Как да декорирате дома си в стил шейкър

Елегантност, майсторство и простота са ключовете към шейкър стила. Тенденцията е ориентирана към вграждането на функционални елементи, които освен орнамента са удобни и полезни.
Как да декорирате дома си в стил шейкър

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 27 февруари, 2023

Без да се отдава напълно на строгостта, както в началото, стилът шейкър се завърна в областта на настоящата декорация, акцентирайки само върху това, което е необходимо за създаване на топли и красиви жилища.

Тенденцията непрекъснато увеличава броя на своите последователи, поради целта си да превърне традиционното в нещо елегантно. Как се роди тази мода и как се вписва във вашия дом? Прочетете, за да разберете.

Какво представлява стилът “шейкър”?

Обединеното общество на вярващите във Второто явяване на Христос роди общността на шейкърите. Историята му набира скорост през 1747 г., когато лидерът на клана Ан Лий емигрира с група последователи от Англия в Съединените щати.

Там те се посвещават на общия живот, насърчавайки простотата на околната среда, която днес се откроява като един от най-забележителните модели в интериорната декорация. Освен това асоциацията с нестопанска цел Hispania Nostra (HN) коментира, че християнското движение е поставило здрава основа за разкрасяването на всяка област, за да отговори на принципите на Shaker днес.

HN се отнася до минимализъм, чистота и приветливост, за украса без много орнаменти.

Както се подчертава в Тезауруса на изкуството и архитектурата, Шейкърите прилагат занаятчийския метод, правят свои собствени мебели и обзавеждат домовете си с възможно най-малко предмети. Така те не се нуждаеха от показен интериорен дизайн, но са отлични майстори на мебели, които превръщат рустикалното дърво в красиво и полезно обзавеждане.

Това е смисълът на модерния стил Шейкър. Следователно, става дума за украсяване на пространство, като се използват най-малко неща и се залага на ръчната изработка.

Стил шейкър за декориране
Дървото внася топлина в пространствата. Особено в кухнята.

Какво трябва да имате предвид за стила “шейкър”.

Придържайки се към първоначалната философия, стилът шейкър дава на ръчно изработените предмети качеството да се превърнат в произведения на дизайна. Според теза, публикувана от университета в Белграно, целта е да се повиши визуалното ниво, без да се прибягва само до декоративни елементи.

Ето защо, за да приложите тенденцията във вашия дом, е важно да имате предвид следните характеристики:

  • Минимализъм: залага се на семплостта.
  • Стилизъм: даване на предимство на мебели с дефинирани линии.
  • Простор: стаите не трябва да бъдат претрупани с мебели.
  • Функционалност: не се залага на скъпото, а на полезното.
  • Дискретност: основно с цветовете, които трябва да принадлежат към неутралната палитра.

Съвети за адаптиране на декорацията на вашия дом към “стила шейкър”

Обърнете внимание на детайлите, които осигуряват спокойствие и отговарят на вашите вкусове, за да ги включите в интериорния дизайн. Ето няколко идеи за персонализиране на дома ви.

Дайте приоритет на дървото

Дървото е главният герой в стила шейкър. Така че потърсете мебели от череша, бор, клен или всякаква дървесина, която може да бъде обработена, която има фини ръчно изработени детайли и която се отличава със своята издръжливост.

Вратите, капаците и подовете от този материал, лакирани или полирани, също са характерни за стила.

Заложете на колониалните цветове

Цветовата палитра, свързана с темата шейкър, предизвиква небето, водата и други природни елементи. Затова синьо, зелено, охра, сиво и нюанси на бялото са типични за тенденцията. В случая на последното обикновено се препоръчва за заседателни зали или кухненска част, особено когато са доста големи.

В идеалния случай гамата трябва да съответства на дървото, което е основният ресурс на мебелите . Накратко, боята по стените трябва да предава спокойствие и да допълва естествената светлина.

Минималистично мислене

Спазвайки предпоставката „по-малкото е повече“, опитайте се да имате възможно най-малко предмети и ги разпределете на стратегически места. Следователно, ако пространството е малко, то ще оцени, че знаете как да се възползвате максимално от него.

Малко аксесоари

Наличието на малко мебели означава лесно почистване. По този начин стилът шейкър насърчава постоянната хигиена, както на оборудването, така и на къщата. Не понася натрупване на прах или петна.

Спретността не подлежи на обсъждане.

Също така, без покривки, завеси, подплати или всякакви тъкани, които заемат околната среда. Автентичността е в голотата на обзавеждането и стените.

Разрешени са пачуърк и вълнени или памучни килими, стига да са оскъдни. Така че, забравете малките масички, пълни с орнаменти и вази.

Минималистичен стил на обзавеждане
Възможен е минималистичен офис от ръчно изработено дърво.

Фокусирайте се върху функционалността

Ако стилът е шейкър , той трябва да носи елегантност, но преди всичко функционалност. Говорим за леки и лесни за преместване неща.

Хубаво би било някои модели мебели да са с колела или да се правят по размери. По този начин можете да го преместите във всеки ъгъл без много усилия.

Допълнителен пример за функционалност е закачането на портманта към стената за окачване на шапки, шапки, ключове и палта. По същия начин, вместо да имате големи фотьойли в стаята, помислете за фотьойли или люлеещи се столове, комбинирани с дискретен диван.

Изхвърлете спомагателните мебели и вградете дрешници. Този съвет е от съществено значение за запазване на реда и разчистване на пространствата.

Въздействие на стила “шейкър” в модерния дизайн

Списанието Centro de Estudios en Diseño y Comunicación de Argentina подчертава социалния ангажимент, който стилът шейкър носи от своето начало до днешни времена. Следователно става дума за откъсване от орнаментите и даване предимство на практичността.

По този начин движението, родено в друг век, си стиска ръцете с настоящия интериорен дизайн, като обединява елегантността и утилитаризма на ежедневието в една концепция. Искате ли да приложите тази тенденция в дома си?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.