Кръвопреливане - цел и процедура

Процесът на кръвопреливане може да забави смъртта на много хора, които имат кръвоизливи или вътрешни разкъсвания, и на хора с проблеми с костния мозък или наследствени заболявания.
Кръвопреливане - цел и процедура

Последна актуализация: 29 март, 2022

Процесът на кръвопреливане е един от стълбовете на съвременната медицина, тъй като процедурата спасява много животи, като замества кръвта, която човек може да е загубил поради нараняване.

Първите кръвопреливания, за които знаем, са се случили през 17 век. Въпреки това, едва през двадесети век учените идентифицират различните видове кръвни групи. Така дотогава кръвопреливането може да се окаже животозастрашаващо.

Кръвната група е класификация на кръвта според характеристиките на червените кръвни клетки и техния серум. Когато човек получава кръв от група, която не е негова, се появяват реакции на несъвместимост и те могат да доведат до смърт.

Тази идея е ключова за развитието на кръвопреливането и сега го прави безопасна и ефективна процедура. В днешната статия ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за него.

Кръвопреливане – процедура

Кръвопреливането е рутинна процедура в медицината. Тя се състои от пациент, който получава кръв или някои от нейните производни от друго лице. И така, кръвта съдържа следните елементи:

  • Червените кръвни клетки, които са отговорни за транспортирането на кислород и спомагат за елиминирането на отпадъците
  • Бели кръвни клетки, които помагат на организма да се бори с инфекциите
  • Тромбоцити, които участват в съсирването на кръвта
  • Плазма, течната част

За да се направи кръвопреливане, първо трябва да се дари кръв. Донорът, разбира се, е доброволец, който не получава никакво възнаграждение за даряването на кръв.

Процедура за кръводаряване

Кръводаряване

Кръводаряването е много проста процедура, която може да помогне за спасяването на живота на човек. За да бъдете донор, трябва да сте в добро здраве, да не тежите повече от 110 килограма и да не сте анемични или да имате други проблеми с кръвта.

За да дарите кръв, трябва да отидете в специализиран център или да се възползвате от различни здравни кампании. Те обикновено се провеждат на обществени места, като училища, университети и кметства.

Когато дарявате сядате с протегната ръка на подлакътник. Отговорното лице ще измери кръвното налягане и ще се увери, че сте в оптимално състояние. След това ще завърже турникет около ръката.

След като турникетът е поставен, лаборантът лесно ще намери правилната вена и ще вкара игла в нея. Иглата трябва да е стерилна, а освен това трябва да почисти кожата ви, преди да я постави. След като кожата ви бъде пробита от иглата, кръвта ще тръгне към банката и ще я напълни.

Процедурата е по-проста, отколкото изглежда и освен това е безболезнена. Трябва да продължи около десет минути. Тогава лаборантът ще ви осигури малка закуска, за да можете да се възстановите. Тази процедура рядко води до усложнения.

Някои изследвания твърдят, че хората даряват около 92 милиона единици кръв всяка година. Все още обаче има дефицит от 22 милиона единици по целия свят. Затова всички ние трябва да бъдем насърчавани да бъдем донори.

Кръвопреливане: Цел?

Кръвопреливане се използва за лечение на пациенти с дефицит на някои кръвни компоненти. Например тези с дефицит на костен мозък и тези, които не могат да генерират кръвни клетки.

Лекарите използват тази процедура при лечението на хемофилия, за да гарантират, че тези пациенти могат да извършват правилно процеса на коагулация. Други приложения са:

  • След кръвоизливи, за попълване на обема на кръвта
  • Основни операции, при които можете да загубите много кръв, като трансплантация на органи и възстановяване на наранявания
  • Хронична анемия
  • Пациенти, подложени на химиотерапия

Какви са рисковете от тази процедура?

Като цяло кръвопреливане е безопасна процедура. Въпреки това могат да възникнат и усложнения, дори ако рискът е нисък. Най-честите са леки алергични реакции, които причиняват копривна треска например.

По същия начин трябва да знаете, че това може да доведе до инфекции, дори когато лаборантите вече изследват донорска кръв, за да изключат всякакви заразни инфекции като ХИВ или хепатит.

За съжаление, някои трансфузии водят до имунни реакции. Това е така, защото имунната система атакува чужди трансфузирани червени кръвни клетки.

Заключение

Кръвопреливането е процедура, която може да спаси живота на много хора. Поради това е важно да знаете, че всички здрави хора могат да бъдат донори. Не се знае дали и вие самите няма да имате нужда от кръвопреливане.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.