Лечение на следродилно задържане на урина

Най-честата причина за задържане на урина след раждането е липсата на релаксация на тазовото дъно. В тази статия научете повече за лечението за това състояние.
Лечение на следродилно задържане на урина
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 13 януари, 2023

Задържането на урина след раждането е невъзможността за спонтанно отделяне на урината в 6 до 12 часа след вагинално раждане. Най-честата причина за задържане на урина след раждането е липсата на релаксация на тазовото дъно след вагинално раждане. Може да се влоши поради особено болезнена епизиотомия или асистирано вагинално раждане.

Поради тази причина е много важно да се поддържа добра аналгезия и да се вземат подходящи мерки. По този начин тазовото дъно ще се отпусне и пациентката ще може да уринира.

Видове следродилно задържане на урина

Жена, която ражда.

Задържането на урина след раждането може да бъде класифицирано като:

  • Симптоматично. Определя се чрез способността за изхвърляне на урината, придружено от дискомфорт.
  • Прикрито или безсимптомно. В този случай лекарите диагностицират следродилно задържане на урина поради висок остатъчен обем след изпразване. Обемът ще бъде равен или по-голям от 150 ml след спонтанно уриниране в първия ден след раждането.

Рискови фактори за задържане на урина след раждането

Сега ще споделим рисковите фактори, които благоприятстват появата на това състояние. Фактът, че пациентът страда от някое от тези състояния, не означава, че ще страда от следродилно задържане на урина, просто то е по-вероятно.

Освен това, експертите смятат епизиотомията и теглото при раждане за рискови фактори за асимптоматично задържане на урина. Ранното откриване на рискови фактори е много важно, защото позволява на лекарите да вземат превантивни мерки за намаляване на отрицателното въздействие на раждане. Освен това им помага да назначат подходящо лечение, за да се възстанови нормалната функция на пикочния мехур.

Диагноза

В повечето случаи диагнозата на следродилното задържане на урина е само симптоматична, когато пациентът не е в състояние да отдели урина спонтанно след 6 до 12 часа след раждането.

Контролиране на пациенти със следродилно задържане на урина

Жена със задържане на урина.

Пациентите, които са имали нормално вагинално раждане или асистирано такова, трябва да уринират през първите 12 часа. В случай на пациенти, подложени на цезарово сечение, те трябва да уринират в първите няколко часа след отстраняването на катетъра. С други думи, около 12 часа след операцията.

Ако това не се случи през определените периоди от време, лекарите трябва да оптимизират лечението с болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства. Също така пациентът трябва да се подложи на периодична катетеризация. В резултат лекарите могат да проверят и оценят обема на диурезата на пациента, за да коригират приема на вода.

Ако в следващите 3-4 часа няма спонтанно уриниране, пациентът трябва да се подложи на вторична периодична катетеризация с катетър за еднократна употреба. И ако пациентът все още не уринира доброволно след тази втора интервенция, ще трябва да се подложи на трета такава. Въпреки това, лекарите използват катетър Foley при тази трета интервенция, който пациентът ще трябва да използва в продължение на седмица.

Пациентът трябва да прищипва катетъра и да го отвори винаги, когато почувства нужда от уриниране. Пациентът обаче може да не изпитва тази нужда, поради което е важно да отваря катетъра на всеки три часа, за да изпразни пикочния си мехур . Пациентът ще бъде изписан с този катетър Foley.

Фармакологично лечение на задържане на урина след раждането

Лекарите предписват лекарства, за да предотвратят усложненията при пациенти с постоянни пикочни катетри. Някои от тях са:

  • Фосфомицин 3g гранули. Пациентът трябва да приема това лекарство на всеки 72 часа, докато използва катетъра.
  • Също така, противовъзпалителни лекарства за намаляване на локалното възпаление.

Заключение

По време на раждането е от съществено значение да се приложи и поддържа добра аналгезия и да се вземат подходящи мерки за предотвратяване на задържане на урина след раждането или други усложнения.

Съществуват ефективни средства за справяне с тази невъзможност за спонтанно преминаване на урина след вагинално раждане на базата на катетри. Консултирайте се с вашия лекар относно рисковете от това усложнение при раждане и различните налични опции за преодоляването му.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Arcay-Ferreiro, E., Ferro-Castaño, A. M., Fernández-González, B., García-Rodríguez, B., Gonález-Gómez, J. M., Rodriguez-Del Amo, M. D., & Viaño-López, C. (2012). Sondaje vesical. Protocolo de enfermería. Asociación Española de Enfermería En Urología.
  • Kanashiro, A., Nervo, N., Salas, D., wong, A., Capell, M., Younes, S., & Villavicencio, H. (2013). Retención de orina en el embarazo y el postparto TT – Retention of urine in pregnancy and postpartum. Actas Fund. Puigvert.
  • Barakat, Ruben; Bueno, Clara; Díaz de Durana, Alfonso; Coterón, Javier; Montejo, R. (2013). Efecto de un programa de ejercicio físico en la recuperación post-parto. Estudio piloto. Archivos de Medicina Del Deporte.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.