5 заместители на захарта, за които бихте искали да научите повече

Съществуват алтернативи за подслаждане на храната, които са много по-полезни от захарта. Освен това те ви носят и много повече ползи. Важно е обаче винаги да търсите органичните варианти, а не рафинираните.
5 заместители на захарта, за които бихте искали да научите повече

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Все повече хора търсят полезни, натурални заместители на захарта.

В крайна сметка консумирането на прекалено много рафинирана захар е един от факторите, водещи до развитие на метаболитни и коронарни заболявания.

Хранителната индустрия се е опитвала да скрие тези нейни ефекти в продължение на много десетилетия. Въпреки това актуални проучвания посочват колко опасна може да бъде захарта за цялото тяло.

Макар че е чудесна на вкус и присъства неминуемо в менюто на милиони хора по света, наличието й в организма може да доведе до тежки дисбаланси.

Най-смущаващото е, че е силно пристрастяваща. Освен това присъства в широката гама от продукти, които консумирате ежедневно.

Все повече хора обаче се притесняват от негативните ефекти, съпътстващи консумацията на захар. По тази причина те решават да предприемат мерки за възможно най-цялостното й премахване от диетата си.

Добрата новина е, че съществуват някои натурални заместители на тази съставка. В замяна на няколко калории ще получите отлични подсладители, които може да използвате в множество рецепти.

Искате ли да знаете кои са те?

1. Кокосова захар

заместители на захарта - кокосова захар

Кокосовата захар е натурален продукт, който се използва като естествен подсладител в традиционната азиатска кухня.

Независимо от това западните страни знаят за тази съставка само от няколко години насам. Преди всичко тя е по-здравословен вариант от рафинираната захар.

Гликемичният й индекс е само 35. Освен това тя ви дава значително количество есенциални минерали, които са от полза за здравето ви.

Всъщност нивата й на витамин С също са доста високи. Те също допринасят за получаването на препоръчителната дневна доза, от която се нуждае тялото ви.

Освен това кокосовата захар е един от най-устойчивите подсладители в света. Тя се добива от дърво, което е от полза за околната среда. Кокосовите палми възстановяват състоянието на почвата, нямат нужда от много вода и произвеждат повече захар на декар от захарната тръстика.

2. Сироп от якон

Сиропът от якон е натурален подсладител, който се отличава с ниския си гликемичен индекс и високото си съдържание на есенциални минерали и хранителни вещества.

Консумирането му не влияе на нивата на кръвната ви захар. Също така не засяга и метаболизма ви. Всичко това се дължи на факта, че този подсладител не съдържа много калории.

Противоположно на влиянието на традиционната захар, сиропът от якон стимулира отслабването и нормализира дейността на червата.

Този продукт притежава сладък вкус и по-рядка консистенция от тази на меда. Наред със споменатите му качества, той се проявява и като високоефективен пребиотик. 

3. Мед

заместители на захарта - мед

Органичният мед е един от най-добре познатите и широко използвани заместители на захар в света. 

Той се отличава с високата си енергийна стойност. Освен това включва в състава си есенциални хранителни вещества и антибиотични съединения.

Медът обаче има леко завишено съдържание на калории. Независимо от това той е един от най-добрите варианти за подслаждане на рецептите ви. Причината за това се дължи на факта, че медът не засяга функционирането на метаболизма.

Той дори има стотици медицински приложения, от които може да се възползвате. Този подсладител предотвратява и лекува множество заболявания.

Затова е важно да се провери качеството и произхода му. Това е необходимо, понеже някои фирми разпространяват рафинирани варианти или смесват меда с обикновена захар.

4. Стевия

Стевията не е най-популярният алтернативен подсладител на пазара, но е един от най-сладките и най-здравословни заместители на захарта.

Способността на стевията да подслажда превъзхожда в пъти тази на традиционната захар. Независимо от това тя не съдържа толкова много калории и не повишава нивата на кръвната захар.

В естественото си състояние тя може да бъде толкова сладка, че много от хората я смесват с целулоза на прах или други субстанции, които да я направят по-лесна за използване.

5. Сироп от агаве

заместители на захарта - сироп от агаве

Този натурален продукт произхожда от Централна Америка. В действителност е една от най-популярните опции за заместване на рафинираната захар.

Това се дължи на факта, че сиропът от агаве е с гликемичен индекс само 30. Тази стойност е по-малко от половината на гликемичния индекс на традиционната захар.

Това означава по-бавно усвояване от организма. Благодарение на този факт сиропът от агаве не води до загуба на контрол над кръвната захар и не причинява скокове в нивата й.

Вместо това започвате да усещате значителния източник на енергия, който ви помага да постигнете добра физическа и умствена производителност.

Може да откриете два вида сироп от агаве на пазара. Най-добре би било да избирате тъмния вариант, тъй като е по-малко рафиниран от светлия сироп.

Той е до 25% по-сладък от захарта и се използвай по същия начин като меда.

Избирайте здравословните заместители на захарта

Макар че не са твърде добре познати, тези заместители на захарта са най-добрият вариант за подслаждане на храната ви без да бъде засегнато здравето ви.

Не бива да забравяте обаче, че всички те имат версии с ниско качество. Тези версии може да бъдат смесени със захар, царевичен сироп и други химикали, влияещи на полезните им свойства. Винаги избирайте 100% органични варианти, независимо че са малко по-скъпи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.