Възпалени гласни струни: причини, симптоми и лечение

Възпалените гласни струни водят до промени в гласа и болка. Понякога в основата стои инфекция, а друг път възпалението е резултат от претоварване на гласа. Как се лекува този проблем? Ще ви разкажем в следващите редове!
Възпалени гласни струни: причини, симптоми и лечение

Последна актуализация: 10 януари, 2021

Когато страдате от възпалени гласни струни, гласът ви звучи странно и усещате особен дискомфорт във врата, който ви предупреждава, че нещо не е наред. През зимата хората свързват този проблем с излизането на студа навън, както и с температурните промени. Но и някои заболявания също могат да предизвикат този проблем.

Гласните струни са малки мускули разположени в ларинкса. Въздухът преминава през тях, за да можете да артикулирате гласа си с помощта на вибрациите, на които са подложени тези влакна. Задържането на течности в тази област поради възпаление води до промени в гласа.

Причините за възпалени гласни струни

Гласовите струни могат да се възпалят заради вирус или в следствие на растежен процес на повърхността им. Затова причините могат да бъдат инфекциозни или неинфекциозни.

Сред инфекциозните агенти, откриваме вирусите и бактериите. Пикът на инфекциозния ларингит е през есента и зимата, когато температурите благоприятстват разпространението на вирусните частици и микроорганизми, които се заселват в ларинкса.

За да се предпази, имунната система мобилизира белите кръвни телца и имуноглобулини в тази част на тялото, което повишава количеството на течности там. Това води до колабирането на гласните струни, тъй като те са много тънки. По този начин процесът засяга и нарушава функционалността им.

Инфекциозният ларингит може за продължи до три седмици, често без наличието на първоначална причина. Причината за това е удължената реакция на имунната система във времето и продължаващото подуване, въпреки отсъствието на първоначалната причина за самото състояние.

От друга страна неинфекциозните форми на ларингита са свързани най-вече с упражняването на определени професии. Учителите, преподавателите, певците и говорителите знаят много добре, че ако не се грижат за гласа си или го претоварват, това може да доведе до появата на възли и полипи. Възпалените гласни струни на работното място за обект на изучаване и от съдебната медицина. Те се считат за последствие от липсата на превенция на работното място, най-вече в училищата.

Прекомерната и продължителна употреба, без хидратиране, води до натрупването на течности в малките мускули на ларинкса, поради триенето им един срещу друг. Ако това се случва често, проблемът може да стане хроничен.

Възпалени гласни струни - симптоми

Инфекциозни и неинфекциозни процеси могат да причинят възпаление на гласните струни. То е често срещано при учителите, говорителите и певците.

Прочетете и: Грижа за гласа в напреднала възраст

Симптомите на ларингит

Когато става въпрос за ларингит или възпалени гласни струни, първият симптом е промяната на гласа. Но, както ще видите в следващите редове, това не е единственият признак на проблема.

Има различни видове промени на гласа. При някои хора гласът отслабва. Те не могат да викат, нито за повишават тон. При други гласът напълно изчезва, състояние, което се означава с медицинския термин афония.

Болката също е често срещана. Понякога тази болка се бърка с фарингит или с трудно преглъщане, което послешно се свързва с хранопровода. Ларингитът често причинява продължителен дискомфорт, което затруднява почивката и съня на болния.

В действителност възпалението може да бъде толкова силно, че да се появи и хъркане. Това се наблюдава по-често при хора с наднормено тегло. Затова, когато легнат, тежестта на врата им оказва по-голям натиск върху ларинкса и затруднява преминаването на въздуха.

И накрая – важно е да отбележим, че парализата на гласните струни поради възпаление е най-сериозната форма на това заболяване. Тъй като гласните струни са мускули, прекомерното им натоварване може да ги изтощи. Дори могат да изгубят характерния си мускулен тонус.

Как се третират възпалени гласни струни

Лечението на това заболяване за виси от случая. Вирусният ларингит не е едно и също като полипите върху гласните струни, причинени от професионално заболяване. По подобен начин продължителното лечение на хронична дисфония се различава от това на афонията, причинена от инфекция, която отминава от само себе си в рамките на няколко дена.

