Кучешкият коронавирус: 5 неща, които трябва да знаете

Сред семейството на коронавирусите, се появи нов вирус, известен като 2019-nCoV и е сред водещите новини по света. Кучешкият коронавирус също е свързан с настоящата пандемия.
Кучешкият коронавирус: 5 неща, които трябва да знаете

Последна актуализация: 09 април, 2020

Ние сме в средата на експлозията на новини, свързани с коронавируса. Така че, може да се питате какво общо има кучешкият коронавирус с новия 2019-nCOV? Откъде произлиза? И освен това, моят домашен любимец в опасност ли е? Има все още много неотговорени въпроси, свързани с новата епидемия. Но ние се надяваме да облекчим някои от вашите страхове в следната статия, съдържаща 5 неща, които трябва да знаете относно кучешкия коронавирус.

1. Кучешкият коронавирус: какво представляват коронавирусите?

Коронавирусите (CoV ) се състоят от семейство с приблизително 40 вируса. Тези микроогранизми са получили името си от структурата на тяхното покритие, което е във формата на корона. Общо взето, тези вируси заразяват бозайниците по специфичен за вида начин. Така че, учените са изолирали специфични щамове на коронавирус, които заразяват котки, зайци, порове, крави, пуйки и прасета.

Сред тези щамове, има три вирусни видове, които могат да заразят кучета, които са познати като кучешки коронавируси. Те са CCoV I, CCoV II y CRCoV. Съкращението „CC” в техните наименования се отнася за „кучешки коронавирус“ или в случая на “CRC”, се отнася за кучешки дихателен коронавирус.

Кучешкият коронавирус: снимка на коронавируса

При хората, членовете от това семейство вируси могат да предизвикат обикновената настинка. Изчислено 15% от грипните инфекции произлизат от семейство коронавирус. Другите вирусни видове предизвикват по-сериозни заболявания като например Дихателен синдром характерен за Близкия изток ( MERS -CoV ) и тежък дихателен синдром (SARS-CoV). Вирусът, който предизвика бумът, който започва в Ухан, е известен като условно „новият“ 2019-nCoV.

Новият коронавирус 2019-nCoV е нов щам коронавирус, който преди не е съществувал при хората.

2. Кучешкият коронавирус: могат ли хората и домашните любимци да предават коронавируса едни на други?

Това е друг въпрос, който много хора имат, свързан с кучешкия коронавирус. Въпреки че кучетата, котките и хората могат да прихванат вируси, принадлежащи към семейство Coronaviridae, инфекциите са като цяло специфични за всеки вид. Следователно, разпространението на тази инфекция от един вид към друг е рядко.

Обаче, важно е да се изтъкне, че вирусите са известни с тяхната способност да мутират. Обикновено, мутиралите вируси поддържат тяхната видова специфика. Това обяснява защо, въпреки че дългите вируси са съществували толкова дълго на нашата планета, те не са могли да отсранят човешкия вид.

Много рядко се появява мутация, която позволява да се зарязат индивиди от различни видове. Засега специалистите не са твърде притеснени относно инфекцията коронавирус, разпространяваща се между хора, кучета и котки.

Въз основа на анализа на промените, започнати от мутациите на последователностите на вирусите, специалистите са доказали, че коронавирусите MERS-CoV и SARS-CoV и дори 2019-nCoV произлизат от прилепи.

Прилеп яде плодове

3. Кучешкият коронавирус: колко сериозна е инфекцията?

Учените познават три вида кучешки коронавирус. Два от тях съставят група I , причиняват разстройство и са много подобни един на друг. Те са CCoV I и II , от които и двата причиняват леки симптоми и често преминават незабелязани.

Първият регистриран случай на зараза CCoV се появява през 1974 година. Това е когато учените са изолирали този вирусен щам при кучета със суров ентерит в кучешка военна служба в Германия.

През 2003 година е докладван трети случай на кучешки коронавирус. CRCoV съставя група II и причинява дихателни проблеми, които могат да се окажат сериозни. Тази инфекция предизвиква пневмония и може да доведе до смъртта на животното. Има високо съвпадение при кучета, живеещи в претъпкани помещения.

Има доклади на огнища, причинени от CRCoV, който е изключително вирулентен и пантропен, което означава, че засяга много органи. Освен това, CRCoV заедно с останалите вируси от различни семейства, които причиняват дихателни инфекции, са познати като коронавируси на кучешката кашлица.

4. Колко често се среща инфекцията с кучешки коронавирус?

Разнообразие от серологични и вирусологични изследвания показват, че CCoV е много често срещан сред кучешката популация. По-конкретно, този вирус е широко разпространен в развъдниците и приютите за животни.

Една ентерична инфекция от CCoV има високо ниво на заболеваемост (съотношение между болните индивиди) и ниско ниво на смъртност. Вирусът се отстранява при високи концентрации в слюнката и изпражненията на засегнатите животни и се разпространява по фекално-орален път.

При случай на група II, докладите от САЩ са изчислили, че 50% от изследваните кучета притежават антитела срещу CRCoV. Това показва, че тези животни са били изложени на вируса в по-ранен етап от живота си.

5. Трябва ли да се притеснявам за кучешкия коронавирус?

Не. Всъщност, има наличен вирус срещу коронавирусите от група I.  Обаче, повечето ветеринари следват инструкциите на Световната ветеринарна асоциация за малки животни (WSAVA). Тъй като инфекцията е много лека, асоциацията не препоръчва ваксината.

Няма специфично лечение за инфекциите, които пантропичния CRCoV причинява. Овладяването на инфекцията трябва да подчертае поддържащото лечение, за да се поддържа правилен баланс между течности и електролити. Ветеринарите също могат да предпишат прилагане на широк спектър от антимикробни средства, за да се излекуват вторичните бактериални инфекции. Обаче, не е характерно за специалистите да препоръчват този курс на лечение.

Към днешна дата няма ваксини срещу пантропичния CRCoV . Доказано е, че неактивните ваксини, които в момента се използват срещу ентеричния CCoV имат много слаб ефект. Най-добрата превенция е да ваксинирате вашето куче срещу дихателни инфекции (парагрипен вирус, аденовирус, кучешка чума и Bordetella bronchiseptica ) за да се избегне коинфекция. Още повече, трябва да изолирате кучета с кучешка кашлица, докато симптомите не изчезнат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Erles, K., Toomey, C., Brooks, H. W., & Brownlie, J. (2003). Detection of a group 2 coronavirus in dogs with canine infectious respiratory disease. Virology, 310(2), 216-223.
  • Binn, L. N., Lazar, E. C., Keenan, K. P., Huxsoll, D. L., Marchwicki, R. H., & Strano, A. J. (1974). Recovery and characterization of a coronavirus from military dogs with diarrhea. In Proceedings of the Annual Meeting of the United States Animal Health Association, pp. 359–366.
  • Day, M., Horzinek, M.C., Schultz, R.D., Squires R.A (2016) Directrices para la vacunación de perros y gatos de la asociación mundial de veterinarios de pequeños animales (WSAVA). Journal of Small Animal Practice • Vol 5, E20.
  • Le Poder, S. (2011). Feline and canine coronaviruses: common genetic and pathobiological features. Advances in virology, 2011.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.