Как се лекува уртикарията при децата

Уртикарията при децата е сериозен проблем. Появява се, когато детето е изложено на вещества, причиняващи алергии. Прочетете следващите редове, за да научите повече.
Как се лекува уртикарията при децата

Последна актуализация: 12 януари, 2021

Най-често уртикарията при децата се появява като резултат от алергична кожна реакция. В тези случаи не става въпрос за типичните червени пъпки, появяващи се на определени места на тялото, а по-скоро за по-големи лезии заемащи голяма част от кожата.

Алергените са вещества предизвикващи алергични реакции и варират при отделните хора. Например дадено дете може да получава уртикария предизвикана от домашен прах, докато братята и сестрите му могат да не реагират на този алерген.

Уртикарията при децата: основни симптоми

Както вече споменахме уртикарията представлява резултат от сериозна алергична реакция и заема голяма част от кожата. Появява се скоро след контакт с дразнещите вещества, намиращи се в околната среда, дрехите, въздуха, почвата и животинската козина.

Сърбежът е един от основните признаци на уртикарията. Сърбежът е толкова силен, че води до драскане и дори нараняване на кожата. По този начин бактериите могат да проникнат и да се размножат, водейки до по-сериозно инфектиране на засегнатата зона.

Появяват се мехури и подутини по кожата за разлика от по-леките алергични реакции. Подуването започна скоро след излагането на алергените, понякога дори мигновено (реакцията се наблюдава след минути). Това е показател за възможен анафилактичен шок.

Големината на засегната зона е различна при отделните деца. При някои могат да се наблюдават едновременно активни лезии върху няколко места на тялото. Често засегнати са лицето, ръцете, ходилата и слабините. Торсът също не прави изключение, особено при хранителни алергии.

Наблюдават се и други симптоми освен тези свързани с кожата. Ето част от тях:

 • Гадене и повръщане. Породени са от същия вътрешен алергичен процес, водещ до възпаление на стомашната лигавица.
 • Стомашна болка. Наблюдава се в някои случаи в комбинация с леко повишена температура. Дължи се на увеличаването на чревната перисталтика, опитваща се да се справи с алергените навлезли в храносмилателния тракт.
  Причини за уртикарията при децата

Прочетете и: Причини за алергични реакции и симптоми

Чести причини за алергии при децата

Уртикарията при децата е породена от различни фактори. В основата на появата й стои контактът с алергично вещество. Трябва да подчертаем, че всяко едно дете реагира по различен начин на отделните алергени. Повечето деца са алергични към нещо определено. Ето и част от най-честите причини за появата на алергия:

 • Храна. Някои деца са алергични към червени плодове, други – към яйца, трети – към определени подправки и дресинги. Обикновено родителите откриват алергията при появата на първия обрив след консумацията на дадения алерген.
 • Насекоми. Ухапванията от насекоми са възможен източник за поява на алергични реакции. В тези случаи засегнатото място силно се възпалява и често възпалението се разпространява и по други части на тялото.
 • Полени от околната среда. При сезонните алергии пролетните и есенните месеци са най-тежки за децата. Освен кожните реакции, при децата с такива проблеми често се наблюдава кашлица, кихане, сълзене на очите и дори бронхоспазми.
 • Инфекции. Освен симптомите, породени от алергена, се появяват и лезии в резултат на реакцията и взаимодействието между имунната система и клетките в човешкото тяло. Тази реакция може да бъде причинена от вируси и бактерии.
 • Лекарства. Много деца са алергични към определени лекарства. Важно е да бъдете добре запознати с препаратите, които детето приема. Повечето листовки съдържат информация и предупреждения, тъй като много пъти алергията не е породена от активната съставка, а от допълнителните вещества в продуктите, улесняващи приема им
 • Парфюми. Козметичните продукти и парфюмите могат да бъдат мощни дразнители за кожата, затова има толкова много различни марки парфюми предназначени за деца. Ако кожата на детето е прекалено чувствителна, твърде вероятно е да реагира на този вид продукти.

Как се лекува уртикарията при децата

На първо място уртикарията при децата не се диагностицира лесно. След като това бъде направено е важно медицинският специалист да предпише противоалергични лекарства за справяне със симптомите. Същевременно на детето могат да бъдат приложени различни домашни средства. Тази комбинация е страхотна, тъй като помага на детето да се възстанови по-бързо.

