Зеленчуковите супи, които трябва да опитате

Пробвайте да хапвате от тях преди основното ядене, ще ви заситят и ще приемете така по-малко калории

Зеленчуковите супи и бульоните са бистри, леки течности.

Те се приготвят с един или няколко зеленчука, животински протеини като червено месо, пиле или морски дарове и подправки във вода.

Ако обикновено не консумирате достатъчно зеленчуци, може би ще искате да опитате зеленчуковите супи, които ще ви предложим по-долу.

Ще видите, че има безкрайни възможности и ще имате възможност да изпробвате различни вкусове, докато не разберете какво харесвате.

Защо да включвам зеленчуковите супи в моята ежедневна диета?

кошница със зеленчуци

Зеленчуковите супи играят ключова роля в здравословното и балансирано хранене. Тъй като водата е основната съставка, те помагат да поддържате тялото си добре хидратирано.

Някои от предимствата на яденето на зеленчуковите супи са:

  • Те са лесен начин да получите нужните порции зеленчуци. Те също така позволяват всякакви различни комбинации  – можете да консумирате различна супа всеки ден.
  • В зависимост от зеленчуците, които добавяте, осигурявате значително количество витамини. Разбира се, количеството хранителни вещества ще зависи от това колко зеленчуци използвате. Най-често срещаните витамини в зеленчуците са витамин Е, В6 и А.
  • Процесът на готвене ги прави лесни за храносмилане, затова и са чудесни за деца или възрастни с проблеми с храносмилането или дъвченето.
  • Ако сте хапнали зеленчукова супа преди основното ястие, ще се почувствате по-сити и ще ядете по-малко, като запазите ниски калории.

Храненето със супа ще ви помогне да отслабнете и да консумирате по-малко калории през деня.

1. Лучена супа

нарязан лук

Първата супа, която трябва да опитате, има два вида лук за основа, но също така е допълнена с други зеленчуци.

Благодарение на нейните съставки, тя е идеален съюзник в борбата с грипните симптоми, които са толкова чести през зимата, или когато се чувствате слаби.

Съставки

  • 2 супени лъжици зехтин (32 гр.)
  • зеленчуци (1/4 среден бял лук, 1 тиквичка, 1 тиква, 1 морков, 1 чаша спанак)
  • билки (2 зелени лука, 2 стръка целина, 2 клончета кориандър, 2 клона магданоз, 1 чаена лъжичка листа от мента)
  • 2 литра вода
  • сол, черен пипер и риган (на вкус)

Приготовление

  • Нарежете всички зеленчуци на малки кубчета. Билките и спанакът трябва да бъдат нарязани до размера, който предпочитате.
  • Загрейте двете супени лъжици зехтин в тенджера и след това задушете лука за няколко минути.
  • Добавете моркова, целина и лука.
  • След това добавете тиквата и тиквичките.
  • Добавете двата литра вода и подправете със сол, черен пипер и риган.
  • Гответе 20 минути.
  • Проверете дали тиквата, тиквичките и морковите са готови. Ако е така, добавете кориандъра, магданоза, ментата и спанака.
  • Опитайте супата, за да се уверите, че е подправена добре и добавете сол и черен пипер на вкус.
  • Извадете от топлина и сервирайте.
  • Ако искате, поръсете с пармезан на вкус.

2. Супа с чушки

камби

Обичате много чушки? Ако не, трябва да знаете, че те са с високо съдържание на витамин С и антиоксиданти.

Те също така имат уникален вкус, който ги прави чудесни за салати.

Ако не ги харесвате много, но искате да се възползвате от техните хранителни вещества, опитайте втората ни зеленчукова супа.

Съставки

  • зехтин
  • 1 морков
  • 1 среден лук
  • 2 скилидки чесън
  • 3 чушки (зелени, червени или жълти)
  • 1 праз
  • 1 тиквички
  • 1/2 чаша грах (70 гр.)
  • сол и черен пипер (на вкус)
  • вода

Приготовление

  • Измийте всички съставки и нарежете на малки кубчета.
  • Загрейте малко зехтин в голяма тенджера и задушете лука и чесъна.
  • След това добавете нарязаните зеленчуци и грах.
  • Добавете малко сол и разбъркайте, за да сте сигурни, че всички съставки се готвят равномерно и не залепват.
  • Когато са сготвени добре, отстранете от котлона.
  • Покрийте с вода и загрейте на висока температура, докато започне да кипи.
  • След като започне да ври, намалете до средна температура. Оставете да се готви, докато зеленчуците станат готови и бульонът придобие приятен вкус. Това може да отнеме около 30 до 40 минути, в зависимост от размера на зеленчуците и температурата на готвене.
  • След като направите това, уверете се, че солта и пипера са достатъчни и добавете още, ако е необходимо.

Сега, когато знаете ползите от зеленчуковите супи, сигурни сме, че ще искате да ги включите в диетата си.

Опитайте нашите рецепти и се възползвайте от всякакви зеленчуци, които харесвате.

които искали