Възлите на щитовидната жлеза: Симптоми и причини

Откриването на възли на щитовидната жлеза може да предизвика тревога и страх. Въпреки че тези възли са доброкачествени в повечето случаи, трябва проучванията да потвърдят това. В тази статия ще обясним какво ги причинява и как се диагностицират.
Възлите на щитовидната жлеза: Симптоми и причини

Последна актуализация: 09 ноември, 2020

Възлите на щитовидната жлеза са клетъчни израстъци в щитовидната жлеза под формата на буци или подутини. Някои от тях се откриват чрез леко докосване, въпреки че някои от възлите са малки и не могат да бъдат опипани в шията.

Възлите на щитовидната жлеза могат да са твърди или цистични. За тяхната част, цистичните възли са пълни с течности и покрити с капсули, които ги покриват. Твърдите възли, обаче, са изцяло твърди.

Те могат да се намират в различни части от щитовидната жлеза, която се състои от два дяла, свързани с тънка ивица тъкан. Тази жлеза се намира в шията и при нормални условия не можете да я усетите като докоснете вашата шия.

Тъй като една от функциите на щитовидната жлеза е да произвежда хормони T3 и T4, възелът в тази жлеза може да бъде функционален. Това е означава, че може да отделя хормони точно като нормалната тъкан. В тези случаи симптомите, свързани с прекомерно производство на хормони, се появяват.

Повечето възли на щитовидната жлеза са доброкачествени и много лекари ги засичат случайно при медицински преглед във връзка с друг проблем. Между другото, поради факта, че малък процент от възлите може да възникне поради рак на щитовидната жлеза, пациентът трябва да получи допълнителни тестове, изисквани за диагноза.

Причини за възлите на щитовидната жлеза

Причините зад възлите на щитовидната жлеза са различни, от промяна в диетата до развитието на злокачествени клетки. Това са някои от най-важните:

Липса на йод в диетата са причина за възлите на щитовидната жлеза

Когато не получавате достатъчно йод от храните, които ядете, може да се образува възел на щитовидната жлеза. Тази класическа и историческа причина за болестите на щитовидната жлеза е накарала няколко страни да легализират задължението за изкуствено добавяне на йод в много храни, включително и кухненска сол.

Тези закони са били одобрени във времена когато е имало голямо разпространение на гойтер, подуване на шията поради липса на йод, в няколко части от света.

Възлите на щитовидната жлеза и тиреодит

Този термин се отнася за възпалението на щитовидната жлеза. Когато възпалението е хронично и силно, може да предизвика възели. Един от най-популярните варианти е тиреодит на Хашимото, чиито симптоми са хипотиреодизъм.

Тиреодитът обикновено реагира на автоимунните процеси, с които тялото атакува своята собствена жлеза с антитела.

Развитието на нормални щитовидни клетки

При някои обстоятелства нормалните щитовидни клетки растат непропорционално и образуват възел. Това е познато като тироидна аденома и е злокачествено.

Проблемът е, че аденомата може да бъде функционална. С други думи, може да произведе хормони и да ги добавя към кръвта. Това може да накара човек да страда от хипертиреодизъм.

Натрупване на течности

Възлите на щитовидната жлеза може да бъдат цистични. Те са доброкачествени и обикновено не са функционални. Освен това те не могат да предизвикат хормони.

Възлите на щитовидната жлеза: една жена на преглед

Възлите на щитовидната жлеза могат да възникнат поради липса на йод, тиреодит или необичаен клетъчен растеж. Въпреки че те често са доброкачествени, най-добре е да се направи правилната диагноза чрез всички задължителни тестове.

Развитие на злокачествени клетки

Най-опасната форма на възлите на щитовидната жлеза е ракът на щитовидната жлеза. За щастие представлява само малък процент от случаите. При ранно откриване лечението и операцията могат да предотвратят разпространяването.

Симптоми на възлите на щитовидната жлеза

Възлите на щитовидната жлеза обикновено не причиняват симптоми, защото са малки и нефункционални. В много случаи те се откриват чрез ултразвук на щитовидната жлеза, който пациента получава поради една или друга причина, или чрез преглед с компютърна томография на областта на шията.

Когато възелът е видим от отвън чрез опипване на шията, тогава пациентът има значително голямо образувание. Тези ситуации могат да бъдат разгледани от лекар по време на физически преглед или от самия пациент.

Ако заедно с открития възел, пациентът има други симптоми като сваляне на килограми, периоди на изобилно изпотяване, промени в сърдечния ритъм, тогава възелът може да бъде злокачествен. Въпреки че определящата диагноза може да бъде доброкачествена, присъствието на тези симптоми принуждава използването на съвременни методи.

От друга страна, ако си имате работа с функционални възли на щитовидната жлеза, които могат да произвеждат хормонии и да ги изхвърлят в притока на кръв, тогава симптомите са тези на хипертиреодизъм. Пациентът ще страда от тахикардия, липса на сила, промяна в неговите нокти и коса, разстройство и никакво качване на килограми въпреки повишения прием на храна.

Жена с възпалена щитовидна жлеза

В някои случаи когато възлите достигнат значителни размери, лекарят или пациентът може да ги открие при физически преглед.

Диагностициране на възли на щитовидната жлеза

Когато възелът на щитовидната жлеза е опипан или открит в тест за друго заболяване, лекарят ще поиска редица диагностични изследвания. Тези изследвания ще включват:

  • Дозировка на хормоните на щитовидната жлеза. Чрез кръвни тестове, които измерват нивата на T4 и TSH.
  • Ултразвук на щитовидната жлеза. Ако това не е било извършвано преди, това изследване е първата стъпка за адресиране възлите на щитовидната жлеза. Първо, позволява на медицинския специалист да прави разлика между твърди и цистични възли, освен че измерва нейния размер.
  • Биопсия с игли. Ако лекарят се съмнява, че възелът е злокачествен, той ще прави процедура на биопсия. Включва добавянето на много тънка игла в жлезата за премахване на клетки от възела, които ще бъдат анализирани с микроскоп. В момента пациентът ще премине това на амбулаторна база и няма да се нуждае от хоспитализация. Лекарите обикновено извършват това под местна упойка.

Заключение

Възлите на щитовидните жлези могат да се появят като резултат от няколко заболявания, които могат да засегнат щитовидната жлеза. Въпреки че те обикновено са доброкачествени, е необходима правилна диагноза за да се изключи по-сериозен проблем. Следователно е необходимо да се консултирате с вашия лекар ако забележите признаци.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Román-González, Alejandro, et al. “Nódulo tiroideo, enfoque y manejo. Revisión de la literatura.” Iatreia 26.2 (2013): 197-206.
  • Ambriz, Pedro Torres, et al. “Diagnóstico y tratamiento del nódulo tiroideo.” Revista de Endocrinología y Nutrición 8.3 (2000): 87-93.
  • Uliaque, Carolina Franco, et al. “Utilidad de la ecografía en la evaluación de los nódulos tiroideos.” Radiología 58.5 (2016): 380-388.
  • Pereira Despaigne, Olga Lidia, et al. “Diagnóstico de las afecciones nodulares del tiroides.” Medisan 19.6 (2015): 788-796.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.