8 полезни плода за човешкото тяло

Консумирайте поне един от тях всеки ден и ще бъдете по-здрави.
8 полезни плода за човешкото тяло
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Според специалисти по здравословно хранене препоръчително е всеки човек да консумира разнообразни плодове, които ще поддържат здравето му в добро състояние. Затова днес ще поговорим за 8 полезни плода за човешкото тяло. Те предлагат разнообразие от ползи.

Макар всички плодове да са здравословни, някои от тях се отличават с повече полезни свойства от другите. Именно поради това е препоръчително да въведете в менюто си точно определени.

В днешната статия ще поговорим за специфични свойства на 8 полезни плода – те подобряват здравето и гарантират дълголетие.

8 полезни плода за човешкото тяло

1. Авокадо

8 полезни плода: авокадо

Много хора игнорират факта, че авокадото е плод. Той е точно това! Авокадото не само е един от най-здравословните плодове, но и съдържа много от нутриентите, от които човешкото тяло се нуждае ежедневно.

Някои хора не консумират този плод, тъй като смятат, че той ще ги направи дебели. Трябва да знаете обаче, че мазнините в авокадото са здравословни и всъщност стимулират поддържането на балансирано тегло.

Консумирайте по половин авокадо дневно и ще снабдявате тялото с растителен протеин, фибри, витамини, минерали и мастни киселини.

2. Кокос

Той представлява едно от чудесата на природата и в последно време популярността му се повишава. Както кокосовата вода, така и вътрешността на кокоса са доста подхранващи. Освен това са и вкусни.

Вътрешността на кокоса може да бъде използвана за приготвянето на кокосово мляко, а от кокосовите стърготини се приготвят вкусни бисквити и пасти.

Кокосовото масло екстра върджин също се яде. Често се препоръчва като хранителна добавка, но може да бъде използвано и за козметични цели – за кожата и за косата.

3. Ананас

8 полезни плода: ананас

Освен че притежава прочистващи и диуретични свойства, ананасът подобрява процеса на преработване на мазнините и протеините. Той предпазва срещу задържане на течности, като едновременно с това елиминира токсините от тялото.

Ананасът съдържа храносмилателни ензими, които са от помощ, когато страдаме от проблеми като киселинен рефлукс, влошено храносмилане или запек. Идеален е за десерт, след като сме яли месо или риба.

4. Папая

Папаята е друг тропически плод, който съдържа храносмилателни ензими. Той е перфектното натурално средство срещу чревни паразити, особено ако консумирате семките му.

Папаята е отличен антиоксидант, тъй като съдържа много витамин С и бета-каротен, които притежават способността да предпазват клетките от стареене.

Според една рецепта е необходимо да блендирате папая и ананас заедно с малко вода. Получава се вкусно смути. Можете да го консумирате всеки ден преди закуска, за да предпазите храносмилателната система от възпаления.

5. Ябълки

8 полезни плода: ябълки

Ябълката е Кралицата на всички плодове. Тя заслужено влиза в списъка с 8 полезни плода за човека. Макар за мнозина да са „обикновени“, лекарите отдавна препоръчват да консумирате по ябълка на ден, ако не искаме да влизаме в кабинетите им. Ябълките освен това балансират и регулират функции в тялото. Не на последно място – можете да ги купите на ниска цена.

Ябълките са натурален антиацид. Те оказват противовъзпалителен ефект върху пикочните пътища и храносмилателния тракт.

Ключът към здравословните ползи на този плод е в избора на органично отгледани. Именно тях можете да консумирате с кората, която е богата на фибри.

6. Лимони

Цитрусовите плодове са незаменими, когато искаме да укрепнем съпротивителните сили на тялото и да го прочистим.

Лимоните притежават способността да извеждат токсините и излишните течности от тялото. Те стимулират бъбречната и чернодробната функция и поддържат тялото алкално. Лимоните също така предпазват от развитието на различни болести.

Освен това кората им е изключително полезна, когато са органично отгледани.

Препоръчваме всяка сутрин да консумирате чаша вода с лимонов сок преди закуска.

7. Грейпфрут

8 полезни плода: грейпфрут

Много хора недолюбват грейпфрута, тъй като има кисел и горчив вкус. Той обаче е индикация за наличието на ценни съставки. Те са изключително полезни за черния дроб. Това е орган, който е натоварен с отговорната задача да извежда токсините от кръвта.

Грейпфрутът освен това е ефикасен в борбата с излишните течности в тялото и подобрява бъбречната функция.

Консумирайте половин или цял грейпфрут всяка вечер, преди да легнете да спите. Само след няколко дни ще забележите положителната промяна.

8. Грозде

Гроздето е един от най-полезните плодове. Дори може да забележите, че маслото от гроздови семки и ресвератролът се рекламират като еликсири на здравето.

Ако обичате грозде, по-евтино ще ви излезе да го консумирате в суров вид – с кожата и със семките. Можете да блендирате плода в комбинация с малко вода. Получава се вкус и пресен гроздов сок.

Гроздето оказва прочистващ ефект, то редуцира нивото на холестерола в кръвта и притежава противоракови свойства. Този плод ефикасно регулира работата на червата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.