Лек за псориазис на базата на етерични масла

Средствата за лечение на псориазис на базата на етерични масла могат да бъдат добро допълнително лечение. Не забравяйте да се консултирате с вашия дерматолог за тяхното приложение.
Лек за псориазис на базата на етерични масла

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Търсите натурален лек за псориазис? Испанската академия по дерматология и венерология ни казва, че „В Испания има един милион души, засегнати от псориазис от 125 милиона, които страдат от това заболяване по целия свят“. И въпреки че се счита за доброкачествено заболяване, за много пациенти намирането на лекарство за псориазис е много сложна задача.

Псориазисът е възпалително заболяване, което възниква поради въздействието на имунната система върху тялото. Промените, които предизвиква в кожата, карат страдащите да видят, че качеството им на живот е засегнато.

Много от лекарствата, използвани за лечение на псориазис, са насочени към облекчаване на сърбежа и възпалението. Въпреки това, ако търсите нещо много по-естествено и неагресивно към кожата, е възможно да се обърнете към етеричните масла.

Етеричните масла и тяхната ефективност

Етерични масла.
Страхотно средство за подобряване на симптомите на псориазис: етерични масла.

Етеричните масла предлагат определени свойства, които могат да бъдат полезни. Въпреки това, както заявява експертът д-р Игнасио Дж. Дей-Кас , „неправилната употреба на етерични масла може да бъде токсична“. Това ще зависи и от това дали сте алергични към някой от компонентите му.

Ако имате предвид всичко, което д-р Дей-Кас казва за това заболяване, можете да ползвате лек за псориазис, който се състои в комбиниране на следните етерични масла:

 • Маточина: Помага за намаляване на сърбежа и сухотата на кожата, които се появяват в резултат на люспести лезии, причинени от псориазис.
 • Лайка: Успокоява кожата и има успокояващо действие, което незабавно облекчава сърбежа и усещането за дискомфорт по кожата. Освен това има свойства, които намаляват възпалението.
 • Бергамот: малко познато масло, което успокоява и освежава кожата, като същевременно осигурява бързо облекчение на сърбеж и сухота в областта.
 • Лавандула: Това етерично масло е добро средство за лечение на псориазис, тъй като не само овлажнява кожата, но и я регенерира.

Как да си направим лек за псориазис

Ако използвате всички масла, които д-р Дей-Кас смята за полезни за лечение на псориазис, тогава начинът за приготвяне на ефективно средство ще бъде както следва:

 • Първо, смесете всички масла в малък съд, като използвате приблизително 15 до 20 капки от всяко едно.
 • Ще трябва да разполагате с растението алое вера наблизо, защото ще ви трябват едно или две листа, за да извлечете гела от тях.
 • Смесете маслата отново заедно с гела от алое вера.
 • Нанесете сместа върху мястото, което искате да третирате.

Значението на алое вера се крие във факта, че показва много задоволителни резултати, когато се използва при пациенти с лек псориазис. Процентът на излекуване е бил почти 83%.

Начини на приложение

Нанасяне на крем за ръце.

Начинът за прилагане на лекарството за псориазис, който обсъдихме, може да се извърши по няколко начина. Можете нежно да масажирате зоната. За да облекчите усещането за дискомфорт, да успокоите кожата и да позволите на лекарството да проникне много по-добре.

Можете да използвате и компреси, като ги натопите в продукта и ги приложите за няколко минути върху желаните зони.

Ако желаете, носете сместа в малък буркан, за да е винаги под ръка, ако имате нужда от нея извън дома. Възможно е да се направи и вид спрей. За целта ще трябва да разбъркате съставките заедно.

Лек за псориазис – масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е добре известно със своите антибактериални свойства. Всъщност то стана незаменима част от домашната аптечка, тъй като може да се използва както при акне, така и за лечение на себореен дерматит. Въпреки това, може да помогне и на псориазис.

Въпреки че гореспоменатото лекарство за псориазис е подходящо за употреба по всяко време, използването на твърде много масло от чаено дърво може да създаде повече проблеми, отколкото предимства в този конкретен случай. За да се насладите на предимствата му, се препоръчва да го използвате не повече от веднъж или два пъти седмично.

Не пропускайте тази страхотна статия: Маслото от чаено дърво: толкова много ползи!

Начинът на приложение е да потопите памучен тампон в маслото, да го нанесете върху зоната, която искате да третирате и да я оставите за една нощ. Това ще елиминира мъртвите клетки, зачервяването и паренето ще изчезнат, а белезите, оставени от псориазис, постепенно ще намалеят.

Страдате ли от псориазис? Опитвали ли сте някога натурален лек като гореспоменатия? Надяваме се, че това лекарство за псориазис и възможността за използване на масло от чаено дърво ще помогне за намаляване на дискомфорта и подобряване на състоянието ви. Продължете и опитайте!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Smith, Y. (2018). Epidemiología del psoriasis. Retrieved December 18, 2018, from https://www.news-medical.net/health/Psoriasis-Epidemiology-(Spanish).aspx
 • Ribera Pibernat, M., Caballé, G., Fernández-Chico, N., José Fuente, M., & Ferrándiz Foraster, C. (2004). Impacto de la psoriasis en la calidad de vida del paciente español. Piel, 19(5), 242–249. https://doi.org/10.1016/S0213-9251(04)72845-2
 • Cox, S. D., Mann, C. M., Markham, J. L., Gustafson, J. E., Warmington, J. R., & Wyllie, S. G. (2001). Determining the Antimicrobial Actions of Tea Tree Oil. Molecules : A Journal of Synthetic Chemistry and Natural Product Chemistry, 6(2), 87–91. https://doi.org/10.3390/60100087

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.