10 симптома, които ви предупреждават за проблеми с щитовидната жлеза

Много е важно да се идентифицират симптомите на заболяването на щитовидната жлеза, за да се борим с него от самото начало и да предотвратим усложненията.
10 симптома, които ви предупреждават за проблеми с щитовидната жлеза

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Появата на проблеми с щитовидната жлеза е по-честа, отколкото можете да си представите. Всъщност данните показват, че около 10% от населението страда от тях.

Студено ви е? Чувствате се по-уморени от обикновено, дори когато спите 8 часа или повече на ден? Притеснявате се от промените в настроението си? Може да е препоръчително да отидете на лекар, тъй като всички тези признаци са симптоми на различни проблеми с щитовидната жлеза. Останете с нас и разберете всичко за това.

Какво представлява щитовидната жлеза?

Националната медицинска библиотека на САЩ обяснява, че щитовидната жлеза е жлеза с форма на пеперуда, разположена на шията, на нивото на ключицата.

И така, за какво служи щитовидната жлеза? Тя произвежда хормоните, които управляват някои основни процеси в организма като изгарянето на калории и ритъма на сърцето. Поради тази причина проблемите с щитовидната жлеза трябва да бъдат правилно диагностицирани и лекувани.

Както можете да си представите, проблемите с щитовидната жлеза са различни, въпреки че най-известният е хипотиреоидизмът, т.е. дефицит на хормони на щитовидната жлеза. Освен това има и други проблеми като:

  • Хипертиреоидизъм: прекомерно производство на хормони на щитовидната жлеза.
  • Гуша: уголемяване на жлезата.
  • Възли: наличие на бучки.
  • Тиреоидит: подуване на щитовидната жлеза.
  • Рак на щитовидната жлеза.

Когато страда от проблеми с щитовидната жлеза, човек може да изпита както външни, така и вътрешни симптоми. Както при други видове дисбаланси в тялото, емоционалното здраве също може да бъде засегнато.

Пример за това може да бъде случаят на човек с хипотиреоидизъм. Не само ще има увеличение на телесното тегло, наред с други признаци, но може да има и депресия.

Въпреки че всеки от споменатите проблеми засяга тялото по различен начин, те имат някои общи симптоми. Ето 10-те най-често срещани симптоми на проблеми с щитовидната жлеза.

Ако имате няколко от тях, препоръчително е да посетите вашия лекар за навременна оценка. Следните симптоми трябва да се приемат само като информация.

10 симптома, които могат да показват проблеми с щитовидната жлеза

Проблеми с щитовидната жлеза

Симптомите, изброени по-долу, могат да сигнализират за наличие на заболяване на щитовидната жлеза. Те обаче могат също да показват наличието на друго заболяване. За навременна диагноза е необходима професионална консултация.

1. Проблеми с щитовидната жлеза: умора

Щитовидната жлеза играе много важна роля в енергийните нива на тялото. Ето защо умората често може да е знак, че нещо не е наред.

Човек, който има проблеми с щитовидната жлеза, може да се чувства много по-уморен или да се уморява лесно. Ще изпитвате нужда от много сън: дори с 8 до 10 часа почивка на ден, плюс дрямка, може да не се чувствате достатъчно отпочинали.

2. Наддаване на тегло или загуба на тегло

Наддаване на тегло

Щитовидната жлеза е отговорна за регулирането на скоростта на метаболизма, процесът, чрез който тялото изгаря калории. Ето защо, когато има вариация в телесното тегло на даден човек, често се изисква оценка на работата на щитовидната жлеза.

Това проучване, проведено от Националната медицинска библиотека на САЩ, обяснява, че за откриването е важно да се извършват кръвни изследвания на щитовидната жлеза, които включват:

  • Тиреостимулиращ хормон (TSH): най-точната мярка за активността на щитовидната жлеза.
  • Т3 и Т4: измерване на различни хормони на щитовидната жлеза.
  • TSI: измерва тироид-стимулиращия имуноглобулин (TSI).
  • Тест за антитиреоидни антитела – измерва броя на антителата (маркери в кръвта)

Внезапното наддаване на тегло може да е признак на хипотиреоидизъм, който се появява, когато жлезата не произвежда достатъчно хормон на щитовидната жлеза. И обратно, ако има намаляване на теглото, това може да показва хипертиреоидизъм, когато има прекомерно производство.

