Какво представлява състоянието парафимоза?

При парафимоза препуциумът на пениса е заклещен зад главичката и не може да се върне в нормалното си състояние, което води до нарушаване на кръвоснабдяването.
Какво представлява състоянието парафимоза?

Последна актуализация: 13 септември, 2019

При парафимоза препуциумът на пениса заема нетипично анатомично  разположение. Препуциумът е гънка на кожата удължаваща се и покриваща края на пениса, познат и като главичка.

Когато говорим за парафимоза препуциумът е заклещен зад главичката и не може да се върне в нормалното си състояние. Това състояние изисква спешна лекарска помощ, тъй като се нарушава кръвоснабдяването.

Важно е парафимозата да не се бърка с фимозата. Тя представлява стеснение не препуциума, което не позволява пълното заголване на главичката. Фимозата е физиологично състояние характерно за новородените. С течение на времето се преодолява.

Парафимоза

Защо се появява?
Времето е ключов фактор за бързото справяне с появата на парафимоза.

Парафимозата се появява, когато препуциумът нарушава нормалното кръвоснабдяване на пениса.

Може да се дължи на редица причини:

  • Непълно развитие (както е при бебетата),
  • Принудително забелване, което води до образуването на фиброзен белег,
  • Стеснен препуциум,
  • Непълно обрязване,
  • Травма на пениса,
  • Инфекция предизвикана от лошо ниво на хигиена или наличието на чуждо тяло (пиърсинг) и други.

Кои са признаците и симптомите на парафимоза?

Очевидно невъзможността да се възстанови нормалното състояние на препуциума е основният признак на парафимоза. Болният се оплаква от болка и подуване, когато се опитва да се справи с проблема. Ако това състояние продължи няколко часа, кръвта се събира, а кожата става морава поради нарушеното кръвоснабдяване.

Но тъй като проблемът е очевиден лекарите най-често вземат мерки навреме. Рядко се случва пациент да посети спешен кабинет с напреднала гангрена, тъй като това състояние е много болезнено.

Диагнозата се поставя лесно след извършването на преглед от специалист. Тъй като не се изисква назначаването на други изследвания, веднага може да се пристъпи към решаването на проблема. Прегледът е достатъчен за поставянето на правилна диагноза.

Препоръчваме ви да прочетете и: Превенция и лечение на гонореята

Лечение на парафимозата
В по-сериозните случаи на парафимоза се налага извършването на операция.

Лечението зависи от сериозността на състоянието на пациента. Ако бъдат взети навременни мерки, ръчното освобождаване на възпаления препуциум обикновено е достатъчно за решаването на проблема.

За да спомогнат лечението, лекарите назначават болкоуспокояващи средства. Освен това върху отеклото място може да се слага лед. Ако отокът не спада, лекарят може да изтегли кръвта с помощта на спринцовка с тънка игла или чрез създаването на налягане, улесняващо отичането на кръвта.

Освен това лекарите могат да направят малък разрез на препуциума, за да го освободят. Тази процедура е позната като „дорзален разрез“, тъй като освобождава препуциума и му позволява да се върне в нормалното си положение.

Но ако състоянието на болния е по-сериозно, може да се наложи и хирургична намеса. Извършва се обрязване, чиято цел е отстраняването на препуциума.

Премахвайки кожата, покриваща главичката, повече не може да се появи парафимоза. Но лекарите трябва да се уверят, че препуциумът е напълно отстранен, за да се предотврати появата на белези след операцията.

Ако болният има инфекция може да му бъдат назначено спешно антибиотично лечение. В най-лошия случай, ако инфекцията се е разпространила, може да се наложи дрениране на пениса и използването на антибиотичен мехлем.

Прогнозата е добра, ако проблемът бъде хванат навреме. Ако усетите дискомфорт ви съветваме веднага да посетите спешна помощ, за да бъдете прегледани. Времето е ключов фактор при това състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.