Пет билкови средства за локално лечение на псориазиса

Симптомите на псориазиса са неприятни и могат да се влошат, ако не бъдат лекувани навреме. За щастие има билкови средства за локално лечение на заболяването.
Пет билкови средства за локално лечение на псориазиса

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Билковите средства за локално лечение на псориазиса се използват от много болни, страдащи от това неприятно заболяване. Болестта изисква да бъде лекувана от лекар. Въпреки това тези натурални средства спомагат облекчаването на симптомите й.

Псориазисът е автоимунно заболяване, засягащо здравето на кожата. Счита се, че от него страдат 2% от населението в световен мащаб. В много случаи заболяването е съпроводено и с т.нар. псориатичен артрит.

Приемът на медикаменти и терапията със специални лампи са част от съвременните начини за лечение на болестта. Необходимо е провеждането на повече изследвания, доказващи силата на билките в терапията на заболяването.

Какво представлява псориазисът?

Псориазисът е хронично заболяване. Води до бързото натрупване на кожни клетки. А това от своя страна причинява образуването на зачервени петна и струпеи, често съпроводени с болка, напукване и дори кървене.

Има различни форми на заболяването. Като псориатичен артрит, плакатен и гутатен псориазис. Други форми на болестта са пустулозният, инвертният и еритродермичният псориазис, като последният е една от най-сериозните и редките й форми.

Симптоми на псориазиса

Клиничните прояви на псориазиса са различни при отделните пациенти в зависимост от вида и развитието на болестта. Най-често болестта засяга скалпа, ръцете, лактите и врата.

По тези места се наблюдават следните симптоми:

Пет билкови средства за локално лечение на псориазиса

Билковите средства за локално лечение на псориазиса могат да спомогнат облекчаването на възпалението и беленето на кожата причинени от болестта. Много билкови екстракти се използват в производството на фармацевтични продукти със същото предназначение.

Ето за кои лечебни билки става въпрос!

1.Алое вера

Растението алое вера е сред най-добрите натурални средства за локално лечение на псориазиса.

Гелът от алое вера притежава успокояващо действие, облекчаващо дискомфорта причинен от заболяването.

Без съмнение растението алое вера е едно от най-популярните билкови средства за локално лечение на псориазиса. Заради успокояващото си, антибактериално и освежаващо действие, то е ефикасен начин за намаляване на дразненето, болката и зачервяването. Освен това спомага предотвратяването на инфекции.

Начин на употреба

 • Нанасяйте локално гела от алое вера три пъти седмично в продължение на три-четири седмици.
 • Ако оплакванията ви продължават, починете си една седмица, и отново повторете терапията.

2.Куркума

Куркумата притежава мощно противовъзпалително действие.

Куркумата е подправка с противовъзпалително действие, принадлежаща към семейството на джинджифила.

Активната й съставка, куркумин, показва положителни резултати и в лечението на псориазиса. Благодарение на антибактериалното си и успокояващо действие, тя намалява риска от инфекции и облекчава паренето.

Начин на употреба

 • Можете да се възползвате от полезните качества на куркумата като използвате гелове за локално приложение. Добър вариант е смесването на куркума на прах с мед.
 • Можете да използвате това лечебно средство непрекъснато в продължение на три-четири седмици.

Препоръчваме ви да прочетете и: Най-добрите средства в лечението на екземата

3.Орегонско грозде

Орегонското грозде е сред натуралните средства за локално лечение на псориазиса.

Орегонското грозде (Mahonia aquifolium) притежава противовъзпалително действие, което го прави изключително ефикасно средство за локално лечение на псориазиса.

Качествата му спомагат овладяването на обривите и зачервяването на кожата.

Начин на употреба

 • Можете да настържете растението, за да получите екстракт под формата на прах. След това можете да го добавите към подходящ овлажняващ крем.
 • Освен това можете да използвате и дестилираните му екстракти.

4.Невен

Невенът се използва от векове в дерматология.

Беленето на кожата и сърбежът могат да бъдат намалени с локалното приложение на невена.

Невенът е растение с противовъзпалително действие, с редица ползи за здравето на кожата. От векове се използва в лечението на различни кожни заболявания, тъй като спомага облекчаването на симптоми като подуване, зачервяване и белене.

Начин на употреба

 • Правенето на промивки и бани с отварата от растението спомага облекчаването на псориазиса.
 • Освен това можете да използвате и кремовете и маслата съдържащи екстракт от невен.

5.Лайка

Чаят от лайка се използва за локално лечение на псориазиса.

За никого не е тайна, че лайката се използва от хилядолетия в дерматологията

Лайката е растение с противовъзпалително и успокояващо действие. Затова е идеалното средство за лечението на симптоми на псориазиса, екземи и други кожни проблеми.

Начин на употреба

 • Чаят от лайка може да се използва локално като лосион. Можете да използвате екстрактите и маслото от билката за приготвянето на кремове.
 • Съветваме ви да нанасяте билката два-три пъти дневно

Засегнати сте от неприятните симптоми на псориазиса? Освен че ви предстои посещение при лекар, не се колебайте да опитате и тези билкови средства за локално лечение на псориазиса. Ако забележите появата на каквито и да е било странични ефекти веднага спрете употребата им.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Herman, A., & Herman, A. P. (2016). Topically used herbal products for the treatment of psoriasis – Mechanism of action, drug delivery, clinical studies. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-0042-115177
 • Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., Mukherjee, K., & Harwansh, R. K. (2013). Phytochemical and Therapeutic Profile of Aloe vera. Journal of Natural Remedies. https://doi.org/10.18311/JNR/2014/84
 • Feily, A., & Namazi, M. R. (2009). Aloe vera in dermatology: a brief review. Giornale Italiano Di Dermatologia e Venereologia : Organo Ufficiale, Società Italiana Di Dermatologia e Sifilografia.
 • Shishodia, S. (2013). Molecular mechanisms of curcumin action: Gene expression. BioFactors. https://doi.org/10.1002/biof.1041
 • Thangapazham, R. L., Sharma, A., & Maheshwari, R. K. (2007). Beneficial role of curcumin in skin diseases. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_15
 • Gulliver, W. P., & Donsky, H. J. (2005). A report on three recent clinical trials using Mahonia aquifolium 10% topical cream and a review of the worldwide clinical experience with Mahonia aquifolium for the treatment of plaque psoriasis. American Journal of Therapeutics. https://doi.org/10.1097/01.mjt.0000174350.82270.da
 • Akhtar, N., Zaman, S. U., Khan, B. A., Amir, M. N., & Ebrahimzadeh, M. A. (2011). Calendula extract: Effects on mechanical parameters of human skin. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research.
 • Matricaria chamomilla (German chamomile). (2008). Alternative Medicine Review. https://doi.org/10.1177/0081175015581379

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.