Колани за стягане на талията и тялото: какво представляват и как действат?

Започнете с кратко използване и постепенно увеличавайте времето, докато свикнете
Колани за стягане на талията и тялото: какво представляват и как действат?
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Много хора търсят начини да намалят талията си, като използват кремове, определени храни, терапии и лекарства. Въпреки че може би сте чували за тях, все още може да има някои от нас, които не знаят какво представляват колани за стягане на талията, нито как да ги използват.

В тази статия открийте как можете да намалите талията си и да подобрите своя силует, като използвате правилния колан за стягане на талията. Освен това ще ви предложим много полезни съвети как да ги използвате.

Какво представляват коланите за стягане на талията?

коланите за стягане на талията оформят силуета

Както подсказва името тези колани за стягане на талията помагат да се намали талията с времето чрез притискане на коремната област.

Има два вида колани, всеки със собствена функция. От една страна, има корсети, направени от материали, които насърчават потенето, което на свой ред води до загубата на течно тегло. Премахването на корсета позволява на хората, които ги използват да видят загубеното количество вода по време на употребата им.

От друга страна, те действат за оформяне на силуета, придавайки желаната форма благодарение на постоянното притискане, което е затегнато с набор от куки или други форми за регулиране на ширината. Чрез закопчаването можем да затегнем корсета, за да намалим сантиметрите.

Кой трябва да избера?

Важно е да знаете разликите между тези модели, за да решите кое е най-доброто за вас.

Корсетът увеличава потенето, което го прави по-подходящ за тези, които са склонни да задържат течности. Като го използват, хората могат да видят промени в обема на корема. Той е идеален и за хора, които извършват сърдечно-съдови упражнения, които искат да се възползват от потенето още повече в областта на талията.

Коланът работи по-добре, за да придаде желаната форма на корема. Макар че не изгаря мазнини, със сигурност оформя тялото. Това също е най-добрият вариант за жени, които са изградили твърде много коремни мускули и искат да намалят талията.

Препоръчваме винаги да избирате висококачествени колани за стягане на талията, които са изработени от подходящ плат, за да са в контакт с кожата през различните часове на деня. Ако не, рискуваме да страдаме от алергични реакции. В Колумбия се произвеждат най-добрите колани, които са известни в целия свят.

Дали всички колани за стягане на талията действат?

има разлика между различните модели колани за стягане на талията

Не всички колани за стягане на талията са предназначени да я намалят. В действителност, повечето от тях са предназначени единствено да оформят фигурата, докато се използват. Те оформят, използвайки лек натиск, който няма да попречи на ежедневните ви дейности.

Има оформящи колани с различни размери и за различни части на тялото (бедрата, задните части, корема и гръдния кош). С цел да се носят под тесни дрехи, те придават отслабващ и стягащ ефект за определен период от време.

Въпреки че средствата за намаляване на талията могат да дадат същия ефект, може и да не са достатъчно удобни, за да се носят винаги под дрехите. Някои дори могат да бъдат леко забележими, когато се съчетават с плътно облекло. Поради тази причина можем да изберем да превключваме между колани за намаляване на талията и оформящи колани.

Как да ги използваме?

Много е важно да научите правилния начин да използвате тези колани за стягане на талията

Много е важно да научите правилния начин да използвате тези колани за стягане на талията. Не само за постигането на външния вид, който искаме, но и за да не навредим на себе си:

 • Винаги започвайте с тестване на кратък период от време, максимум 30 минути.
 • Увеличавайте продължителността на употреба постепенно, докато започнете да се чувствате удобно.
 • Трябва да го премахнем незабавно, ако почувстваме някакъв дискомфорт, болка или тревожност.
 • Избягвайте употребата при лягане или след хранене.
 • Не препоръчваме да го използвате по време на менструация.
 • Макар че можем да го използваме, докато седим, най-доброто време е докато стоим, като изпълняваме задачи, които не изискват сложни пози или много усилия.

Например, ако излезете да купите нещо малко, извършвате някаква домакинска работа и т.н.

Помагат ли за подобряване на стойката?

Много жени казват, че усещат подобрение в позата си, докато носят колани за стягане на талията, защото им помага да стоят или да седят по-изправени. Всъщност има и специални корсети за проблемите в гръбначния стълб.

Макар да е вярно, че коланите за отслабване могат да помогнат, не трябва да забравяме, че е от фундаментално значение да се правят коремни упражнения всеки ден. Чрез редовни упражнения гърбът ни ще има силна и естествена подкрепа.

Една балансирана диета трябва да придружава всеки метод за намаляване на талията заедно с физическите упражнения поне два пъти седмично.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Díaz, J., & Espinoza-Navarro, O. (2012). Determinación del Porcentaje de Masa Grasa, según Mediciones de Perímetros Corporales, Peso y Talla: Un Estudio de Validación. International Journal of Morphology. https://doi.org/10.4067/S0717-95022012000400054.
 • Flores, M., Pineda, M., Tobías, K., Villarreal, P. (2017). “Estereotipos sexualizados de la mujer y el hombre en la publicidad. Perspectivas de la Comunicación. 10(1): 119-135.
 • Hernández Alcántara A, Gómez-Peresmitré G, Cuevas Renaud C. (2012). Relación entre dieta-atracón y práctica de actividad física. Psicología y Salud; 22(1): 99-106.
 • Polo, C., & Del Castillo, M. (2012). El Índice Cintura Cadera. Centro de Medicina Deportiva.
 • Ramírez Hernández, M. (2018). Diseñar los cuerpos: mujeres en la publicidad impresa. Costa Rica, 1970-2010. Memorias del XIV Congreso de la Asociación Latinoamericana de Investigadores en Comunicación. Pp. 61-68.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.