Крем супа от тиква: 3 вкусни домашни рецепти

Тиквата не се използва само за украса за Хелоуин през ноември. Вижте тези три рецепти за домашно направена супа от тиква, са богати на хранителни вещества.
Крем супа от тиква: 3 вкусни домашни рецепти

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Тези рецепти за крем супа от тиква са богати на фибри и имат малко калории. Тиквите създават чувство за засищане. Също така, те съдържат много вода, което помага за хидратиране на организма. Ето защо, тиквите са полезни за свалянето на килограми. Освен това, те намаляват нивата на захарта в кръвта и увеличават инсулина.

Лутеинът и зеаксантина, съдържащи се в тиквите, са мощни антиоксиданти. Те предотвратяват появата на катаракта. Освен това, те преборват вирусите, инфекциите, бактериите и гъбичките.

Между другото, съдържащият се бета каротин в тиквите, преборва рака, особено рак на белите дробове и на простатата. Освен това, предпазва от ултравиолетовите лъчи.  Също така помага за поддържането на младежка кожа.

Накрая, високото съдържание на витамин C в тиквите, предотвратява настинките и помага за оздравяването. И двата витамина са защитен щит срещу свободни радикали.

Хайде да разгледаме някои рецепти за вкусна крем супа от тиква!

3 рецепти за крем супа от тиква

1. Вегетарианска крем супа от тиква

Крем супа от тиква: вегетарианска в купичка

Съставки за 2 порции

  • Сол на вкус
  • 1 праз
  • 1 тиква (по-малка от килограм)
  • 2 моркова
  • 5 чаши вода
  • Малки картофи (около 1/2 килограм)
  • 8 супени лъжици зехтин

Приготвяне

  1. Обелете тиквата и я нарежете на кубчета. Отрежете върховете и крайчетата на морковите, обелете ги и ги нарежете на филийки от 1 см.
  2. Измийте праза и го нарежете на филийки. Отделете настрана една филийка. Обелете картофите и ги нарежете на парчета за пържене.
  3. Изсипете водата в подходящ съд и сложете на котлона, за да се затопли. След това, добавете зеленчуците.
  4. Добавете зехтина и 1/2 чаена лъжица сол и гответе на средна температура 20 минути.
  5. След това, разбийте с електрически миксер до получаване на кремообразна смес.
  6. За да сервирате, нарежете останалата част от праза на малки парченца и поръсете по повърхността.

2. Крем супа от тиква със сметана

Крем супа от тиква със сметана, в купичка.

Съставки за 4 порции

  • 1 тиква (около килограм)
  • 5 големи моркова
  • 1 стрък праз – бялата част
  • Сол и зехтин на вкус
  • 1 мрежичка средни по размер картофи (около 1/2 килограм)

Приготвяне

  1. Поставете всички почистени и нарязани зеленчуци във фурната.
  2. Покрийте с вода, сложете малко зехтин и сол на вкус.
  3. После, покрийте и оставете да се готви на средна температура за 20 минути.
  4. Махнете излишния бульон.
  5. Разбъркайте заедно със сметаната и зехтина. Ако е твърде гъсто, добавете малко бульон.
  6. Сервирайте супата топла.

3. Крем супа с броколи

Крем супа от тиква с броколи, в купичка

Съставки за 4-6 порции

  • 2 картофа
  • 2 стръка праз
  • 1 зелена тиквичка
  • 1 тиква (по-малка от килограм)
  • 1 глава лук
  • 1 чаша вода
  • 1 чаена лъжица къри
  • 1 стрък броколи
  • 1 мрежичка с моркови (1/4 килограм)
  • Една шепа печени царевични ядки
  • Зехтин, сол и пипер на вкус

Приготвяне на броколито

  1. Забодете праза и зелената тиквичка с вилица и ги поставете в тигана.
  2. Добавете измитите стръкчета броколи, но заделете малко от тях.
  3. Добавете 1 обелен и нарязан картоф.
  4. Сложете вода върху съставките и добавете подправките.
  5. Гответе на котлона 15 минути.
  6. След това, разбъркайте, добавете щипка сол и пипер, сложете настрана в подходящ съд.

Приготвяне на тиквата

  1. Нарежете лука, морковите и тиквата на малки кубчета. Заделете няколко тиквени парченца.
  2. Обелете другия картоф и го нарежете на парчета.
  3. Поставете всички съставки в купа, сложете подправки и добавете вода.
  4. Добавете малко зехтин и сложете да се готви във фурната за 15 минути.
  5. После разбийте, добавете щипка сол и черен пипер. Сложете в подходящ съд и оставете настрана.

Царевична гарнитура

  1. В хаванче счукайте печените зърна от царевица.
  2. Поставете в тиган, с кърито и малко зехтин. Разбъркайте и сложете настрани.
  3. Сложете заделените броколи и тиква във вряща вода, за няколко минути. След това, изцедете и заделете.
  4. В купа, смесете двата крема заедно, по един от всяка страна, докато се срещнат в центъра на купата.
  5. Поставете тиквените кубчета върху крема от броколи, а стъблата броколи върху крем супата от тиква.
  6. Поставете царевичната гарнитура на линията в средата, която отделя двете и сервирайте.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Seo, J. S., Burri, B. J., Quan, Z., & Neidlinger, T. R. (2005). Extraction and chromatography of carotenoids from pumpkin. In Journal of Chromatography A. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2004.10.044
  • Kim, M. Y., Kim, E. J., Kim, Y. N., Choi, C., & Lee, B. H. (2012). Comparison of the chemical compositions and nutritive values of various pumpkin (Cucurbitaceae) species and parts. Nutrition Research and Practice. https://doi.org/10.4162/nrp.2012.6.1.21
  • Medjakovic, S., Hobiger, S., Ardjomand-Woelkart, K., Bucar, F., & Jungbauer, A. (2016). Pumpkin seed extract: Cell growth inhibition of hyperplastic and cancer cells, independent of steroid hormone receptors. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2016.03.010

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.