Кои са симптомите на хипогликемия?

Симптомите на хипогликемия са причинени от ниска кръвна захар. Има леки клинични картини на хипогликемия и други, които са по-силни, че могат дори да предизвикат пристъпи. В тази статия ще ви разкажем как да разпознаете спад в нивата на кръвна захар.

Последна актуализация: 21 Януари, 2021

Хората могат да объркат симптомите на хипогликемия с други заболявания когато спадът в нивата на кръвна захар е лек. Всъщност, ако ядете храни богати на въглехидрати, може да премине незабелязано.

Хипогликемията е когато нивата на глюкоза в кръвта спадат. По-конкретно, за да бъде диагностициран пациента с нея, трябва да има по-малко от 70 милиграма на децилитър (mg/dL) на глюкоза в кръвта.

Въпреки че отдолу ще видите, че причините са различни, е важно най-напред да се разбере как тялото придобива глюкоза. Механизмът на нейното придобиване обяснява как когато тялото не се справя в определен момент, възникват симптоми на хипогликемия.

Хората приемат глюкозата от храните. Не всички храни, които я съдържат, са със захар или сладки. Освен това, тялото получава молекули на глюкоза от плодове и зеленчуци, също така.

За бъде ефективна, глюкозата трябва да влезе в клетките на тъканите. Там се преобразува в енергия за клетъчните функции. Инсулинът регулира този процес по навлизане в клетките.

Инсулинът е хормон, отделян от панкреаса. Регулира достъпа на захарта, която циркулира в кръвта вътре в клетките. Това е хормона, който не работи правилно при хората с диабет.

Глюкагонът другият хормон, който панкреаса произвежда, е инсулинов антагонист. Глюкагонът има функцията да стимулира черния дроб да разгради складирания в него гликоген и да циркулира глюкозата в кръвта. Говорейки общо, можем да кажем, че инсулина намалява глюкозата в кръвта, докато глюкагонът я повишава.

В тази хормонална „игра“, съчетана с други фактори, може да се появят симптоми на хипогликемия. Могат да бъдат леки или силни, в зависимост от количеството глюкоза, циркулиращо в кръвта.

Симптомите на хипогликемия: лека форма

Много пъти когато се появяват симптоми на лека хипогликемия, те минават незабелязани. Има спад в кръвната захар, която не е достатъчно силна да засегне лошо жизненоважнените органи.

Симптомите включват:

 • Обилно изпотяване
 • Главоболие
 • Замаяност, дисбаланс в движението и увредено зрение
 • Замаяност. Понякога повече от съненост, проявява се като трудност при концентрацията сякаш ума не може да мисли добре.
 • Треперене на мускулите

Нивата на глюкоза в кръвта под 70 mg/dL се смятат за хипогликемия.

Вижте също: Как да подобрите диетата си, ако страдате от диабет

Симптомите на хипогликемия: остра форма

Когато хипогликемията е силна и нивата на кръвна захар са спаднали значително, симптомите са:

 • Пристъп. Обикновено под формата на силни мускулни движения като треперене.
 • Припадане със загуба на съзнание. Може да продължи за дълго време, което означава, че пациента може да не се възстанови веднага.
 • Неспособност за хранене. Понякога като изолиран симптом на хипогликемия и понякога като част от клиничната картина на пристъп или припадък.

Симптомите на хипогликемия и кои са причините

Може да има пет причини за симптомите на хипогликемията. Причините като цяло са предотвратими с изключение на инсулиномата (въпреки че е рядка):

 • Диабет. Парадоксално, въпреки че това е заболяване, което повишава нивата на кръвна захар, това е най-често срещаната причина за хипогликемия. Това е поради използваните лекарства за лекуване на диабет. В началото на лечението, докато се открие правилната доза, или поради промяна в режима, нивата на кръвна захар могат да спаднат сериозно.
 • Алкохол. При алкохолиците, симптомите на хипогликемия не са рядкото. Належащият механизъм е, че алкохолът забавя отделянето на глюкоза от черния дроб. Това обикновено е комбинирано с дълги периоди на гладуване, означавайки че алкохоликът не яде достатъчно или в правилното време.
 • Удължено гладуване. Дългите периоди на гладуване могат да го предизвикат, въпреки че глюкагона действа в началото. Това е така защото няма да бъде достатъчно в определен момент. Заболяванията като anorexia nervosa причиняват удължено гладуване. Ако човек не яде, тялото му не получава глюкозата, от която се нуждае.
 • Лекарства. Освен лекарствата, използвани за лекуване на диабет, други лекарства могат да предизвикат хипогликемия като страничен ефект. Например, можем да споменем кинин за лекуване на малария и гатифлоксацин, който е антибиотик.
 • Инсулинома. Туморът на панкреаса, който се образува поради прекомерен растеж на клетките, които произвеждат инсулин. Очевидно е, че ако има повече инсулин в тялото, ще възникнат епизоди на хипогликемия.

Повечето от причините за хипогликемия са свързани с панкреаса.

Вижте също: Дали захарта наистина подобрява мозъчната дейност?

Какво да правите при случай на хипогликемия

Симптомите на хипогликемия както обяснихме могат да са леки или остри. Освен това, начинът на действие ще зависи от тази класификация.

Ако хипогликемията е лека, най-ефективната мярка е да се дадат течности, които позволяват на човека на получи глюкоза бързо. Можете да опитате чаша вода с две супени лъжици захар, чаша газирана напитка като сода или 0.2 литра (200 кубични сантиметра) плодов сок.

Освен това, пациентите с тежка хипогликемия не могат да ядат нищо защото те ще бъдат или в безсъзнание или в конвулсии. В тези случаи медицинските специалисти изкусват администрират хормона глюкагон чрез инжекция.

Може да ви заинтересува ...
Здраве и КрасотаRead it in Здраве и Красота
Как да прочистим и грижим за панкреаса

За полагането на добри грижи за панкреаса трябва не само да следвате здравословна диета, но също така е важно да сте физически активни. • Rovira, A. “Fisiopatología de la hipoglucemia en la diabetes mellitus.” Endocrinología y Nutrición 49.5 (2002): 140-144.
 • Boltaña Lorenzo, A., and R. Insa Soria. “Hipoglucemia.” Revista Rol de Enfermería 34.5 (2011): 352-356.
 • González, JP Miramontes, et al. “Protocolo terapéutico de la hipoglucemia.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 10.18 (2008): 1217-1218.