Лечение, грижи и съвети при фимоза

Фимозата при деца обикновено отзвучава спонтанно през първите 3 години от живота. Ако това състояние се появи по-късно или в зряла възраст, основното лечение е операция.
Лечение, грижи и съвети при фимоза

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Има няколко начина за лечение на фимоза. Избраната опция зависи най-вече от тежестта. Понякога е необходимо само да се извършат определени действия за преодоляване на проблема, докато в други случаи е необходима операция.

Доскоро фимозата почти винаги се лекуваше с операция. В днешно време има повече резерви към тази алтернатива.

Обикновено се предприема постепенен подход и операцията се извършва само ако няма друга възможност. Въпреки това, урологът или педиатърът трябва да определи най-добрия вариант.

Какво е фимоза?

Фимозата може да се определи като невъзможност за прибиране на кожата на пениса, за да се разкрие главичката на пениса. Това създава неудобно усещане, сякаш на върха на пениса има пръстен, който предотвратява нормалното плъзгане на кожата.

Обичайно е бебетата да се раждат по този начин. Въпреки това, с течение на времето кожата на пениса се отпуска, докато стане нормална на около 3-годишна възраст. Въпреки това, в някои случаи фимозата остава в зряла възраст и причинява дискомфорт.

Възможно е също и да се получи фимоза. Появява се, когато има повтарящи се инфекции в областта на гениталиите. Това причинява хронично възпаление, което води до белези на препуциума. В резултат на това той се стеснява.

Гениталните инфекции са по-чести при хора със заболявания като диабет. Също и при тези, които са на имуносупресивна терапия или при лечение като химиотерапия.

Видове и степени

Фимозата може да се прояви в различни видове и степени. Това е важен фактор при избора на подходящо лечение.

Степените варират от I до IV, в зависимост от това колко може да се прибере препуциума. Видовете са както следва:

 • Точковиден: отворът на препуциума е минимален. Това причинява големи затруднения при уриниране.
 • Неприбиращ се или образуващ белези пръстен: Когато кожата около отвора на препуциума е удебелена. Това се дължи на повтарящи се инфекции.
 • Прибиращ се пръстен: Всички случаи на фимоза, които не се вписват в другите две категории, са класифицирани в тази група.
Как да предотвратим появата на фимоза?
При кърмачетата фимозата е нормална. Това е физиологична ситуация.

Лечение на фимоза

Има 4 основни възможности за лечение на фимоза. Педиатърът, в случаите на деца, или урологът при възрастните, ще бъдат хората, квалифицирани да посочат най-добрата алтернатива.

1. Упражнения

Фимозата може да се лекува с упражнения. Това са бавни движения на препуциума за покриване и разкриване на главичката. Лекарите препоръчват този тип практика, когато състоянието е много леко. Въпреки това, този тип упражнения може да доведе до малки разкъсвания или ранички в препуциума. Докато заздравяват, те влошават вече съществуващата фимоза. Следователно винаги трябва да се извършват по медицински показания.

2. Стероидни мехлеми

Използването на стероидни мехлеми за лечение на фимоза също е спорно. Общото мнение е, че може да са ефективни при някои деца, но не се препоръчват за възрастни. Тези мехлеми съдържат кортикостероиди, вещества, които помагат за омекотяване на кожата на препуциума.

Нанасят се с чисти ръце, като се масажират нежно в продължение на 30 секунди. Приложението трябва да се прави веднъж или два пъти дневно, за период от 4 до 8 седмици. Истината е, че има и случаи, в които няма съществен ефект при момчетата. Вместо това, неблагоприятният ефект може да бъде удебеляване на кожата на препуциума и трудности в случай, че се наложи операция. Мехлемите винаги се прилагат при момчета над 4 години и под лекарско наблюдение.

3. Хирургична интервенция

Операцията е често срещан вариант на лечение при фимоза. Известна е като обрязване и целта й е да премахне излишната кожа на препуциума. Това е амбулаторна процедура и почти винаги се извършва под местна анестезия. Отнема около 45 минути до 1 час. Обикновено, при децата, се изисква няколко дни престой в болница. Въпреки това, те могат да се върнат към ежедневната си дейност след 3 или 4 дни. Обикновено се извършва при деца на възраст между 7 и 10 години.

