6 предимства от накисването на краката ви в оцет

Евтин и достъпен с него ще преборите мазолите, брадавиците, и ще изгладите кожата
6 предимства от накисването на краката ви в оцет
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Въпреки че краката ви са отговорни за пренасянето на теглото през всяка дейност, която извършвате през деня, тяхното здраве често се пренебрегва, докато накрая се развие някакво състояние. Знаете ли, че оцетът може да помогне?

Вашите крака редовно са изложени на сухота, бактерии и други фактори, които могат да окажат негативно влияние върху тях.

Това може да доведе до редица проблеми в дългосрочен план, включително гъбички, твърдост и други, които ги карат да изглеждат непривлекателни и да се чувстват нездрави.

За щастие съществуват 100% естествени съставки, които ще дадат на краката ви “допълнителна” доза хранителни вещества и защита, като същевременно ще подобрят външния им вид.

Сред тях ще намерите чудесен оцет, който е богат на киселини и противогъбични съединения, които помагат да се регулира рН на кожата.

Днес искаме да споделим някои от фантастичните ползи от оцета за краката.

1. Той се бори с гъбичките

оцетът се бори с гъбичките по краката ви

Оцетната киселина в оцета помага за премахване на гъбичките, които могат да причинят проблеми като микоза или пожълтели нокти.

Анти-гъбичното и антибактериално действие контролира инфекциите и създава защитна бариера срещу бъдещи атаки от тези микроорганизми.

Как да го използвате?

 • Добавете чаша оцет в купа с топла вода и накиснете краката си за 15-20 минути.
 • Повтаряйте това лечение 2 до 3 пъти седмично.

2. Изглажда кожата

Ексфолиращото действие на тази натурална съставка помага за премахването на мъртвите клетки, които правят кожата суха и груба.

Как да го използвате?

 • Накиснете краката във вана с вода и оцет за 15-20 минути.

3. Той премахва брадавиците

брадавиците по краката ви могат да бъдат премахнати

Киселините в оцета – в случая ябълковия оцет – са ефикасни срещу вирусите, които причиняват появата на брадавици на кожата на краката.

Съставът му неутрализира всяка инфекция и омекотява брадавиците, докато не бъдат напълно отстранени.

Как да го използвате?

 • Добавете ½ чаша ябълков оцет в купа с топла вода и накиснете краката си за 30 минути.
 • Може също да пробвате да прилагате оцет директно върху брадавиците, използвайки памучен тампон.

4. Намалява сърбежа по краката ви

Сърбежът в краката може да бъде причинен от дисбаланс в рН поради наличието на много суха кожа, или поради прекомерно разпространение на гъбички.

Понякога възниква от алергична реакция към материалите в обувките.

За щастие ябълковият оцет може да облекчи този неудобен симптом и да контролира проблема, който го е причинил първоначално.

Как да го използвате?

 • Смесете равни части ябълков оцет с топла вода и накиснете краката си за 20 минути.
 • Повтаряйте това лечение всеки ден, ако смятате, че е необходимо.

5. Той неутрализира лошите миризми

Прекомерната пот и растежа на някои бактерии на краката могат да причинят неприятни миризми, които трудно могат да бъдат отстранени.

Киселините, намиращи се в оцета, намаляват свръхпроизводството на течности и също така възпрепятстват растежа на всички микроби.

Това означава, че когато нанесете оцет върху краката, това се превръща в естествено решение, за да сложите край на тези досадни миризми.

Как да го използвате?

 • Смесете 2 части вода с 1 част оцет в купа и накиснете краката си за 15 минути.
 • Ако миризмата остане силна, добавете няколко капки етерично масло от чаено дърво.
 • Разбира се не забравяйте да почистите и обувките си, преди да ги носите отново.

6. Омекотява пришките и мазолите на краката ви

Мазолите на краката могат да бъдат причинени от прекомерно натрупване на мъртви клетки и триене, дължащо се на определени видове обувки.

Оцетната киселина в този продукт действа като ексфолиант и успокояващо средство, което е идеално средство за отстраняване на мъртвата кожа и омекотяване на всякакви твърди образувания.

След като се абсорбира, той увеличава нивата на влага в кожата. С течение на времето подобрява външния вид на краката.

Как да го използвате?

 • Смесете равни части бял оцет с топла вода и накиснете краката си за 15-20 минути.
 • Повтаряйте това лечение всяка вечер и допълнете прилагането му с използването на пемза.

Готови ли сте да се грижите за краката си, като използвате тази прекрасна съставка? Добавете я към обичайната си рутинна практика!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Darshna Yagnik et al. “Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coliStaphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression”, Sci Rep. 2018; 8: 1732.
 • Gopal J et al. “Authenticating apple cider vinegar‘s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect”, Nat Prod Res. 2017 Dec 11:1-5. doi: 10.1080/14786419.2017.1413567.
 • Mota AC et al. “Antifungal Activity of Apple Cider Vinegar on Candida Species Involved in Denture Stomatitis”, J Prosthodont. 2015 Jun;24(4):296-302. doi: 10.1111/jopr.12207. Epub 2014 Sep 14.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.