В следващите редове ще анализираме какво може да бъде направено за лечение на най-често срещаните форми на този проблем:

 • Вирусен ларингит. Това е най-често срещаната инфекция на гласните струни. Няма специфично лечение, тъй като антибиотиците третират само бактериите. Болният трябва да щади гласа си и да чака възстановяването му. Понякога пациентите имат нужда от противовъзпалителни средства за облекчаване на болката и за спомагане втечняването на секретите. Препаратите против кашлица не се препоръчват, тъй като няма да помогнат в тези случаи.
 • Възли и полипи. Експертите лекуват тези образования на гласните струни чрез изследване, което може да бъде терапевтично като ларингоскопията. При това изследване лекарят обикновено въвежда устройство, с камера и хирургични инструменти, през носа . При необходимост медицинските експерти отстраняват въпросните образования. Ако това не се налага, те предлагат рехабилитация на гласа при съответните специалисти.
 • Рак на гърлото. Подходът към заболяването зависи от тежестта и етапа му на развитие. Това определя необходимостта от подлагане на пациента на операция, лъчетерапия, химиотерапия или комбинация от всички тези терапии.
  Ларингит и възпалени гласни струни

Необходимо е да се установи произхода на възпалените гласни струни, за да се избере най-подходящото лечение.

Препоръчваме ви да прочетете и: Средства за облекчаване на възпалено гърло

Кога трябва да потърсите консултация с лекар

Гласните струни са деликатни. Междувременно е важно да се погрижите с тях, тъй като гласът ви позволява да общувате с другите.

Затова трябва да посетите лекар, ако страдате от дисфония, афония или зачервено гърло. Ако става въпрос за вирусен ларингит, лекарят ще ви назначи консервативно лечение и почивка. Ако отоларингологът подозира образуването на възли или полипи, ще се наложи извършването на инвазивна процедура, за да се установи какъв точно е проблемът. Процедурата е бърза и ще позволи на специалистите да ви поставят точна диагноза.

Затова е изключително важно да посетите лекар възможно най-бързо, за да ви бъде предписано правилно лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • de las Casas Battifora, Rosa Mª, and José Mª Ramada Rodilla. “Disfonías funcionales y lesiones orgánicas benignas de cuerdas vocales en trabajadores usuarios profesionales de la voz.” Archivos de prevención de riesgos laborales 15.1 (2012): 21-26.
 • Espinosa, Guillermo José López, Grisel Aparicio Manresa, and René Quintana Mugica. “Repercusión del ambiente laboral en el desarrollo de las enfermedades profesionales.” Acta Médica del Centro 6.1 (2012): 122-126.
 • Martínez, Eduardo Bracamontes, Rigoberto Astorga del Toro, and María del Carmen Jiménez Martínez. “La laringitis crónica por abuso de voz en pacientes profesionales de la voz, se encuentra asociada con reflujo gastroesofágico no aparente.” Revista del Instituto Nacional de Enfermedades Respiratorias 16.2 (2003): 64-69.
 • Buiret, G., S. Tringali, and P. Céruse. “Laringitis agudas del adulto.” EMC-Otorrinolaringología 38.3 (2009): 1-7.
 • Bothe, Carolina, et al. “Etiología y tratamiento de la parálisis laríngea: estudio retrospectivo de 108 pacientes.” Acta Otorrinolaringológica Española 65.4 (2014): 225-230.
 • Fernández, Cristina Povedano. “1.4. TRATAMIENTO FARMACOLÓGICO Y DISFONÍA.” DISFONÍA: 32.
 • Ortega, Gonzalo, Alejandra Rivadeneira, and Felipe Cardemil. “Pólipo bilateral de cuerda vocal: Presentación de un caso clínico.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 77.2 (2017): 164-168.
 • Alfonso Muñoz, Eulalia. “Caracterización clínica y epidemiológica de pacientes con cáncer laríngeo.” Revista Cubana de Medicina Militar 47.3 (2018): 1-9.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.