Буферните храни: какво представляват и защо трябва да ги консумираме?

Редовната консумация на буферни храни играе важна роля в грижата за здравето. Разказваме ви подробно какви са те и защо са полезни.
Буферните храни: какво представляват и защо трябва да ги консумираме?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 13 октомври, 2022

Буферните храни са тези с висока хранителна плътност, които могат да спомогнат правилното протичане на функциите на тялото. Те ще допринесат за укрепване на имунната система, предотвратяване на запек и намаляване на риска от развитие на хронични патологии.

Поради тази причина те трябва да присъстват редовно в диетата. Така ще бъде по-лесно да поддържате добро здравословно състояние през годините. Най-общо казано, това са пресни продукти, например зеленчуци.

Те обикновено съдържат много витамини и антиоксиданти. Редовният им прием предотвратява недостига на основни микроелементи и е свързан с по-нисък риск от смърт по каквато и да е причина. Искате ли да знаете повече за това?

Функции на буферните храни

Примери за буферни храни са ягоди, сливи, ананаси, банани, грозде, авокадо, рукола. Всички те се характеризират с това, че са свежи, имат ограничена енергийна плътност, но са източник на микроелементи.

Поради своята хранителна стойност, те подобряват функционирането на вътрешната физиология, което помага за предотвратяване на редица заболявания. За да бъдем по-точни, те са богат източник на витамин С, елемент с много последици в организма.

Например, важно е да се засили имунната функция, както вродена, така и адаптивна. Така се казва в проучване, публикувано в списание Nutrients. В допълнение, неговите оптимални нива са ключови за управлението на симптомите на инфекциозни заболявания.

Освен това трябва да се отбележи, че фитохимикалите, които съдържат тези храни, успяват да неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото.

Говорим за ефект, който доказано предпазва от развитие на хронични здравословни проблеми. Пример за това биха били сърдечно-съдови патологии или дори някои видове рак.

Те също така осигуряват основни минерали, които играят важна роля за благосъстоянието. Тези, които осигуряват желязо, допринасят за поддържането на добър транспорт на кислород през кръвта. Неговият дефицит може да доведе до анемия, както се вижда от изследване в Journal of Internal Medicine.

Функции на буферните храни
Регулаторните храни съдържат хранителни вещества, които помагат за оптимизиране на правилното функциониране на тялото.

Кога да включим буферните храни в диетата?

В идеалния случай буферните храни трябва да присъстват в ежедневната диета. Всъщност експертите по хранене съветват моделът да се основава на пресни продукти и да се гарантират 5 порции плодове и зеленчуци всеки ден.

По този начин ще се поддържа добро здравословно състояние през годините, стига да се осигурят други добри навици като редовни физически упражнения. Също така е важно да редувате приема на сурови и варени храни.

Понякога процесите на готвене влияят върху наличието на хранителни вещества, което променя тяхното усвояване. Част от тези елементи дори може да се отдели и да се върне обратно във водата за готвене.

Ако бульонът не се използва, общата хранителна стойност на ястието ще бъде намалена. Това не се случва, когато зеленчуците се консумират сурови.

В тази линия също ще бъде ключово да се приоритизира консумацията им в непреработен вид. Когато се използва само сок или се включват в смутита, част от фибрите се пренебрегват, което води до концентрация на захари и по-бързото им навлизане в кръвта.

Някои експерти са съгласни, че този механизъм може да бъде свързан с по-висок риск от развитие на метаболитни патологии в средносрочен план, какъвто е случаят с диабет тип 2.

Антиоксидантни храни
Регулаторните храни трябва да се появят в ежедневната диета. Приемът им гарантира пълно усвояване на микроелементите.

Консумирайте тези храни ежедневно

Както видяхте, има редица храни, които трябва да се включват редовно в модела, за да се погрижите за здравето си. Хранителните вещества, които осигуряват, участват активно в правилното функциониране на тялото, така че дефицитът им може да доведе до повишен риск от заболяване.

Разбира се, трябва да имате предвид, че не е достатъчно само да се грижите за диетата си, за да защитите здравето си с напредване на възрастта. От решаващо значение ще бъде насърчаването на поредица от добри навици като цяло.

Например, ежедневната практика на физически упражнения има значение, придавайки специално значение на силовата работа. Също така ще бъде от съществено значение да се наспивате добре всяка вечер, за да сте сигурни, че процесите на възстановяване се извършват и за постигане на добър баланс на хормонално ниво.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Cappellini MD, Musallam KM, Taher AT. Iron deficiency anaemia revisited. J Intern Med. 2020;287(2):153-170. doi:10.1111/joim.13004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.