11 храни, които никога не трябва да съхранявате в хладилник
Вярно е, че хладилникът е най-доброто място за съхранение на храните, които няма да се консумират веднага. Но има някои храни, които не трябва д а поставяте в хладилник, защото когато се охладят, загубват някои от свойствата си и се развалят по-бързо.
Съхраняваме много храна в хладилника, без да осъзнаваме, че това променя вкуса и консистенция ѝ. Ако не сте сигурни кои храни трябва или не трябва да се замразяват, в тази статия ще споменем някои от тях .
Лук
Най-добрият начин за съхранение на лука е като го държите на хладно и сухо място при стайна температура. Лукът е добра среда за развъждане на бактерии, ако не се съхранява правилно, а в хладилника те се размножават още по-лесно. Според Националната асоциация за лук (NOA) в Съединените щати, лукът се съхранява с обелката и е необходимо да се излага на въздух, за да диша. Може да се постави в хладилник, ако вече е обелен и нарязан на парчета ( в херметически затворена кутия).
Домати
Ако съхранявате доматите в хладилник, те постепенно губят своята текстура. Вероятно ще забележите, че са по-малко вкусни, отколкото току-що купените. Според Националния институт за земеделски изследвания, ако този зеленчук е изложен на по-студени температури ( подобни на тези в хладилника ) , т ой н амал ява н ива та на захари, киселини и други полезни съединения. Най-добре е да ги съхранявате на сухо място при стайна температура.
Прочетете и това: Опасността от пиенето на студена вода след хранене
Картофи
Поставени в х ладилника, те губят първоначалнияи аромат и стават меки. Картофите трябва да се съхраняват немити на хладно, сухо и добре проветриво място, защото при влага покълват.
Кафе
Както и при много други храни, то се съхранява на хладно и сухо място. Ако го държите в хладилник, губи вкус и мирис. Кафето лесно абсорбира миризми от другите хранителни продукти. Поставяйте го в херметически затворени кутии и на тъмно място.
Чесън
Чесновите глави и скилидки се съхраняват при стайна температура, на хладно и сухо място. Когато се поставят в хладилник, те губят полезните си свойства и се развалят по-бързо. Извън хладилника могат да стоят и с месеци.
Мед
Асоциацията на пчеларите в Онтарио (Канада) посочва, че медът трябва да се съхранява при стайна температура в плътно затворени буркани. Когато се държи в хладилник, той се захаросва бързо.
Авокадо
Съхраняването му в хладилник забавя узряването на плода. Съхранявайте го при стайна температура.
Не прибирайте хляба в хладилник
Една от най-често срещаните грешки, които потребителите допускат, е съхранява нето на хляба в хладилник. Това ускорява развалянето му, тъй като влагата предизвиква развитието на мухъл. За да издържи по-дълго, оставете хляба на стайна температура, на сухо място.
Шоколад
Никога не съхранявайте шоколад в хладилник. Може да направите това, само ако е много горещо. Подддържайте неговите аромат и вкус в среда, в която няма влага и прекомерна топлина.
Ананаси
Съхранението на ананас в хладилника предотвратява узряването му, разваля неговия вкус. Изложен на ниски температури, ензимите, които му позволяват да узрее, се унищожават.
Житни и тестени изделия
Зърнените култури и тестени изделия най-добре се съхраняват на хладно и сухо място при стайна температура. Ниските температури, като тези в хладилника, правят вкуса им неприятен.
Може да ви заинтересува ...