11 храни, които никога не трябва да съхранявате в хладилник

Кафето лесно абсорбира миризми от другите хранителни продукти. Поставяйте го в херметически затворени кутии и на тъмно място.
11 храни, които никога не трябва да съхранявате в хладилник

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Вярно е, че хладилникът е най-доброто място за съхранение на  храните, които няма да се консумират веднага. Но има някои храни, които не трябва д а поставяте в хладилник, защото когато се охладят, загубват някои от свойствата си и се развалят по-бързо.

Съхраняваме много храна в хладилника, без да осъзнаваме, че това променя вкуса и консистенция ѝ. Ако не сте сигурни кои храни трябва или не трябва да се замразяват, в тази статия ще споменем някои от тях .

Лук

Най-добрият начин за съхранение на лука е като го държите на хладно и сухо място при стайна температура. Лукът е добра среда за развъждане на бактерии, ако не се съхранява правилно, а в хладилника те се размножават още по-лесно. Според Националната асоциация за лук (NOA) в Съединените щати, лукът се съхранява с обелката и е необходимо да се излага на въздух, за да диша.  Може да се постави в хладилник, ако вече е обелен и нарязан на парчета ( в херметически затворена кутия).

Домати

Ако съхранявате доматите в хладилник, те постепенно губят своята текстура.

Ако съхранявате доматите в хладилник, те постепенно губят своята текстура. Вероятно ще забележите, че са по-малко вкусни, отколкото току-що купените. Според Националния институт за земеделски изследвания, ако този зеленчук е изложен на по-студени температури ( подобни на тези в хладилника ) , т ой н амал ява н ива та на захари, киселини и други полезни съединения. Най-добре е да ги съхранявате на сухо място при стайна температура.

Картофи

Поставени в х ладилника, те губят първоначалнияи аромат и стават меки. Картофите трябва да се съхраняват немити на хладно, сухо и добре проветриво място, защото при влага покълват.

Кафе

 Ако държите кафето в хладилник, то губи вкус и мирис.

Както и при много други храни, то се съхранява на хладно и сухо място. Ако го държите в хладилник, губи вкус и мирис. Кафето лесно абсорбира миризми от другите хранителни продукти. Поставяйте го в херметически затворени кутии и на тъмно място.

Чесън

Чесновите глави и скилидки се съхраняват при стайна температура, на хладно и сухо място. Когато се поставят в хладилник, те губят полезните си свойства и се развалят по-бързо. Извън хладилника могат да стоят и с месеци.

Мед

Ако държите мед в хладилник, той се захаросва бързо.

Асоциацията на пчеларите в Онтарио (Канада) посочва, че медът трябва да се съхранява при стайна температура в плътно затворени буркани. Когато се държи в хладилник, той се захаросва бързо.

Авокадо

Съхраняването му в хладилник забавя узряването на плода. Съхранявайте го при стайна температура.

Не прибирайте хляба в хладилник

Съхраняването на хляба в хладилник предизвиква развитието на мухъл.

Една от най-често срещаните грешки, които потребителите допускат, е съхранява нето на хляба в хладилник.  Това ускорява развалянето му, тъй като влагата предизвиква развитието на мухъл. За да издържи по-дълго, оставете хляба на стайна температура, на сухо място.

Шоколад

Никога не съхранявайте шоколад в хладилник. Може да направите това, само ако е много горещо. Подддържайте неговите аромат и вкус в среда, в която няма влага и прекомерна топлина.

Ананаси

Съхранението на ананас в хладилника предотвратява узряването му.

Съхранението на ананас в хладилника предотвратява узряването му, разваля неговия вкус. Изложен на ниски температури, ензимите, които му позволяват да узрее, се унищожават.

Житни и тестени изделия

Зърнените култури и тестени изделия най-добре се съхраняват на хладно и сухо място при стайна температура. Ниските температури, като тези в хладилника, правят вкуса им неприятен.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.