, който се предлага под формата на саше. Нормалната доза е едно саше на ден. Обикновено има подобрение през първите две седмици от лечението.

След медицински съвет можете да продължите лечението с венорутон до два или три месеца. Трябва обаче незабавно да информирате вашия лекар, ако симптомите ви не се подобрят през първите две седмици.

Противопоказания и специални предпазни мерки при употребата на венорутон

Като цяло свръхчувствителността към оксерутини или към някое от помощните вещества на състава на венорутон може да бъде едно от противопоказанията на това лекарство.

По отношение на бременността има данни, които показват, че оксерутините не предизвикват малформации или фетална токсичност. Така че, ако е необходимо, можете да помислите за употребата на това лекарство по време на бременност.

Въпреки това, въз основа на общоприетите препоръки за безопасност, не трябва да използвате оксерутини през първите три месеца от бременността.

По същия начин лекарите трябва да бъдат внимателни при пациенти с оток на краката поради сърдечни, чернодробни и бъбречни заболявания. Това е главно защото ефектът на оксерутините в тези случаи все още не е доказан.

Възможни нежелани реакции на Венорутон при лека хронична венозна недостатъчност

Както всички лекарства, това лекарство може да има някои странични ефекти. Трябва да спрете приема, ако получите някой от следните симптоми:

 • Проблеми с дишането или преглъщането
 • Подуване на лицето, устните, езика или гърлото
 • Интензивен сърбеж с обриви и уртикария

В допълнение, по-рядко могат да се появят други симптоми като метеоризъм, диария, стомашен дискомфорт и коремна болка.

Венорутон – заключение

И накрая, венорутон облекчава симптомите на лека хронична венозна недостатъчност. Освен това, за да постигнете по-добри резултати, трябва да водите здравословен начин на живот, като правите упражнения и поддържате адекватно теглото си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Riccioni C., S. R. I. A. P. G. L. M. (2004). Effectiveness of Troxerutin in association with Pycnogenol® in the pharmacological treatment of venous insufficiency [Efficacia della Troxerutina associata al Pycnogenol® nel trattamento farmacologico dell’insufficienza venosa]. Minerva Cardioangiologica.

 • Mege Navarrete, M. (2012). Insuficiencia venosa de extremidades inferiores. Facultad de Medicina de La Universidad de Chile.

 • Suñé Ysamat, B. (1985). Insuficiencia venosa. Revista de Enfermeria (Barcelona, Spain).


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.