5 причини гримът да е вреден за здравето ви

Никога не споделяйте своите продукти за разкрасяване с други хора.
5 причини гримът да е вреден за здравето ви

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

За повечето жени гримът е един от най-достъпните и удобни начини за разкрасяване. Той е от голяма помощ, когато искаме да подобрим вида на кожата, и на лицето като цяло.

От години козметичната индустрия разработва и произвежда хиляди разкрасителни продукти, които да отговорят на търсенията на жените.

Когато обаче не знаем как правилно да използваме грима или пък сме усвоили вредни навици спрямо употребата му, това води до по-чести срещи с дерматолог, тъй като се сблъскваме с различни кожни проблеми.

Поради тази причина е важно да бъдете наясно с това, какво не бива да правите, когато използвате разкрасителните продукти. Това са част от начините, по които гримът вреди на здравето на жената и конкретно на кожата й.

1. Споделяне на козметика

Нормално е да споделяте своите дрехи, аксесоари и други модни вещи със своите приятели и семейство.

Тази практика кара много жени да вярват, че няма нищо лошо и в споделянето на продукти за разкрасяване. Внимание! Това не е така!

Споделянето на червилото, линия за очи, пудрата и дори апликаторите повишава риска от развитието на вирусна инфекция, например конюнктивит и херпес.

В допълнение към това, ако другият човек страда от вид акне, е напълно възможно бактерията да се разпространи по вашата кожа.

2. Използване на изкуствени мигли

Използване на изкуствени мигли не е препоръчително

Дълги и гъсти мигли придават по-красива и привлекателна визия, която често кара много жени да посягат към изкуствени мигли, чието поставяне изисква използването на лепило.

Слагането на този продукт върху клепача може да бъде вредно. Това се отнася и за всички други продукти, които съдържат формалдехид. Те раздразняват очите.

Неправилното приложение на този продукт може да увреди естествените мигли. Възможно е последните да станат чупливи и да оредеят. Затова е важно да вземете адекватни мерки, като направите поставянето и носенето им по-безопасни.

3. Спане с грим

Не са малко жените, които се прибират у дома след работа или пък след пребиваване в нощно заведение и забравят да отстранят грима си. Голяма грешка!

Този навик не позволява на кожата да се снабди с достатъчно кислород, за да се самовъзстановява, докато тялото почива. Като резултат проблемите идват още на следния ден. Лицето, особено контурите около очите, често страдат най-много от този навик.

Гримът запушва порите и е напълно естествено да започнете да страдате от акне.

Освен това някои продукти провокират възпаление на очите, тъй като те в продължение на цялата нощ са били в контакт с грима.

Дизайнерският грим за очи съдържа масла и восък, който блокира жлезите и предизвиква възпаления, например конюнктивит.

4. Гримът също има срок на годност

Гримът също има срок на годност

Подобно на храната, гримът също има срок на годност. Когато не спазвате указаните препоръки за употреба, в един момент държите в ръцете си продукт, чиито съставки се разграждат и стават вредни за здравето.

След изтичането на срока на годност композицията се променя и това прави разкрасителния продукт непрепоръчителен за приложение върху кожа.

Гримът с по-добро качество е по-дълготраен, но също така има срок на годност, който трябва да имате предвид.

Употребата на грим, чийто срок на годност е изтекъл, води до възпаления или инфекции, тъй като представлява среда за развитие на бактерии.

Освен това трябва да знаете, че вече негодните за употреба гримове обикновено губят приятния си аромат и характерната консистенция е променена.

5. Нанасяне на молив за очи по ръба на клепача

Молив за очи по ръба на клепача може да предизвика възпаления

Очите, подобно на много други части от тялото, са дом на естествени бактерии, които могат да бъдат полезни или вредни.

Употребата на продукти като линия за очи по вътрешната част на клепача може да доведе до проникването на бактерии, които повишават риска от развитието на инфекции и запушване на мастните жлези.

Изчислено е, че 30% от частиците в линията за очи навлизат в окото, когато продуктът се нанася по самия край на клепача.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.