Опиоидното лечение за болка при ракови заболявания

Лечението с опиоиди позволява на хората да контролират интензивна болка при рак. Тези лекарства обаче могат да доведат до множество странични ефекти, така че хората трябва да ги използват внимателно. Продължете да четете, за да научите повече за това.
Опиоидното лечение за болка при ракови заболявания

Последна актуализация: 06 декември, 2020

Опиоидното лечение обикновено е за хората с рак за да се справят с интензивна болка. Често болката, която е интензивна и инвалидизираща, възниква поради натиска от самия тумор. Това може да се дължи и на някои лечения или последващите промени в имунната система, наред с други причини.

Днес ракът е един от най-значимите здравословни проблеми. Изчисленията показват, че милиони хора умират всяка година от това заболяване. Също така, около 40% от пациентите с рак, подложени на лечение, изпитват болка.

За съжаление, в крайните стадии на рак, този вид болка се появява при около 80% от пациентите. Това е сложна ситуация, която е трудна за справяне. Всеки човек реагира по определен начин на определено лечение и често включва силно мощни лекарства.

В момента учените напредват в тази област и малко по малко определят нови насоки за лечение. И така, в днешната статия ще обсъдим лечението с опиоиди за болка при ракови заболявания.

Опиоидното лечение: как се лекува болката при рак?

Както споменахме по-горе, лечението на болката от рак трябва да бъде персонализирано. По този начин лекарите трябва да го адаптират към всеки пациент, защото това зависи от техния тип рак, причината и дори от възприемането на болката.

Съществува обаче общ модел на лечение на болката от рак в зависимост от неговата интензивност. Тази скала отговаря на стандартите на Световната здравна организация. Следните групи лекарства са от по-малка до по-голяма интензивност на болката:

  • Простите аналгетици, като ацетаминофен и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), са предназначени за хора с лека болка. Най-често срещаните са ибупрофен и напроксен.
  • Второто ниво на лечение са слабите опиоиди за пациенти с умерена болка. Тази група използва кодеин, трамадол или дихидрокодеин.
  • Лекарите предписват силни опиоиди при много интензивна болка. Морфинът е най-често използваният, въпреки че лечението може да включва и метадон или фентанил. За съжаление повече от половината от пациентите в крайна сметка се нуждаят от лекарства от трета стъпка в даден момент.
Опиоидното лечение: хапчета и цветя

За да класифицират болката, лекарите трябва правилно да оценят всеки един от пациентите си и да използват скали за болка за тях. Скалите на болката имат различни характеристики на болката, за да я класифицират някъде между лека и непоносима.

Като цяло болката е резултат от повече от един механизъм. По този начин може да се наложи да се смесват и съчетават лекарства.

Опиоидното лечение: какво представлява?

Опиоидните лекарства са лекарства, получени от опиум и които също действат върху мозъчните рецептори или опиоидните рецептори. Те се разпределят в централната и периферната нервна система.

Това, което тези лекарства правят, е да се присъединят към тези рецептори и да ограничат нервните стимули. По този начин, като забавят стимула, те отменят предаването на болката.

Трябва обаче да имате предвид, че тези лекарства имат множество странични ефекти. На първо място, важно е да се отбележи, че голяма част от опиоидите, като морфин, предизвикват пристрастяване и могат да доведат до зависимост. По същия начин те могат да увеличат чувството на умора и слабост. Друг риск е, че те могат да доведат до депресия на дихателната система. Така че, лекарите трябва да бъдат много внимателни с дозировката и хората трябва да ги използват само под лекарско наблюдение.

Опиоидното лечение за болките от рак

Няколко инжекции на болнична маса

Лекарства от второ ниво: слаби опиоиди

Както посочихме по-горе, най-често използваните лекарства в тази стъпка са трамадол и кодеин. Пациентът може да ги приема по различни начини. Или за отлагане на освобождаването им, или за незабавни, директни действия. Те могат също да ги използват заедно с други лекарства, като нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС).

Например кодеинът е за перорален прием. Пациентите с чернодробни или бъбречни проблеми обаче трябва да избягват употребата му.

Лекарства от трето ниво за болка при рак: силни опиоиди

Тези лекарства са специално за случаи, когато болката от рак е почти непоносима. Морфинът е най-често срещаният, тъй като начинът му на приложение е много гъвкав.

Също така, морфинът няма „аналгетичен таван“. По този начин лекарите могат да променят дозите. Ограничението на дозата обаче се определя от неговите странични ефекти, тъй като предозирането може да доведе до смърт.

Заключение

Опиоидното лечение за болка при ракови заболявания е сложна интервенция. Следователно лекарите трябва да го предписват според характеристиките на всеки пациент. Както разбирате, винаги трябва да го избира лекар и да определя насоките за този вид лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.