Кухненски острови: предимства и недостатъци

Кухненският остров придава нотка на модерност, освен че предлага. Но този работен плот е свързан и с редица недостатъци.
Кухненски острови: предимства и недостатъци

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 13 април, 2023

Кухненските острови са сред първите идеи, които ви идват на ум, когато планирате да ремонтирате вашата кухня или дом. Въпреки че са полезен ресурс за кулинарни задачи, те също са и място с ограничени възможности за промяна на оформлението им по-късно.

Това не означава, че те са лош проект, но преди да ги изберете, е добре да знаете какви са техните плюсове и минуси. Нека да разберем какво представляват кухненските острови и защо трябва да ги интегрирате в тази важна част от вашия дом.

Какво представляват кухненските острови?

Кухненските острови са мебели, които служат като органайзер, работен плот и предлагат голяма работна повърхност. Те станаха популярни със своята естетика и полезност, тъй като правят зоната за приготвяне на храна да изглежда модерна и практична.

Те привличат вниманието в стаята, защото носят индивидуалност и пространство за няколко души, които да се съберат около острова и да са заедно, докато готвят или приготвят храна. Кухненските острови увеличават максимално полезността на помещението и подобряват функционалните и интерактивни аспекти на отворените планове.

Clever Architectural Digest предполага, че когато ги планирате, фокусът трябва да бъде върху това как ще бъдат използвани. Например, ако не се предвижда да седите около него, тогава пропуснете столчетата. Докато, ако искате да го използвате като изключителна зона за приготвяне на ястия, тогава разширете плота.

Кухненските острови.;
Кухните с острови трябва да отговарят на нуждите и полезността на всеки, който живее в къщата

Предимства на кухненските острови

Освен че са място за срещи със семейството или приятели, островите осигуряват нова атмосфера. Ето някои други техни предимства:

  • Адаптивност: те могат да бъдат адаптирани към всеки вид интериорен дизайн и се предлагат във всички размери. Те могат да бъдат квадратни или удължени.
  • Разделяне на среди: Кухните с отворена концепция са сред най-предпочитаните, така че добавянето на остров би благоприятствало разделянето на зоните.
  • Комфорт: просторът и гъвкавостта на един остров са очевидни, когато няколко души се съберат, за да приготвят ястие; също и в практичността за настаняване за неофициални вечери, ако има столчета, които го заобикалят.
  • Оптимизиране на пространството: чекмеджетата на острова ви помагат да съхранявате кухненски съдове и продукти. По същия начин някои дизайни включват мивки и вградени котлони; във втория случай островите са пригодени за добавяне на абсорбатори.
  • Актуалност: модерността е един от изключителните фактори. Възможно е да се проектират острови в различни размери, от различни материали и във всякакъв цвят. Проектът се адаптира към вкусовете на потребителя и формата на кухнята и включва персонализирани аксесоари като част от персонализацията.
  • Организираност: като има чекмеджета или рафтове отстрани, е по-лесно да се организира и придвижва пространството.

Архитектите акцентират върху връзката на 3 ключови зони в кухнята: хладилник, мивка и работен плот. В такава среда трябва да се намира островът, за да се движите лесно.

Те препоръчват разстоянието между тях и острова да е 1,20 до 3 метра (4 до 10 фута) без препятствия по периметъра.

Недостатъци на кухненските острови

Освен предимствата, наличието на остров в кухнята има и някои недостатъци. Те са изброени по-долу:

  • Цена: те не са евтини. Напротив, те предполагат значителна инвестиция, особено когато се планират модерни дизайни с широка функционалност.
  • Те изискват връзки: в случай на острови, които позволяват вграждането на мивки, трябва да се монтират изходи за вода и канал. И ако ще имате уреди на него, тогава ще ви трябват и контакти.
  • Те са постоянни: островите не са маси, които можете да местите навсякъде, когато пожелаете. Те са постоянен вариант. Въпреки че има някои мобилни модели, те не са често срещани. Поради тази причина трябва да помислите добре, преди да дадете зелена светлина на работата.
  • Те не се вписват във всяка кухня: има специални модели подходящи за малки площи. Въпреки това, островите са препоръчителни за големи кухни, така че съседните пространства да не са тесни. Във всеки случай опитайте се да оставите свободно място за преминаване.
Кухненски острови
Решението за остров трябва да се вземе внимателно. След това ще бъде много трудно да правите промени..

Какви грешки да избягвате при инсталирането на кухненски остров?

Най-голямата грешка, която идва с инсталирането на остров, е неспазването на размера на помещението. Ако това е голяма площ и искате да я споделите, добре е да планирате XXL остров. Но концепцията се променя, ако кухнята/трапезарията е малка.

Правилното е да се консултирате с екип от специалисти по интериорен дизайн и да работите въз основа на измервания.

Друга грешка, свързана с островите, е да не се мисли за тях само като декор. Да, функционалността се откроява, но декоративният обхват също не трябва да се подценява, така че се възползвайте от него, за да имате полезна и красива кухня.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.