3. Промени в настроението

Когато има дискомфорт в тялото, нормално е да има емоционални възходи и падения. Нарушенията могат да причинят от по-голяма чувствителност като цяло до депресия, тревожност и стрес.

Във всеки от тези случаи е препоръчително да се потърси психологическа подкрепа и, разбира се, да се поддържат здравословни навици и да се спазват указанията на лекаря относно подходящото хормонално лечение.

4. Генерализирани болки

Честите болки в мускулите, ставите и сухожилията може да са симптом на хормонално разстройство на щитовидната жлеза. Само по себе си това не е силно определящ симптом, така че трябва да се имат предвид други признаци, преди да се обмисли случай на проблеми с щитовидната жлеза.

5. Репродуктивни затруднения

Дисбалансът на хормоните на щитовидната жлеза може да причини по-трудно забременяване на жената, както и нарушения на менструалния цикъл и дори липса на сексуално желание.

6. Проблеми с щитовидната жлеза: усещане за студ

Проблеми с щитовидната жлеза и усещане за студ

Щитовидната жлеза е органът, който регулира телесната температура и следователно е отговорен за поддържането на правилната температура, за да функционира тялото нормално.

Фактът, че чувствате студени ръце или крака, както и останалата част от тялото, често може да е индикация за затруднения в щитовидната жлеза и следователно в метаболизма.

7. Лош външен вид на ноктите, кожата и косата

Досега споменахме редица възможни симптоми, но искаме да ви покажем научната основа зад това. Ето защо в този момент е важно да се подчертае това проучване, проведено от Американското министерство на здравеопазването и човешките услуги , което изрично показва следното:

„Симптомите на хипотиреоидизъм се проявяват бавно, обикновено в рамките на години.

В началото може да се чувствате уморени или мудни. По-късно може да развиете други признаци и симптоми на забавен метаболизъм, включително изтъняла, суха коса.”

Може да се заключи, че както при други видове заболявания, когато кожата, косата и ноктите изглеждат зле, това може да са предупредителни знаци, че нещо не е наред.

Сухата кожа, проблемите с косопада и напуканите нокти са често срещани признаци на хипотиреоидизъм. Тези симптоми постепенно се увеличават и изискват лечение, за да не станат хронични.

8. Проблеми с щитовидната жлеза: запек

Същото проучване, цитирано по-горе, обяснява, че когато хормоналната активност на щитовидната жлеза намалява, всички телесни процеси се забавят и органите имат трудности да изпълняват правилно функциите си.

По отношение на храносмилателната система се наблюдават проблеми с правилното усвояване на хранителните вещества от храната, както и трудности при елиминирането на отпадъците през храносмилателния тракт. Резултатът може да бъде тежък случай на запек.

9. Когнитивни проблеми

Често хората с проблеми с щитовидната жлеза се оплакват от лоша памет и затруднена концентрация. Това се дължи на намаленото производство на хормони на щитовидната жлеза, които забавят различни функции на тялото. Подходящото медицинско лечение може да помогне за подобряване на ситуацията.

10. Промени с гласа

Когато има проблем с щитовидната жлеза, е вероятно щитовидната жлеза да бъде подута или увеличена. Когато това се случи, могат да възникнат проблеми като възпалено гърло, дрезгав глас, дискомфорт, подуване на врата или хъркане, наред с други.

Не пропускайте и: Разликата между хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм

Какво да направите при признаци на проблеми с щитовидната жлеза?

Признаци за проблеми с щитовидната жлеза

В много случаи проблемите с щитовидната жлеза се откриват в напреднал стадий, тъй като ранните им симптоми често се бъркат с други състояния.

Много е важно да знаете тези признаци, те са ключ към ранната диагноза. Пренебрегването на симптомите на възможно заболяване на щитовидната жлеза може да предизвика здравословни усложнения, които могат да бъдат трудни за контролиране.

Ако изпитвате няколко от тези симптоми, е необходимо да се консултирате с вашия лекар, за да може той да извърши съответните изследвания. Освен това, ако имате фамилна анамнеза за проблеми с щитовидната жлеза, не е лоша идея да си правите редовни прегледи, за да се уверите, че всичко е наред.

Може да ви заинтересува ...
7 съвета за естествено активиране на щитовидната жлеза
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
7 съвета за естествено активиране на щитовидната жлеза

Студената вода е друг начин за активиране функцията на щитовидната жлеза по естествен начин. Това е важен стимул особено за хора, които изпитват че...