5 съвета за пълноценен и безопасен сексуален живот

Научете как да се наслаждавате на секса, без да се притеснявате за нищо. Разгледайте съветите, които споделяме в тази статия, за да се насладите на пълноценен и безопасен сексуален живот!
5 съвета за пълноценен и безопасен сексуален живот

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Всеки може да се наслаждава на пълноценен и безопасен сексуален живот. За да постигнете това обаче, е необходимо да следвате поредица от съвети, които хората са склонни да забравят или пренебрегват. Ето защо решихме да споделим пет съвета в тази статия, за да се радваме на добър сексуален живот.

Да се грижите за сексуалността си и да се наслаждавате здравословен сексуален живот е много важно за вашето благополучие. Но понякога хората не знаят какво да правят, за да постигнат това. По-долу, ще откриете някои основни съвети.

Как да се наслаждавате на пълноценен и безопасен сексуален живот

Както много изследвания посочват, сексуалността е част от нашата личност. Поради тази причина всеки от нас я изразява по различен начин. Някои съвети обаче могат да се прилагат във всички случаи.

Някои от тях са много важни, за да имате предвид, тъй като безотговорността в тези случаи може сериозно да застраши вашето здраве.

1. За пълноценен и безопасен сексуален живот: защитете здравето си

Пълноценен и безопасен сексуален живот: мъж отваря кондом

Болестите, предавани по полов път, са сериозен проблем за сексуалното здраве на младите хора.

Това е един от първите основни моменти да се насладите на пълноценен и безопасен сексуален живот. Всичко се състои в това да се предпазите от възможни болести или инфекции, предавани по полов път, които в момента засягат голям процент от населението.

Всъщност, както сочат проучванията, HPV или човешкият папиломен вирус е инфекция, която засяга хиляди хора всяка година. Това е сериозно, защото щам на вируса причинява рак на шийката на матката.

2. Опознайте тялото си, за да се насладите на пълноценен и безопасен сексуален живот

За да се насладите на пълноценен сексуален живот, важно е да познавате тялото си. Това включва вашите гениталии. Ще се изненадате да разберете колко хора никога не са гледали гениталиите си и още по-малко са се докосвали до тях.

Мастурбирането, докосването на тялото е здравословен начин да опознаете тялото си, за да откриете какво харесвате, какво не и нови начини на удоволствие. Това ще ви позволи да се наслаждавате повече на секса.

3. Използвайте противозачатъчни методи, за да предотвратите нежелана бременност

Една млада жена държи противозачатъчни хапчета и кондом

Контрацептивните методи са начини да се насладите на секса по пълноценен и безопасен начин.

Ако не искате да имате дете и просто искате да се радвате на пълноценен и безопасен секс, важно е да използвате методи за предотвратяване на нежелана бременност. Хапчетата са много ефективни и в комбинация с презерватив (който помага да се предотврати разпространението на ППБ или ППБ), ще ви позволи да се съсредоточите само върху насладата от момента.

Препоръчваме ви винаги да се консултирате с вашия лекар относно опцията за контрацепция, която може да работи най-добре във вашия случай. Може би един метод е по-добър за вас от друг. В случай, че искате да имате бебе, просто спрете да използвате избрания метод за контрацепция.

4. Комуникацията е от съществено значение

Четвъртият от съветите да се насладите на пълноценен и безопасен сексуален живот е добрата комуникация. Ако предпочитате да опитате друга сексуална позиция или искате вашият партньор да ви докосне другаде, трябва да го съобщите.

Това ще ви позволи да се наслаждавате на много по-приятен секс. Когато знаете какво харесвате и го изразявате, нещата със сигурност ще се променят. Освен това, да се научите да изразявате категорично това, което искате, ще бъде много полезно и в други области на вашата връзка.

5. Играйте и експериментирайте

Секс играчки

За да засилите сексуалната възбуда, можете да използвате секс играчки или лубриканти, които повишават либидото.

За пълноценен и безопасен секс е много положително да играете и да експериментирате с напълно нови неща. Един от най-лесните начини да направите това е да изберете секс играчки, които да запалят искрата, така необходима за всяка връзка.

Понякога това може да ви накара да се срамувате или несигурни. Ако това се случи, трябва да анализирате самочувствието си. Някои хора не се радват на добър сексуален живот, защото не харесват телата си. Ако това е вашият случай, трябва да поговорите с професионалист.

Надяваме се тези пет съвета да се насладите на пълноценен и безопасен сексуален живот да ви накарат да разгледате още някои аспекти, които може би сте пренебрегвали. Комуникацията, използването на презервативи, грижата за самочувствието ви и познаването на тялото ви ще гарантира здрава сексуалност.

Обичате ли пълноценен и безопасен сексуален живот? От петте аспекта, които споменахме по-горе, за кой от тях дори не сте се замисляли? Слушайте и откривайте тялото си и винаги спокойно се наслаждавайте на сексуалността си без бариери и несигурност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.