Кои са симптомите на хипогликемия?

Симптомите на хипогликемия са причинени от ниска кръвна захар. Има леки клинични картини на хипогликемия и други, които са по-силни, че могат дори да предизвикат пристъпи. В тази статия ще ви разкажем как да разпознаете спад в нивата на кръвна захар.
Кои са симптомите на хипогликемия?

Последна актуализация: 21 януари, 2021

Хората могат да объркат симптомите на хипогликемия с други заболявания когато спадът в нивата на кръвна захар е лек. Всъщност, ако ядете храни богати на въглехидрати, може да премине незабелязано.

Хипогликемията е когато нивата на глюкоза в кръвта спадат. По-конкретно, за да бъде диагностициран пациента с нея, трябва да има по-малко от 70 милиграма на децилитър (mg/dL) на глюкоза в кръвта.

Въпреки че отдолу ще видите, че причините са различни, е важно най-напред да се разбере как тялото придобива глюкоза. Механизмът на нейното придобиване обяснява как когато тялото не се справя в определен момент, възникват симптоми на хипогликемия.

Хората приемат глюкозата от храните. Не всички храни, които я съдържат, са със захар или сладки. Освен това, тялото получава молекули на глюкоза от плодове и зеленчуци, също така.

За бъде ефективна, глюкозата трябва да влезе в клетките на тъканите. Там се преобразува в енергия за клетъчните функции. Инсулинът регулира този процес по навлизане в клетките.

Инсулинът е хормон, отделян от панкреаса. Регулира достъпа на захарта, която циркулира в кръвта вътре в клетките. Това е хормона, който не работи правилно при хората с диабет.

Глюкагонът другият хормон, който панкреаса произвежда, е инсулинов антагонист. Глюкагонът има функцията да стимулира черния дроб да разгради складирания в него гликоген и да циркулира глюкозата в кръвта. Говорейки общо, можем да кажем, че инсулина намалява глюкозата в кръвта, докато глюкагонът я повишава.

В тази хормонална „игра“, съчетана с други фактори, може да се появят симптоми на хипогликемия. Могат да бъдат леки или силни, в зависимост от количеството глюкоза, циркулиращо в кръвта.

Симптомите на хипогликемия: лека форма

Много пъти когато се появяват симптоми на лека хипогликемия, те минават незабелязани. Има спад в кръвната захар, която не е достатъчно силна да засегне лошо жизненоважнените органи.

Симптомите включват:

 • Обилно изпотяване
 • Главоболие
 • Замаяност, дисбаланс в движението и увредено зрение
 • Замаяност. Понякога повече от съненост, проявява се като трудност при концентрацията сякаш ума не може да мисли добре.
 • Треперене на мускулите
Кръвен тест

Нивата на глюкоза в кръвта под 70 mg/dL се смятат за хипогликемия.

Симптомите на хипогликемия: остра форма

Когато хипогликемията е силна и нивата на кръвна захар са спаднали значително, симптомите са:

 • Пристъп. Обикновено под формата на силни мускулни движения като треперене.
 • Припадане със загуба на съзнание. Може да продължи за дълго време, което означава, че пациента може да не се възстанови веднага.
 • Неспособност за хранене. Понякога като изолиран симптом на хипогликемия и понякога като част от клиничната картина на пристъп или припадък.

Симптомите на хипогликемия и кои са причините

Може да има пет причини за симптомите на хипогликемията. Причините като цяло са предотвратими с изключение на инсулиномата (въпреки че е рядка):

 • Диабет. Парадоксално, въпреки че това е заболяване, което повишава нивата на кръвна захар, това е най-често срещаната причина за хипогликемия. Това е поради използваните лекарства за лекуване на диабет. В началото на лечението, докато се открие правилната доза, или поради промяна в режима, нивата на кръвна захар могат да спаднат сериозно.
 • Алкохол. При алкохолиците, симптомите на хипогликемия не са рядкото. Належащият механизъм е, че алкохолът забавя отделянето на глюкоза от черния дроб. Това обикновено е комбинирано с дълги периоди на гладуване, означавайки че алкохоликът не яде достатъчно или в правилното време.
 • Удължено гладуване. Дългите периоди на гладуване могат да го предизвикат, въпреки че глюкагона действа в началото. Това е така защото няма да бъде достатъчно в определен момент. Заболяванията като anorexia nervosa причиняват удължено гладуване. Ако човек не яде, тялото му не получава глюкозата, от която се нуждае.
 • Лекарства. Освен лекарствата, използвани за лекуване на диабет, други лекарства могат да предизвикат хипогликемия като страничен ефект. Например, можем да споменем кинин за лекуване на малария и гатифлоксацин, който е антибиотик.
 • Инсулинома. Туморът на панкреаса, който се образува поради прекомерен растеж на клетките, които произвеждат инсулин. Очевидно е, че ако има повече инсулин в тялото, ще възникнат епизоди на хипогликемия.

Повечето от причините за хипогликемия са свързани с панкреаса.

Какво да правите при случай на хипогликемия

Симптомите на хипогликемия както обяснихме могат да са леки или остри. Освен това, начинът на действие ще зависи от тази класификация.

Ако хипогликемията е лека, най-ефективната мярка е да се дадат течности, които позволяват на човека на получи глюкоза бързо. Можете да опитате чаша вода с две супени лъжици захар, чаша газирана напитка като сода или 0.2 литра (200 кубични сантиметра) плодов сок.

Освен това, пациентите с тежка хипогликемия не могат да ядат нищо защото те ще бъдат или в безсъзнание или в конвулсии. В тези случаи медицинските специалисти изкусват администрират хормона глюкагон чрез инжекция.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Freeland B. Hypoglycemia in Diabetes Mellitus. Home Healthc Now. 2017 Sep;35(8):414-419. doi: 10.1097/NHH.0000000000000584. PMID: 28857864.
 • González EC., Herrera JL., García Fernández CR., Ross MF., Relación entre pacientes con diagnósticos de intoxicación por bebidas alcohólicas y presencia de hipoglucemia. Rev Haban Cienc Med, 2016.
 • Douillard C, Jannin A, Vantyghem MC. Rare causes of hypoglycemia in adults. Ann Endocrinol (Paris). 2020 Jun;81(2-3):110-117. doi: 10.1016/j.ando.2020.04.003. Epub 2020 Apr 10. PMID: 32409005.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.