6 начина за контролиране на стреса и нервността без лекарства

За да се предпазите от отрицателното въздействие на стреса върху здравето, трябва да преразгледате приятелите и токсичните си връзки, които могат да се окажат източник на нервност и дискомфорт
6 начина за контролиране на стреса и нервността без лекарства

Последна актуализация: 17 юли, 2019

Стресът ни влияе физически и емоционално. Всеки един от нас се справя по различен начин с него. Но преди да отидете да ви изпишат рецепта, трябва да знаете, че има много естествени начини за овладяването му. Днес ще ви дадем няколко такива съвета, касаещи начина ни на живот, за контролиране на стреса и нервността.

6 начина за контролиране на стреса и нервността без лекарства

1-Живейте за момента

Депресията се дължи на прекаленото взиране в миналото, на отделянето на твърде много време на стреса и тревогите от настоящето, както и на страховете за бъдещето.

За да намалите нивото си на стрес и нервност трябва напълно да промените ежедневните си навици.

Открийте кои ситуации ви натоварват психически. Трябва ясно да разберете какво ви тревожи и да започнете да си определяте нови приоритети.

Изживявайте пълноценно всеки един ден, без да се тревожите прекалено много за бъдещето. Вярвайте в себе си и оставете животът да ви поднесе прекрасните си изненади. Насладете му се все едно, че е приятна музика, докосваща душата ви и оставете магията му да ви води, без да планирате всяка една от бъдещите си стъпки.

Важно е да си имате график и да си водите бележки за различните си задължения, разбира се. Но когато планирате прекалено усърдно нещата се товарите допълнително и си вменявате усещане за прекалена заетост.

2-Научете се „да се изключвате“
Живейте за мига и бъдете щастливи.

Една от характерните черти на стреса и нервността е свързана с вредния навик на хората да носят проблемите от работата си навсякъде с тях. Трябва да се научите „да се изключвате“ и да спирате да мислите за работа в края на деня.

Така ще се радвате на часовете прекарани със семейството си и ще направите атмосферата в дома си по-уютна.

Тревогите и съмненията ви създават единствено дискомфорт сред членовете на семейството. Освен това децата ще имитират поведението ви и ще се чувстват постоянно напрегнати.

Трябва да се научите да не обръщате прекалено голямо внимание на нещата, които ви тревожат. Земята продължава да се върти – с или без вас.

3-Спортувайте, за да се справите със стреса

Разбира се един от прекрасните начини за контролиране на стреса и нервността е спортът. Пълноценната тренировка ще ви помогне да:

  • Прочистите ума си
  • Регулирате кръвното си налягане
  • Се заредите със спокойствие и търпение
  • Балансирате излишната си енергия
  • „Се изключите“  за няколко часа
  • Се заредите с ендорфини, които ще ви накарат да се чувствате по-добре

Спортувайте в продължение на 10-30 минути, правете упражнения с 30-60% натоварване в зависимост от възможностите и формата ви.

Препоръчваме ви да се занимавате със спортове с ритмични движения като плуване, бягане, каране на колело, ходене и други.

4-Посетете специалист
Спортът спомага за контролиране на стреса и нервността.

Стресът може да бъде контролиран. Ниското му ниво ви поддържа във форма и е свързано с древните инстинкти за преследване и ловуване. Освен това ви осигурява допълнително енергия и учестява дишането, което осигурява повече кислород на мозъка.

Ако се чувствате умствено претоварени или не успявате да контролирате гнева си и сте прекалено нервни е добре да посетите психолог.

Добрият професионалист ще ви помогне да оцените по-добре ситуацията си и да реагирате по-адекватно в случаите на стрес и тревожност.

Не се колебайте да потърсите помощ и подкрепа: няма какво да губите, а здравето ви ще ви благодари.

5-Подбирайте внимателно компанията си

Ако животът ви е наситен със стресови ситуации и тревоги, ви съветваме да се обградите с приятели, които ще ви подкрепят.

Наслаждавайки се на приятна компания докато си почивате или спортувате – разхождате се, разпускате на плажа или просто сте навън, ще ви помогне да се отпуснете и успокоите.

Всеки е чувал за „токсичните хора“. Ето защо трябва да си подбирате приятели, които ви карат да се чувствате добре, а не ви използват и манипулират.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 качества на добрите приятели

6-Почивайте си пълноценно
Верните приятели ви зареждат с положителни емоции.

Изключително важно е ежедневно да се презареждате с необходимото ви количество енергия. Осигурете на тялото си почивката, от която се нуждае. Сънят е полезен и спомага по-добрата ви умствена и физическа форма.

Важно е часовете ви за почивка да са пълноценни. Забравете за телефона си и спете в тиха стая с приглушена светлина.

Лесен и изключително ефикасен начин за подобряване на съня е използването на тапи за уши.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.