Пет съвета за правилно почистване на кожата

За да почистите кожата си правилно, не е достатъчно просто да се измиете с вода и сапун. Макар че много от хората ги пренебрегват, ексфолирането и нанасянето на тоник и други основни продукти, също са от голямо значение.
Пет съвета за правилно почистване на кожата

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Не е необходимо да купувате най-скъпите продукти на пазара за правилното почистване на кожата си. Въпреки че не можем да отречем, че са много полезни, все пак има и други основни съвети, които може да приложите.

По кожата се натрупват остатъци, които невинаги се забелязват. Изпотяването, излагането на замърсяванията от околната среда, прахта и много други фактори могат да доведат до несъвършенства.

За щастие има достъпни методи, които може да използвате, за да почистите лицето си, без да се налага да ходите в спа центрове или козметични салони. В тази статия искаме да споделим пет съвета, които трябва да включите в разкрасителните си процедури.

Защо е важно да почиствате кожата си?

Освен естетичните аспекти, правилното почистване на кожата е важно за цялостното ви здраве. Остатъците се натрупват по повърхността на кожата, макар че невинаги може да забележите това. В действителност акумулирането на мръсотия и мазнина може да предизвика проблеми като акне.

От друга страна, остатъците създават благоприятна среда за растеж на бактерии, което може да доведе до инфекции.

Освен вече споменатите, има и още предимства от почистването на кожата:

  • Предотвратяване на преждевременните признаци на стареене,
  • По-малко производство на мазнини,
  • Елиминиране на мъртвите клетки и несъвършенствата,
  • Регенерация на тъканите и повишена оксигенация,
  • Повишена влажност и освежаване на кожата,
  • По-гладка и по-млада кожа.

Пет съвета за правилно почистване на кожата

Много е важно да отбележим, че не се нуждаете от специални сапуни или от специфични продукти за правилното почистване на кожата. Въпреки че те са ефикасни за отстраняване на остатъците и примесите, те не са напълно подходящи за кожата ви.

Това се дължи на факта, че много от тях съдържат химикали, които променят pH на кожата и премахват естественото омазняване, което поддържа тъканите ви хидратирани и еластични. Ето защо прилагането на основни продукти (за предпочитане с натурални съставки) е напълно достатъчно.

1. Използвайте мек сапун за почистване на кожата си

Сапун за почистване на кожата

Трябва да избирате сапуна спрямо вида на кожата си.

Дългогодишни проучвания показват, че използването на конвенционални сапуни може да засегне здравето на кожата. Поради елементите, съдържащи се в тях, те могат да променят pH нивата на кожата ви, премахвайки естественото омазняване и полезните бактерии.

Затова е най-добре да използвате меки сапуни, за предпочитане такива, приготвени с натурални съставки. Формулата им е много по-щадяща от тази на ароматизираните сапуни и те не променят леко киселинното pH на кожата.

Важно е да не забравяте, че трябва да изплаквате лицето си със студена вода.

2. Нанасяйте ексфолианти

Ексфолиантите добиха широка популярност през последните години. В действителност те се превърнаха в неизменна част от разкрасителните ритуали на доста хора, тъй като те премахват несъвършенствата по кожата.

Благодарение на абразивната си текстура, те спомагат за отстраняване на тези неприятни остатъци, които не могат да се елиминират с мекия сапун. Освен това имат стягащо действие, което означава, че свеждат до минимум натрупването на себум. По тази причина те са идеални за премахване на черните точки и акнето.

Как да постъпите, ако нямате готов ексфолиант подръка?

Може да си направите сами ексфолиант с натурални съставки:

  • Просто комбинирайте зърнеста съставка, като например захар или мляно кафе, с овлажняващ продукт като кокосово масло или мед.
  • След като получите гъста смес, я нанесете върху кожата с леки кръгови движения и я оставете да подейства за три до пет минути.
  • След това изплакнете със студена вода.

3. Използвайте почистващи средства на маслена основа

Почистващи продукти

Почистващите продукти на маслена основа са идеални за кожата и за премахване на грима.

Те предлагат много предимства, свързани с правилното почистване на кожата. Поради състава си, те обират остатъците и премахват мъртвите кожни клетки, които се натрупват по повърхността на кожата. Освен това те не променят нито естественото омазняване на кожата, нито нивата на pH.

В действителност търговските продукти за отстраняване на грим обикновено съдържат масла, отстраняващи остатъците от грима, които полепват в зони като очите, бузите и миглите.

Кои са най-добрите натурални масла?

Ако предпочитате да използвате натурални масла за почистване на кожата, изберете зехтин, масло от сладък бадем или кокосово масло. Може да ви допаднат и маслото от гроздови семки, маслото от авокадо или аргановото масло.

4. Използвайте мицеларна вода за правилно почистване на кожата

Мицеларната вода е продукт, предназначен за всички видове кожа. Тя стана доста популярна през последните години, тъй като съдържа молекули, които привличат остатъците и мазнините, като по този начин стимулират тяхното отстраняване.

Най-интересното е, че може да я използвате като алтернатива на конвенционалните тоници. Редовната й употреба спомага за затваряне на порите и за тонизиране на тъканите. Друго голямо предимство на мицеларната вода е, че тя не предизвиква сухота на кожата. Тя не съдържа алкохол, парабени и други вещества, които могат да влошат състоянието на кожата.

5. Редовно нанасяйте маски за лице

Маски за лице

За разлика от ежедневното почистване, прилагането на маски за лице трябва да се извършва веднъж седмично.

Нанасянето на маски за лице е друг чудесен начин за правилно почистване на лицето. Независимо дали са търговски или натурални, използването им улеснява премахването на замърсяванията и себума, които запушват порите. Друго важно качество на маските е, че овлажняват тъканите и помагат за коригиране на несъвършенствата.

Заключение

Може да почистите кожата си с помощта на общодостъпни основни продукти. Най-важното е да го правите редовно, за да предотвратите натрупването на себум, остатъци от грим или мръсотия по повърхността на кожата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.