Забравете за разширените вени с тези 3 естествени средства

Ако не се лекуват, разширените вени могат да причинят много проблеми, от неприятния външен вид до спазми и синини.
Забравете за разширените вени с тези 3 естествени средства

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Колко често оглеждате краката си? Накрая, може да забележите, че имате страховити разширени вени. Може дори да се появят по предната част на краката. Видяхте ли ги вече? Забравете за разширените вени, благодарение на естествените средства, които ви предлагаме.

Повечето от нас не обръщат особено внимание на тялото си, особено през натоварените дни. Ако сте забелязали, че разширените вени стават проблем, забравете за тях, с тези естествени средства.

Забравете за разширените вени, но какво представляват те?

Забравете за разширените вени: Доктор преглежда жена

Преди да говорим за естествените средства, които можете да използвате за разширените вени, важно е да знаете, че разширените вени са разширени кръвоносни съдове, които обикновено са червени или сини на цвят. Те могат да се появят на много малко място, както и на по-голямо.

Поради външния си вид, разширените вени са известни също като „паякообразни вени“. Появяват се най-често отстрани на краката и по прасеца. Може да ги откриете и по лицето си.

Обикновено, няма да имате никакви симптоми, а самите разширени вени не са вредни за вашето здраве. Но, ако са много големи или прекалено много, може да изпитате сърбеж и усещане за парене.

Забравете за разширените вени, но какво ги причинява?

Дали разширените вени се появяват или не, зависи много от вашата генетична предразположеност, но можете да предприемете някои мерки, за да намалите шансовете за това.

Факторите, които трябва да контролирате, са:

Имайки това предвид, ние сме сигурни, че вече имате някои идеи за естествените средства, които можете да използвате за разширените вени. Но, за всеки случай, ето някои от нашите препоръки:

1. Забравете за разширените вени: правете упражнения с ниска интензивност, за да подобрите кръвообращението на краката

Забравете за разширените вени: мъж и жена правят упражнения

Поддържането на добро кръвообращение на краката, с леки упражнения е първото и най-просто естествено средство за лечение на разширените вени. Правете физически упражнения с ниска интензивност.

Ако не знаете откъде да започнете, опитайте следното:

  • Разхождайте кучето сутрин и следобед.
  • Упражнявайте се на велоергометър  25 минути всеки ден.
  • Занимавайте се с някаква домакинска работа, която изисква ходене.
  • Качвайте се и слизайте по стълбите, сутрин и вечер

Освен, че ще ви помогнат да излекувате разширените вени, тези упражнения ще подобрят вашето здраве с години напред.

2. Опитайте се да носите компресивни чорапогащи за разширени вени

Забравте за разширените вени: женски крака на висок ток

Това е второто естествено средство за сбогуване с разширените вени. Това средство е перфектно, ако разширените вени вече са станали видим проблем.

Компресивните чорапогащи подобряват кръвообращението, защото поддържат естествената форма на краката и им осигуряват добра подкрепа. Можете да ги намерите с висока, ниска и средна компресия във всеки голям супермаркет. Когато избирате своя размера, имайте предвид следното:

  • Ниска компресия. Ниските компресивни чорапогащи са идеални за вас, ако вените ви са много малки и малко на брой. Те са много подобни на обикновените чорапогащи. Можете да ги носите няколко часа или целия ден, в зависимост от това, колко са удобни за вас.
  • Средна компресия. Трябва да използвате тези видове чорапогащи, ако разширените вени не са прекалено големи, но са видими само с един поглед. Носете ги поне 6 часа, особено когато сте на крака  дълго време или не правите твърде много физическа активност.
  • Висока компресия. Компресивните чорапогащи с висока компресия са за много забележими разширени вени, както и за синини. Опитайте да ги носите толкова дълго, колкото можете през деня.

Може да се почувствате малко неудобно през първите дни, особено ако използвате компресивни чорапогащи с висока компресия. Ако искате, първоначално можете да започнете да ги носите няколко часа и да увеличавате времето, всяка седмица, докато се почувствате комфортно.

Нямате нужда от рецепта, за да си купите тези чорапогащи и можете да ги перете, както перете всеки друг чифт чорапогащи. Перете ги на ръка, с мек сапун. Те са малко по-скъпи от обикновените чорапогащи, но са много по-здрави, така че си заслужават.

Ако не искате да купувате от тези чорапогащи, но искате същия ефект, опитайте се да обвиете краката си с кърпа или с шал. Този метод не е толкова практичен или удобен, но е по-евтин.

3. Повдигайте краката си от време на време

Жена с повдигнати крака

Друг начин да активирате кръвообращението на краката, е като ги повдигнете за няколко минути. За да ги повдигнете, можете да направите следното:

  • Легнете на леглото си и повдигнете краката си на стената или на две или три възглавници.
  • Седнете на фотьойла и поставете краката си върху подлакътниците.
  • Седнете на пода и поставете краката си върху стола.

Можете да държите краката си в това положение, максимално 20 минути. След това бавно спуснете краката, за да не чувствате болка в краката. Никога не трябва да спите цяла нощ в тази поза, защото когато спускате краката си, може да почувствате болка, тъй като кръвта се движи надолу в краката.

Правете това упражнение поне веднъж на ден. В идеалния случай трябва да го правите три пъти на ден, особено ако имате големи разширени вени.

И така, какво мислите за тези естествени средства? Опитайте и краката ви ще изглеждат по-добре без никакви усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.