Възрастните се нуждаят от 2 или 3 дни почивка. Препоръчва се да не осъществяват полов акт през следващия месец. Този метод решава окончателно фимозата във всички случаи, но понякога има известно негативно психологическо въздействие върху възрастните.

4. Устройства

Четвърти вариант за лечение на фимоза е използването на определени устройства за тази цел. Най-известният е пластмасовият пръстен. Той се поставя чрез лека операция, която не изисква анестезия. Пръстенът се вкарва под препуциума и около главичката, без да се притиска върха на пениса. С течение на дните този пръстен разрязва кожата, която накрая пада след 10 дни. Това създава известен дискомфорт, но не включва толкова последващи грижи, колкото операцията.

Операция при фимоза
Операцията е доста бърза при фимоза и напълно решава проблема.

Грижи след операция

Операциите за фимоза не винаги са едни и същи. Поради това лекарят ще посочи мерките, които трябва да се спазват във всеки отделен случай. Въпреки това обикновено се препоръчват общи грижи, като например:

 • Поддържане на раната чиста: Мястото трябва да се почиства всеки ден с топла вода под душа. Марля и 9% физиологичен разтвор също могат да се използват за почистване на зоната. След това нанесете антисептика.
 • Използвайте неутрални продукти: най-добре е да използвате неутрален сапун, а не други продукти като кремове или гелове, освен ако вашият лекар не ви каже да го направите.
 • Подсушаване на раната: Пенисът трябва да се подсуши с марля или специална кърпа за тази цел. Това трябва да се прави с нежни докосвания и никога да не се трие мястото.
 • Защита на мястото: Най-добре е да поставите марля около главичката, за да избегнете триене и дразнене.
 • Бельо: Трябва да се носи плътно прилепващо бельо, като пенисът е обърнат нагоре. Останалата част от облеклото трябва да е широка.
 • Избягвайте спорта: Упражненията трябва да се избягват, особено ако са много натоварващи, в продължение на един месец след операцията.
 • Не ходете на плажове и басейни: Не е препоръчително да използвате плувни басейни или плажове през четирите седмици след операцията.

След операцията човек не трябва да се страхува да уринира. Това може да стане без проблеми. Ако се наблюдава кървене, най-добре е да се консултирате с лекар.

Предотвратяване на фимоза

За да се предотврати вторичната фимоза, тоест тази, която се появява след раждането, най-добре е да се спазват правилни хигиенни навици. По-специално, по време на душ, препуциума трябва да се дръпне назад, главичката да се измие с вода, за да се избегнат натрупвания, които могат да причинят инфекции.

По същия начин трябва да се практикува безопасен секс. Най-добре е да използвате презерватив.

Ако фимозата не се лекува, тя може да причини усложнения като чести инфекции на пикочните пътища, повишен риск от придобиване на полово предавани болести и болка по време на секс. Освен това увеличава риска от рак на пениса.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Capua Sacoto, Carlos Di, et al. “Cáncer de pene: Nuestra experiencia en 15 años.” Actas urologicas españolas 33.2 (2009): 143-148.
 • Loyola, F. H., Bravo, Y., & Vilcaromero, M. (1999). Estudio Histológico e Histoquímico del Glande de Pene Humano. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 60, No. 3, pp. 199-203). Universidad Nacional Mayor de San Marcos.
 • Morales Concepción, J. C., González Fernández, P., Morales Aránegui, A., Guerra Rodríguez, M., & Mora Casacó, B. (2008). Necesidad de circuncisión o dilatación del prepucio: Estudio de 1.200 niños. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa), 61(6), 699-704.
 • De Luna, G. O., & Rodríguez, M. F. (2007). En la fimosis es aconsejable el tratamiento con corticoides tópicos antes de plantearse una opción quirúrgica. Pediatría Atención Primaria, 9(35), 475-483.
 • de Luna, G. Orejón, and M. Fernández Rodríguez. “En la fimosis es aconsejable el tratamiento con corticoides tópicos antes de plantearse una opción quirúrgica.” Pediatría Atención Primaria 9.35 (2007): 475-483.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.