6 признака за идентифициране на проблеми с щитовидната жлеза

Проблемите с щитовидната жлеза се срещат по-често при жените, отколкото при мъжете. Обикновено те са по-чести в зряла възраст. Ще ви кажем предупредителните знаци и как да ги разпознаете.
6 признака за идентифициране на проблеми с щитовидната жлеза

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Не е лесна задача да се идентифицират проблеми с щитовидната жлеза, тъй като има два различни вида: хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм. Щитовидната жлеза е жлеза, която регулира вашия метаболизъм. Като цяло участва в много от хормоналните функции на тялото. Тези функции регулират сърдечната честота, апетита и колко бързо тялото усвоява храната.

Следователно проблемите с щитовидната жлеза могат да доведат до промени в здравето на хората. Заболяванията на щитовидната жлеза са по-чести при жените, отколкото при мъжете и повечето случаи са в зряла възраст.

Всъщност има някои признаци, които могат да сочат проблеми с щитовидната жлеза. Въпреки това, когато се съмнявате, винаги трябва да попитате вашия лекар, като може да се наложи да направите някои изследвания.

Как да разпознаем проблеми с щитовидната жлеза

Според Службата за женско здраве на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ, някои от симптомите на проблеми с щитовидната жлеза са:

1. Внезапно увеличаване или загуба на тегло

Щитовидната жлеза ви позволява да контролирате колко бързо работи вашият метаболизъм. С други думи, това е начинът, по който тялото ви получава енергия от храната. Това става чрез разделяне на хормоните.

За да идентифицирате проблеми с щитовидната жлеза, ако страдате от хипотиреоидизъм, тогава ще има значително наддаване на тегло. Това е така, защото не произвеждате достатъчно хормони за нормалното функциониране на организма. Обратното обаче се случва при хипертиреоидизъм. Обикновено има внезапна загуба на тегло, защото се образуват твърде много хормони.

2. Изтощение и промени в настроението

Жена заспива пред компютъра си.

Проблемите с щитовидната жлеза могат да повлияят на настроението и енергията ви. При хипотиреоидизъм може да се почувствате изтощени. Дори и да сте спали достатъчно, може да се почувствате депресирани. От друга страна, при хипертиреоидизъм хората се чувстват раздразнителни. Те са склонни да се чувстват по-стресирани и имат проблеми със заспиването.

3. Подуване в областта на шията при проблеми с щитовидната жлеза

Един от най-очевидните симптоми е възпалението в областта на шията. Това е така, защото щитовидната жлеза се увеличава по размер, причинявайки дискомфорт или болка в гърлото. Ако забележите този симптом, обърнете специално внимание и вземете мерки.

4. Промени в сърдечната честота

Лекар, който държи пластмасово сърце.

Щитовидната жлеза, освен че регулира скоростта, с която се изгарят калориите в тялото, контролира и сърдечния ритъм. В зависимост от вида на състоянието, хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм, той ще варира.

В този случай може да се наблюдава тахикардия или сърдечният ритъм да е по-бавен от нормалното. Това означава, че много предполагаеми сърдечни проблеми могат да бъдат свързани с тези дисфункции, както предполага това проучване, проведено от екип от Clínica Las Condes (Чили).

5. Запек

Когато има по-малко хормони, функциите на тялото се забавят. Например, това се случва с храносмилателната система. Тъй като е засегнато храносмилането, тялото ви не усвоява много добре хранителните вещества. Поради това се появява запек.

6. Проблеми в други части на тялото

Признаци на проблеми с щитовидната жлеза.

Освен това има и други симптоми, за които трябва да внимавате. Например суха кожа, чупливи и напукани нокти и внезапна загуба на коса.

Някои по-редки симптоми са менструални нарушения при жените, усещане за студ, болка и дискомфорт в мускулите и ставите.

Говорете с лекар за тези признаци на проблеми с щитовидната жлеза

Тези симптоми могат да показват проблеми с щитовидната жлеза. Въпреки това винаги препоръчваме да отидете на лекар. Той може да ви даде точна диагноза на проблема. Не забравяйте, че не трябва да си поставяте самодиагностика, защото това може да ви стресира. Също така, за тези проблеми с щитовидната жлеза, винаги се изисква медицинско лечение.

За жените е особено важно да се подлагат на хормонален преглед и изследване на щитовидната жлеза на всеки 4 години. По този начин можете да намерите нещо нередно. Всъщност жените, които решат да забременеят, ще трябва да посетят лекар, защото щитовидната жлеза може да причини безплодие и проблеми със зачеването.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.