Ксантелазма: Онези бели петна около очите

Проблемите на ксантелазмата далеч не се ограничават до грозноватите бели петна - те са знак за високи нива на холестерол, които могат да доведат до сърдечносъдови заболявания.
Ксантелазма: Онези бели петна около очите
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Възможно е до този момент да не сте чували за ксантелазма. Тя се изразява в малки бели петна, които се появяват около очите, малко по малко увеличават размера си и ако не се лекуват, бързо се превръщат в тумори.

Тези миниатюрни мастни образувания се формират в зоната на клепачите, слъзните канали и в областта на очните ябълки. Когато пациентите забележат тези бели петна, обикновено се изненадват много.

Много хора ги свързват с остаряването, вредните последствия от слънцето, а за жените това често са просто пъпчици, които лесно могат да се прикрият с грим.

Истината е, че тези малки петна рано или късно ще се превърнат в подутини. В някои случаи могат да нарастнат дотолкова, че единственият начин за премахването им да се окаже намесата на хирург.

Днес ще обясним какви са причините за появяването им и какво трябва да направите, ако забележите такива бели петна около очите си.

Ксантелазма и холестерол

Най-основният  виновник: холестерола. Тези малки доброкачествени тумори служат за органични хранилища на холестеролните естери.

Това е откровена и незабавна реакция, която подсказва че нещо не е наред с тялото ви.

Белите петна могат да се появят и по други части на тялото. При много хора се забелязват по коленете, дланите или ходилата.

В тези случаи са по-известни като ксантоми.

Ще намерите повече информация за това по-долу.

Ксантелазма са малки доброкачествени тумори .

Опасни ли е ксантелазмата?

 • Ксантелазмите са доброкачествени образувания, които почти винаги са причинени от високи нива на холестерол в кръвта.
 • Ксантелазма сама по себе си не е сериозна болест, въпреки че е свързана с различните видове кожни тумори.
 • Ако се явява като директен симптом на висок холестерол, вече се превръща се в сериозно заболяване.
 • Затова е необходимо и дори жизненоважно да отидете на лекар за преглед и последващо лечение с диета, която да нормализира нивата на холестерола.
 • И докато ксантелазмите не са “фатални”, причината за тяхното появяване не е за подценяване.
 • Ако при вас вече се е формирала ксантелазма, това означава, че рискът от болести на сърцето се е увеличил драстично.

Ксантелазми могат да се появят както само на едното око, така и на двете едновременно. Тези жълтакави или бели петна се намират в най-горните слоеве на кожата и сами по себе си не затрудняват движението или зрението на окото.

Също така могат да бъдат причинени от други кожни болести

Дерматолозите отчитат, че тези петна или подутини не се свързват винаги на 100% с високи нива на холестерол. Съществува възможност, макар и малка, да страдате от ксантогрануломатоза.

 • Това е състояние, в което се акумулират мастни образувания в дермалните слоеве. Често срещани са доста на брой твърди мастни възели точно под кожата на очите и краката.
 • Трябва да се има предвид обаче, че ксантогрануломатозата е сравнително рядко срещано заболяване.

Как се лекува ксантелазма?

На първо място, както споменахме по-рано, ви съветваме да посетите лекар, който да изследва причината за появяването на този проблем.

И именно защото холестерола се свързва с различните подкожни аномалии, най-важното в случая е да се спазва предписаното лечение.

Едва след това можете да помислите от козметична гледна точка. Не забравяйте, че ксантелазмите се отразяват най-вече на външния ви вид и в никакъв случай не са привлекателни.

Ксантелазма се отразяват най-вече на външния ви вид.

Съществуват много форми на лечение и вашият дерматолог ще ви предпише най-точния и правилен за вас метод.

Операция

Това е най-често срещаното лечение, предвид огромните размери, който голяма част от тези мастни образувания могат да достигнат. Но не забравяйте, че операцията също не е перфектният вариант.

Кожата на клепачите и тази под очите е много деликатна и понякога могат да останат белези.

Пилинг с трихлороцетна киселина и CO2 лазер

Тази техника намаля възможността за белези в последствие. Единственото, което остава след нея е по-светла кожа, поради лекото изгаряне, което причинява.

Nd-YAG лазер

Това е друга алтернатива на операциите, при която се използва лазер за намаляне и дори елиминиране на засегнатите участъци.

При тези варианти времето за възстановяване е драстично съкратено, благодарение на местна упойка. А в най-сериозните случаи се използват малки кожни присадки за поправка на кожата около очите.

Операциите и манипулациите с лазер не са решение на проблема: това трябва да се знае със сигурност

За да заключим, ще повторим още веднъж, че ксантелазмите са доброкачествени тумори, които изчезват след подходящи интервенции. Но въпреки това трябва непрестанно да се грижите за вашето здраве и нивата на холестерол в кръвта.

Според няколко различни проучвания, когато човек започне да забелязва ксантелазми, наред с това може да очаква сърдечни проблеми в скоро или в по-далечно време.

Важно е да го запомним!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Blanco Mateos, G. (2005). Xantogranulomatosis orbitaria . Archivos de La Sociedad Española de Oftalmología . scieloes .
 • Gervilla Caño, J., & Soler González, J. (2008). Xantelasmas. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(08)70802-8
 • Christoffersen, M., Frikke-Schmidt, R., Schnohr, P., Jensen, G. B., Nordestgaard, B. G., & Tybjærg-Hansen, A. (2011). Xanthelasmata, arcus corneae, and ischaemic vascular disease and death in general population: Prospective cohort study. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.d5497

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.