Събуждане в 3 часа през нощта: защо?

Уверете се, че стаята ви е чиста, добре проветрена и с подходяща температура.
Събуждане в 3 часа през нощта: защо?

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Явлението събуждане в 3 ч. през нощта или малко по-късно е наистина често срещано. Далеч от мистичното или свръхестественото, това в действителност е много разпространен проблем, причинен от нарушения на съня, свързани с тревожност.

Все пак, това е феномен, който трябва да бъде обяснен по-подробно, за да бъде разбран и отстранен. Събуждането в тези ранни сутрешни часове и невъзможността за заспиване отново може да се превърне в много сериозен проблем, ако продължава да се случва в продължение на няколко дни. Затова е важно да знаете как правилно да контролирате ситуацията.

Събуждане в 3 часа през нощта: свързани симптоми

Събуждането през нощта всъщност е реакция на мозъка към стреса.

Съществуват много публикации, отнасящи се до въпросното често срещано явление. Tрябва да помните, че няма нищо странно; това всъщност е реакция на мозъка към повишено ниво на тревожност, което в момента преживявате. Когато започне редовно да нарушава съня, трябва да обърнете внимание.

Важно е да имате предвид симптомите, които често съпътстват събуждането между 3 и 4 часа през нощта:

 • Събуждане със силна тревожност и безпокойство.
 • Сърцебиене и усещане за опасност.
 • Заспиването отново е невъзможно. Това увеличава нервността, негативните мисли и безсънието.
 • Ако успете да заспите, сънят е много лек и се събуждате с чувство на умора.
 • Многократно се събуждате между 3 и 4 часа по няколко пъти през седмицата.

Тревожност и събуждане по време на ранните сутрешни часове

Защо винаги се събуждаме в 3 ч. през нощта?

Ако през седмицата изведнъж се събудите рано сутрин и почти винаги по това време, първото нещо което трябва да се запитате е дали се притеснявате за нещо, дали нещо ви безпокои. Може би работите твърде много или  сте изправени пред емоционален проблем.

Всички тези фактори могат да предизвикат безпокойство, с което невинаги сме наясно. Начинът, по който мозъкът реагира на тези проблеми, е чрез промяна на навиците, свързани със съня. Започвате да имате проблеми със заспиването и тогава натрупаната тревогата ви кара да се събудите с чувство за опасност.

Нека погледнем по-отблизо:

 • Безпокойство директно променя централната нервна система (ЦНС), което започва да прави малки промени в био и неврохимичните системи, участващи в цикъла на сън-събуждане. Всичко това директно променя стадиите на съня (REM и не-REM). REM (rapid eye movement) означава бързо движение на очите.
 • Обикновено лягаме и ни е трудно да заспим. Накрая заспиваме около полунощ, но безпокойство кара съня да е откъслечен и е по-трудно да се достигне етапа на REM, когато е дълбок и възстановителен. Мозъкът интерпретира тази тревожност като заплаха и нещо, от което трябва да се измъкнем. Чувството за бдителност ни кара да се събудим рязко след няколко часа – обикновено около 3 ч. през нощта.
 • Това е естествена реакция на организма за тревожност и невротрансмитерите се променят, като причиняват промени в съня.

Какво можем да направим за отстраняването на този проблем?

Тревожност и събуждане по време на ранните сутрешни часове.

Ако причината за нарушения на съня е тревожност, трябва да се изправим срещу източниците на стрес и проблемите, които са причина за безпокойство, за да постигнем добра почивка през нощта.

 • Важно е да се признае, че се случва нещо нередно. Събуждането през нощта с чувство на страх или заплаха е сигурен знак, че нещо не е в реда на нещата. Задайте си въпроса, защо това е така, какво се случва в живота ви, което ви притеснява, правейки ви нещастни, защо се чувствате застрашени.
 • Направете малки промени в живота си, определете приоритети и се опитайте да създадете нови навици, за да стимулирате мозъка и да се отървете от стреса.
 • Опитайте с разходка след вечеря в продължение на най-малко 1/2 час. Ходете, дишайте дълбоко, поставете нещата в перспектива. Отпуснете се.
 • Когато се приберете вкъщи, вземете релаксираща вана и си легнете. Последното нещо, за което трябва да мислите, е: “Трябва да спя добре цяла нощ, за да се представя добре утре.” Този начин на мислене създава стрес в мозъка, защото той го вижда като задължение: “Трябва да спя”.
 • Изчистете ума и успокойте мислите си.
 • Уверете се, че стаята ви е чиста, добре проветрена и със свежа миризма. Според експертите най-добрата температура за спане е 20°С. След като температурата се повиши над 25° С, тялото не се чувства комфортно – имайте това предвид!

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.