Клетъчен карцином на Hürthle: причини, симптоми и лечение

Осезаемото уголемяване на щитовидната жлеза, както и наличието на единичен възел (или няколко), трябва да предизвикат съмнение за патология на щитовидната жлеза. Сред тях са различните фоликуларни карциноми на щитовидната жлеза.
Клетъчен карцином на Hürthle: причини, симптоми и лечение
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 07 декември, 2022

Клетъчният карцином на Hürthle е тумор на щитовидната жлеза. Може да бъде доброкачествен или, в по-радко – злокачествен, когато нахлуе в съседни тъкани или се разпространи в други органи.

Този тумор произлиза от онкоцитите на щитовидната жлеза. Клетъчният карцином на Hürthle обикновено е асимптоматичен, но може да причини видим растеж на щитовидната жлеза. Лечението му е хирургично отстраняване, така че е необходимо поставяне на диагноза.

Произход на клетъчния карцином на Hürthle

Този вид рак е кръстен на Хюртле, който през 1984 г. за първи път описва заболяването с теорията, че то идва от С или парафоликуларните клетки на щитовидната жлеза.

По-късно, през 1898 г., Askanazy описва оксифилните клетки, а през 1919 г. Юинг определя, че туморът произхожда от фоликулните клетки на щитовидната жлеза. Така клетъчният рак на Hürthle се нарича още “оксифилен тумор”, “онкоцитом”, “митохондриом” или “клетъчен тумор на Askanazy”.

Клетките Hurthle са големи и многоъгълни, характеризиращи се с киселинна цитоплазма, фини гранули, съдържащи множество митохондрии, и голямо, тъмно оцветено ядро.

Вид рак на щитовидната жлеза

Клетъчният карцином на Hürthle е цитологичен вариант на фоликуларен карцином на щитовидната жлеза, но по-агресивен. Смята се за най-агресивният, тъй като има по-голямо лимфно засягане, водещо до разпространение на лимфни възли или метастази, в допълнение към хематичното разпространение. От друга страна, те обикновено имат слаб отговор на терапията с радиойод.

 Клетъчният тумор на Askanazy представлява 3 до 4% от всички ракови заболявания на щитовидната жлеза и 25% от фоликуларните карциноми. В литературата се счита за тумор от среден клас, тъй като 20-33% от клетъчния рак на Hürthle има злокачествено поведение, доказано от инвазивен растеж и способност за метастазиране на разстояние.

Честотата на този карцином на Hürthle е ниска

Диагноза рак.
Този вид рак се среща по-често при жените.

Експертите посочват, че клетъчният карцином на Hürthle е рядък и пикът му е на възраст между 50 и 70 години. По-често се среща на възраст около 75 години, съотношението жени-мъже е 3:1.

Единственото лечение е хирургично. По този начин се извършва субтотална или тотална тиреоидектомия. Прогнозата зависи от степента на инвазия.

Първоначално протича безсимптомно

Ракът на клетките на Hürthle обикновено протича безсимптомно. Обикновено не предизвиква симптоми, докато не стане голям и компресиран.

Обикновено е случайна находка по време на рутинен физикален преглед, когато се вижда солиден възел или доминираща маса в щитовидната жлеза. Когато бучката в щитовидната жлеза е достатъчно голяма, тя може да причини компресия във врата, водеща до други клинични прояви, като например следните:

Появяват се затруднения при преглъщане и дишане, защото масата притиска храносмилателния тракт (хранопровода) и трахеята. От друга страна, други възможни усложнения на клетъчния рак на Хюртле могат да включват разпространението на раковите клетки в други тъкани или органи, което влошава прогнозата.

Свързани рискови фактори

Рисковите фактори, свързани с клетъчния рак на Hürthle, са:

  • Остаряване
  • Представител на женския пол
  • Фамилна анамнеза за рак на щитовидната жлеза
  • Предишни лъчетерапии на главата или шията

Диагностика на клетъчен карцином на Hürthle

Онкоцитомът на щитовидната жлеза обикновено е случайна находка при наличие на увеличена щитовидна жлеза или единичен възел по време на физикален преглед, извършен по някаква причина. В допълнение към установяването на наличието на тази аномалия, трябва да се анализират нейният размер и форма, както и околните лимфни възли за възпаление и/или лимфно разпространение.

От друга страна, когато ракът на клетките на Hürthle причинява промени в гласа или някакви симптоми, показващи засягане на гласните струни, гласните струни трябва да бъдат изследвани чрез ларингоскопия.

Окончателната диагноза обаче се поставя чрез хистологично изследване чрез биопсия, при което се извлича проба от тъкан на щитовидната жлеза за анализ. Това се прави с фина игла, която преминава през кожата на шията, ръководена от ултразвукови изображения.

Лечение

Символ на рака.
Лечението на клетъчния рак на Hürthle е хирургично.

Първоначално лечението на клетъчния рак на Hürthle е хирургично. Извършва се операция за отстраняване на щитовидната жлеза с пълно или почти пълно отстраняване (тотална или субтотална тиреоидектомия).

В случай на съмнение за дисеминация в околните лимфни възли е необходимо те да бъдат отстранени. След тиреоидектомия физиологичното производство на тиреоидни хормони се потиска, така че те трябва да се допълват ежедневно през целия живот. Левотироксинът е един от ключовите хормони за правилната метаболитна функция.

Освен това има и рискове, свързани с тиреоидектомията:

  • Случайно увреждане на нерва, който контролира ларинкса (рецидивиращ ларингеален нерв), което води до временна или постоянна дисфония и дори загуба на глас.
  • Прекомерно кървене на мястото на разреза.
  • Засягане на паращитовидната жлеза, която се намира зад щитовидната жлеза и регулира нивата на калций в кръвта. При съмнение, както при левотироксин, той трябва да се пприема ежедневно за цял живот.

След операция обикновено се препоръчва терапия с радиоактивен йод за унищожаване на останалата тъкан на щитовидната жлеза. Която може да съдържа следи от ракови клетки. Той не само помага за унищожаването на останалата тъкан, но и на клетките, които се разпространяват в други части на тялото.

Лечението се състои от прием на хапче с радиоактивен йод. Има временни неблагоприятни ефекти, като сухота в устата, лека загуба на вкус, чувствителност на врата, гадене и умора.

Ако горното лечение не подейства, ще се използва лъчетерапия с мощни енергийни лъчи като рентгенови лъчи или протони за унищожаване на раковите клетки. Обикновено това е идеалната алтернатива в случаи на метастази.

Увеличаването на щитовидната жлеза изисква медицински преглед

Клетъчният карцином на Hürthle, както и други видове рак на щитовидната жлеза, могат да бъдат асимптоматични и да не показват симптоми. Следователно, когато лекарите открият увеличена щитовидна жлеза или наличие на единичен възел, тогава това трябва да изисква хистологично изследване на тъканта, за да се определи дали има ракови клетки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.