Детската инконтиненция и нощното напикаване

Обикновено, детската инконтиненция, което е акт на неволно уриниране, се променя с възрастта на децата. Обаче, ако продължава, тогава трябва да направите промени в начина им на живот.
Детската инконтиненция и нощното напикаване
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Детската инконтиненция, която представлява акт на неволно уриниране, е позната също като нощна енуреза. Хората с това състояние обикновено са деца и те подмокрят леглата си, докато спят през нощта на възраст, в която това не би трябвало да се случва повече. Но, тази инконтиненция може да не се ограничава само до нощни напикавания.

В допълнение, за да бъдат наречени тези злощастни събития болест, те трябва да се повтарят поне два пъти в седмицата, в продължение най-малко на три месеца при деца над 4-годишна възраст.

Инконтиненцията е по-честа при момчетата. Според Американската академия по педиатрия ( AAP ) данните показват, че деца, които са преживели продължителна енуреза, често имат по-ниско самочувствие. Също така, повечето хора са на мнение, че проявите на нощно напикаване намаляват с течение на възрастта.

Причини за детската инконтиненция и нощната енуреза

Детската инконтиненция

Енурезата е нормален процес при малките деца и изчезва с възрастта.

Все още няма конкретна причина за детската инконтиненция. Но, има няколко фактори, които може да са ключови за нейната поява:

  • Малък пикочен мехур: В този случай, пикочният мехур не е много добре развит и не може да съдържа произведената урина.
  • Невъзможност за разпознаване на пълен пикочния мехур: Това може да се случи с всяко дете, което е дълбоко заспало и не се събужда, когато пикочния му мехур е пълен. Това може да се наблюдава, защото невроните, които контролират пикочния мехур все още не са достатъчно развити.
  • Липса на хормонален баланс: Това се случва, когато човекът няма достатъчно количество на антидиуретичния хормон или вазопресин.
  • Инфекция на уринарния тракт: В допълнение към акта на неволно уриниране при този вид инфекция, има червена или розова урина и болка.
  • Сънна апнея: Понякога, актът на неволно уриниране е признак на обструктивна сънна апнея. Това е заболяване, при което дишането на детето се нарушава по време на сън.
  • Хроничен запек: Същите мускули, които се използват за дефекация, се използват и за уриниране. Следователно, при случаи на хроничен запек, тези мускули могат да спрат да функционират и да спомогнат за развитието на енуреза.

В допълнение към причините споменати по-горе, това заболяване се предава по наследство. Така че, ако един от родителите на дете, страдащо от енуреза, също е страдал от това като дете, тогава вероятността децата да го придобият, се увеличава.

Накрая, струва си да се спомене, че стресовите ситуации също водят до нощно напикаване сред децата.

Детската инконтиненция: симптоми и усложнения

Това заболяване не представлява заплаха за човешкото здраве – стига причината да не е физиологична. Неволното уриниране е главният симптом тук. Още повече, това се случва през нощта (оттук и името „нощно напикаване“) и с честота поне два пъти в месеца.

Относно второстепенните ефекти, те са по-скоро от емоционален характер. Това е така, защото детето или засегнатото лице може да изпитва срам или загуба на самочувствие поради този проблем. Поради тази причина, е важно да бъдете търпеливи с тях и да ги уверявате, че това ще отмине с течение на времето.

Напротив, ако енурезата съществува поради физически проблем и не е разрешена още, тогава това може да предизвика усложнения. Освен това, детето може да получи обрив, ако спи с мокро бельо.

Обмислете използването на памперси през нощта.

Лечение и предпазни мерки

Дете на гърне и много памперси около него

Първата стъпка за справяне с това състояние е да се създадат добри навици преди лягане.

Като начало, засегнатите деца трябва да свикнат да ходят до банята през нормалните часове по време на деня и нощта. Това се прави, за да се предотврати енурезата.

Въпреки, че проблемът обикновено изчезва с порастването на детето, трябва да има промени в начина му на живот, като например ограничаване на пиенето на течности преди лягане и през нощта.

Тогава, ако гореспоменатите съвети не помагат, лекарят може да ви посъветва да използвате аларми за влажност. Това са устройства, които се свързват към влагочувствителен компрес. После, се изключва когато детето започва да пикае, за да може да се събуди.

Накрая, използвайте лекарства само като последно средство. Освен, че имат лоши странични ефекти, те слабо намаляват нощното производство на урина и не успокояват много пикочния мехур.

В допълнение към тези мерки, има различни предпазни мерки, които могат да ви помогнат да разрешите този проблем:

  • Накарайте детето да уринира поне два пъти преди лягане.
  • Предложете на детето и му напомнете да уринира приблизително на всеки два часа.
  • За да се предотврати образуването на обриви по кожата, помагайте на децата с личната им хигиена сутрин.

Като заключение, въпреки че нощната енуреза е често срещана при децата и изчезва с тяхното порастване, все още може да се проявява и на по-късен етап. В такъв случай ще бъде задължително да се консултирате с вашия лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.