Антихистамините са сред най-популярните лекарства при алергии. Повечето хора приемат дифенхидрамин и лоратадин при алергии, тъй като тези вещества облекчават сърбежа и намаляват зачервяването на кожата.

Но въпреки това, тези препарати не са най-добрият вариант при децата, тъй като ги правят сънливи. Но в екстремни случаи се налага приема им в минимални дози.

Ако алергията обхване много части от тялото, може да се наложи изписването на кортикостероиди. Важно е да бъде направена консултация с педиатър, тъй като именно той е специалистът, който ще прецени дали е необходимо включването на такива средства.

Когато бъдат приемани за ограничен период от време, не се наблюдават дългосрочни проблеми. Тези средства се прилагат мускулно или венозно в случаите, в които уртикарията преминава в анафилактичен шок (което е рядко).

Домашни средства

Когато става въпрос за домашни средства, трябва да кажем, че има много различни варианти. Независимо дали ви се вярва или не, има редица съставки, които могат да бъдат използвани за правене на компреси за облекчаване на локални симптоми, най-вече на сърбежа.

Най-лесният начин за облекчаване на симптомите на алергиите е с помощта на студени кърпи. Ниската температура  намалява възпалението и зачервяването, което от своя страна води до облекчаване на алергията. Използването им в комбинация с антихистамини и кортикостероиди осигурява значително облекчаване.

Като предпазна мярка е важно детето да избягва всички алергени, предизвикващи реакция в организма му. Изключително важна е подредбата на стаята, в която детето спи. В нея не трябва да има килими или тъкани, в които лесно могат да се събират акари. Осигуряването на обезвлажнител също е добра идея.

В случаите, в които детето развива уртикария поради хранителна алергия, от менюто му трябва да бъдат премахнати въпросните алергени. При деца на възраст под 2 години има храни (като ягоди), които не трябва да бъдат консумирани, тъй като са мощни генератори на алергии при някои хора.

Уртикарията при децата - симптоми и лечение

Препоръчваме ви да прочетете и: Как са се появили и развили алергиите

Винаги се консултирайте с педиатър

Това е най-важният ни съвет. Уртикарията при децата не отминава лесно. Поради тази причина е жизнено важно да се консултирате с педиатър. Запомнете, че професионалният подход е важен за установяване на причините и намаляване на симптомите във всеки един отделен случай.

Ако алергиите се появяват често, трябва да внимавате за анафилактичен шок. Той изисква спешна медицинска помощ и често води до хоспитализация. Затова трябва  да направите всичко възможно за предотвратяването му.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Máspero, Jorge, et al. “GUÍA ARGENTINA DE URTICARIA Y ANGIOEDEMA.” Medicina (Buenos Aires) 74 (2014).
 • Talamantes, Concepción Sierra, Violeta Zaragozá Ninet, and Remedios Alamar Martínez. “Aproximación a la clínica: diagnóstico y manejo de la urticaria.” Enfermería Dermatológica 11.32 (2017): 10-23.
 • Zúñiga, Roberto Velasco. “PROTOCOLOS DIAGNÓSTICOS Y TERAPÉUTICOS EN URGENCIAS DE PEDIATRÍA.” (2019).
 • Hung, Lisa, et al. “Human ex vivo and in vitro disease models to study food allergy.” Asia Pacific Allergy 9.1 (2018).
 • Casanueva, C. Ortega. “Alergia a la picadura de insectos.” PediatríaIntegral (2018): 138.
 • López, José Guadalupe Huerta, Álvaro Pedroza Meléndez, and Enrique López Valentín. “Urticaria crónica en niños. Revisión sistemática.” Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas 29.1 (2020): 16-30.
 • de Miguel, Cristina Salas. “Urticaria, anafilaxia e intoxicación en pediatría.” (2018).
 • de Durana, María Dolores Alonso Díaz. Alergia a los pólenes de ciprés y olivo: fenotipos clínicos y perfil de reconocimiento de alérgenos en pacientes con doble sensibilización. Diss. Universidad de Alcalá, 2017.
 • Ferreira, Margarida Silva Vicente. Alergia de contacto a perfumes: 5 anos de experiência de consulta. MS thesis. 2016.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.