Колко хранителен е костният мозък и как може да се яде?

Костният мозък е една от малкото храни съдържащи витамин D, основен компонент осигуряващ правилното функциониране на костната тъкан. Днес ще се спрем на темата.
Колко хранителен е костният мозък и как може да се яде?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 30 април, 2023

Костният мозък е вещество, намиращо се в костите на животните. Понякога е годен за консумация и има висока хранителна стойност, която може да допринесе за ежедневните ви хранителни нужди. Това е храна с интензивен вкус, поради което се използва във висшата кухня за приготвяне на бульони.

Въпреки че в традиционните домакинства хората понякога го консумират, като част от други разфасовки месо, в градовете това е далеч по-рядко. Въпреки това може да се намери в супермаркетите. Да се научите как да го използвате правилно може да бъде полезно за допълване на хранителния ви прием.

Костният мозък – хранителна стойност

Хранителната стойност на костния мозък ще варира в зависимост от животното, от което е взет. Той обаче е доста калоричен поради съдържанието на мазнини. Средно съдържа около 780 килокалории на 100 грама (4 унции), с 84 грама мазнини.

Отличава се и със съдържанието си на протеини с висока биологична стойност, тъй като съдържа 7 грама от тях. В него обаче липсват въглехидрати.

От друга страна, костният мозък се откроява със своята концентрация на микроелементи. Те включват желязо, фосфор, калций, магнезий и цинк. От гледна точка на витамините, има витамини от група В и витамин А. Има дори значително присъствие на витамин D.

Липидният профил на костния мозък е забележителен, тъй като осигурява незаменими мастни киселини като DHA и EPA, които са необходими за правилното функциониране на тялото. Те осигуряват развитието на мозъка, особено в ранните етапи от живота. Те също така помагат за модулиране на нивата на възпаление.

Калций в храната
Редица храни са източник на калций, костният мозък може да допълни количеството му в диетата.

Ползи от консумацията на костен мозък

Ще споменем основните ползи от консумацията на костен мозък и какво казва науката в това отношение.

1. Костният мозък – по-добро здраве на костите

Приемът на калций се оказва важен за предотвратяване на проблеми с костите в средносрочен план. Това е основен стълб за намаляване на случаите на остеопороза, патология, по-често срещана при жените, отколкото при мъжете, която може да повлияе негативно на качеството на живот.

Освен това костният мозък съдържа и витамин D, който подобрява усвояването на самия калций. Това дуо е силно препоръчително за подобряване на костната плътност.

2. Намаляване на възпалението

Есенциалните мастни киселини, съдържащи се в костния мозък, са в състояние да модулират възпалителните нива на тялото, според изследване, публикувано в списание Microbiology Spectrum. Те помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови патологии, тъй като много от тях включват възпаление като основен механизъм.

Има дори спекулации, че ненаситените мастни киселини могат да променят положително липидния профил. Такъв ефект обаче е доста ограничен.

3. Мускулен растеж

Протеините с висока биологична стойност са от съществено значение за осигуряване на възстановяване на чистата тъкан и растеж на тъканта. Има доказателства, че адекватен прием на тези протеини може да стимулира мускулна хипертрофия, като по този начин има благоприятен ефект върху здравето.

Освен това препоръките за умерен прием на протеини са отхвърлени, тъй като е доказано, че те не предизвикват неблагоприятни ефекти в дългосрочен план. Дори ако се консумират в големи количества.

Костният мозък – противопоказания

Въпреки високата си хранителна плътност, консумацията на костен мозък има някои противопоказания. Това е висококалоричен продукт, така че прекомерната му консумация може да доведе до дисбаланс в калорийния баланс. Това води до увеличаване на теглото на мазнините, което се счита за вредно.

В същото време има спекулации, че диета с прекалено високо съдържание на мазнини може да промени профила на чревната микробиота. Последствията от това явление все още не са известни със сигурност, но се препоръчва предпазливост.

Костен мозък
Костният мозък може да увеличи приема на калории, така че трябва да се консумира с повишено внимание, ако се цели загуба на тегло.

Костният мозък е питателна храна

Костният мозък е необичайна храна в много страни, но има висок прием на хранителни вещества. Консумацията му може да помогне за предотвратяване на хранителни дефицити, като дефицит на витамин D, който е проблем за общественото здраве. В същото време е в състояние да помогне за покриване на нуждите от мазнини и протеини с висока биологична стойност.

Основата на нашата диета трябва да бъде разнообразието. Поради тази причина, колкото по-широк е спектърът от храни, включени в диетата, толкова по-добре. Можете да консумирате костен мозък, например, в бульони. По този начин голяма част от неговите хранителни вещества ще бъдат използвани, въпреки че част от мастноразтворимите хранителни вещества ще бъдат изгубени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.