6 причини за болка в гърба

Както липсата на движение, така и прекомерната физическа активност, може да представляват рискови фактори за поява на болки в гърба, така че е важно да пригодите всяка дейност към своите способности.
6 причини за болка в гърба
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Симптомите на болка в гърба могат да варират значително и често се състоят от дискомфорт в областта на гръбначния стълб. Това е проблем, който може драстично да намали движенията и качеството на живот на човека. Но какви са причините за болка в гърба? Тук ще ви представим шест от най-често срещаните.

Всеки може да страда от болки в гърба. Всъщност около две трети от възрастното население страда от това в един или друг момент от живота си.

Причини за болка в гърба

Повечето от факторите за болка в кръста се дължат на промени в структурата, съставяща гръбначния стълб.

Сред другите неща, които засягат, са:

  • Сухожилията
  • Мускулите
  • Гръбначните дискове
  • Прешлените

Специфични фактори за болка в гърба

Фактори за болка в гърба

Има специфични причини за болка в гърба, като например травми, неправилна стойка или мускулна слабост. Увреждането може да се дължи и на прекомерно натоварване и напрежение, които предизвикват болка в гърба.

Неспецифични фактори за болка в гърба

От друга страна, болката в гърба може да не се дължи на горепосочените причини. Болката може да се различава по интензивност в зависимост от промените на позата. Тя може да варира и при извършване на определени физически дейности.

В тези случаи трябва да анализираме различните биологични, социални, структурни и дори психологически елементи.

Рискови фактори

1. Стрес и депресия

Депресията е причина за болка в гърба

Според няколко проучвания, както хроничните, така и болките в кръста, често са свързани с периоди на стрес, депресия и тревожност.

  • Въпреки че причината за болката е физическа, е доказано, че психологическите фактори оказват важно въздействие върху развитието и лечението на този дискомфорт. По тази причина е препоръчително да си вземете почивка и да се опитате да се отпуснете.
  • Трябва да поддържате добър график за сън и да включвате приятни занимания в ежедневието си.

2. Възраст

С течение на времето се получава естествено износване на тялото, включително на гръбначния стълб и ставите.

По тази причина болката в гърба е по-често срещана при по-възрастните хора, които обикновено страдат от заболявания като остеоартрит или спинална стеноза.

От друга страна, младите хора биват засегнати от други специфични проблеми. Такива са дисковата херния или дегенеративните заболявания на междупрешленните дискове.

3. Генетични фактори

Генетични фактори за болка в гърба

Друга от причините за болка в гърба може да бъде генетичната предразположеност, особено при хора, които имат симптоми на болка в гърба и дискови заболявания от ранна възраст.

Според някои изследвания, мутациите в гена на въглехидратна сулфотрансфераза изглежда провокират повишаване на риска от развитие на дегенерация на лумбалните дискове с 30%.

Тези проучвания показват още, че ако един от родителите има този ген, има 50% вероятност детето също да страда от него.

По тази причина е най-добре да поддържате здравословен начин на живот и да избягвате интензивните физически упражнения. Ако някой притежава споменатия ген, трябва задължително да изключи от програмата си вдигането на тежести.

4. Рискове, свързани с работата

Световната здравна организация (СЗО) твърди, че съществува връзка между мускулно-скелетните нарушения и физическото претоварване по време на работа.

Дейностите, изискващи голямо усилие, са тези, в които се вдигат тежки товари. Това включва преместването им, бутането им или използването на тежки машини и инструменти.

Болката в гърба може да бъде причинена и от броя на повторенията и броя на часовете на ден, в които се извършват тези усилия по принцип.

Макар и случайните травми от стрес да са остри, но кратки, подлагането на ежедневен стрес може да доведе до хронични наранявания и състояния.

В тези случаи може да носите тежките товари близо до тялото си и да сгънете колене, за да поддържате гърба си изправен. Също така е препоръчително да поддържате умерено темпо при извършване на рискови дейности.

5. Заседнал начин на живот

Заседнал начин на живот

Липсата на физическа активност е един от рисковите фактори за смъртност и е ясно, че е една от основните причини за болка в гърба.

Важно е да бъдете активни, тъй като активните мускули запазват функционалния си капацитет, както и сухожилията и костите.

Ако не правите това, биологичните функции ще отслабнат и няма да имат силата да защитават гръбнака и да придават стабилност на ставите и сухожилията.

Липсата на мускулна сила ще увеличи риска от появата на болка.

Знаем, че понякога е трудно да бъдете активни, особено когато работната ви среда е статична. Въпреки това, ако изберете да се качвате по стълбите, вместо с асансьора, или ако ходите, вместо да използвате колата си, ще увеличите своята физическа активност.

6. Неправилна стойка

Неправилната стойка е една от най-честите причини за болка в гърба, при липса на друга травма в тази област. Това се дължи на неправилното разпределение на тежестта на главата.

Вследствие на това мускулите на гърба се напрягат и претоварват, за да постигнат баланс на тялото.

Правилната стойка в изправено положение се състои в поддържане на главата, раменете, бедрата и глезените в права линия.

В седнало положение обаче, трябва да поставяте ходилата си на пода, да държите коленете си под прав ъгъл, гърбът трябва да е прилепен към облегалката на стола и най-вече е необходимо да избягвате прегърбване на стойката си.

Освен това трябва да внимавате да не изкривявате или накланяте талията си, тъй като тези движения са свързани с повишен риск от болки в гърба.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.