Как да се справим с псориазиса при децата

Псориазисът е хронично възпалително автоимунно заболяване. Поради факта, че причинява появата на петна и изменения по кожата, това може да повлияе на децата психологически, което означава, че трябва да подкрепяте детето си по всякакъв начин, ако то страда от това заболяване.
Как да се справим с псориазиса при децата

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Какво знаете за псориазиса при децата?

Псориазисът е заболяване, което засяга както мъжете, така и жените. Обикновено се наблюдава при 2 до 3% от населението. При децата обаче това заболяване е доста рядко. В тази статия ще се опитаме да ви разкажем за псориазиса при децата, какви са симптомите му и възможностите за лечение и профилактика.

Псориазис

Псориазисът е възпалително автоимунно заболяване на кожата. Характеризира се с люспеста кожа и зачервяване. Въпреки че не е заразен, той може да бъде наследствен и хроничен.

Обикновено здравото тяло произвежда нормални кожни клетки на всеки три до четири седмици. Псориазисът кара тези клетки да се възпроизвеждат много по-бързо, на всеки 15 дни примерно. Това означава, че мъртвите клетки се натрупват под формата на петна по повърхността на кожата.

Псориазисът може да засегне всяка част на тялото. Обикновено се появява по лактите, ръцете, корема или гърба.

В допълнение, това е много често срещано състояние. Въпреки че обикновено се проявява след юношеството, той може да се прояви във всяка възраст, поради което псориазисът може да се появи и при деца.

Причини за появата на псориазиса при децата

Псориазис

Излагането на слънце е една от причините за появата на псориазиса при децата.

Като цяло някои фактори, които могат да предизвикат псориазиса или да го влошат, са:

 • Бактериални, вирусни или гъбични инфекции
 • Травма или наранявания на кожата.
 • Психологически фактори, особено стрес.
 • Прекомерно излагане на слънчева светлина (слънчево изгаряне).
 • Липса на слънчева светлина (студено време).

Препоръчваме ви да прочетете: Автоимунните болести: полезни и вредни храни

Псориазиса при децата

Клиничните прояви на псориазиса при деца често са същите като при възрастните. Най-честите видове псориазис при деца обаче са:

 • Псориазис на плаката. Характеризира се с червени кожни лезии, покрити със сребристи люспи. Тези лезии обикновено се проявяват на лактите, коленете и торса. Те могат да засегнат и само скалпа.
 • Гутатен псориазис. Това е най-често срещаният тип при деца и млади хора. Обикновено се проявява след инфекция под формата на малки лезии по торса и крайниците. Те обаче могат да засегнат и скалпа.
 • Обратен псориазис. Въпреки че не е рядкост при деца, този тип псориазис, известен като “детски псориазис”, също е включен в тази група.

Псориазиса при децата – как да го лекуваме

Симптоми на псориазиса при децата

Трябва да се консултирате с вашия педиатър, ако подозирате, че детето ви страда от това заболяване или ако има фамилна анамнеза за псориазис, тъй като той може да предпише най-доброто лечение.

Първо, трябва да посетите лекар. Само педиатър ще може да диагностицира псориазиса. Той може да ви посочи подходящото лечение. По принцип лекарят може да препоръча терапия с овлажнители или други локални лечения (като салицилова киселина, например).

Във всеки случай трябва да имате предвид, че псориазисът може да се прояви внезапно и да засегне самочувствието на детето , особено ако обхване голяма част от тялото. Затова е много важно да помогнете на детето да преодолее и приеме проблема и да го подкрепите психологически. Трябва да помогнете за повишаване на самочувствието му.

Освен това е необходимо да обясните на детето си, че лечението ще бъде от полза и че люспите и дискомфортът могат да изчезнат, дори състоянието им да е хронично.

Заключение

Поради факта, че това е автоимунно заболяване има множеството фактори, които могат да го задействат, най-добре е да се действа бързо и да се предотвратят причините (стрес, слънчево изгаряне, кожни лезии).

Като цяло, ето някои окончателни препоръки, които могат да се окажат полезни:

 • Използвайте много нежна измиващи средства или душ гел. В допълнение, не забравяйте да изплаквате много добре тези продукти.
 • Тъй като настинката може да влоши състоянието, обличайте детето си с дрехи, изработени от естествени материи. Конкретно най-препоръчителни са памучните облекла.
 • Следвайте лечението, предписано от лекаря.
 • Винаги се консултирайте с вашия педиатър, преди да приложите някакво природно средство, особено в случай на деца.
 • Подкрепяйте детето си по всяко време.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.