Седем рецепти със сода за хляб против киселини

Леснодостъпните храни имат киселинен ефект върху тялото, който с течение на времето може да доведе до заболявания
Седем рецепти със сода за хляб против киселини

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ако водите нездравословен начин на живот и не се храните правилно, това в един момент ще започне да се отразява. Намирането на  алкално – киселинен баланс  е от съществено значение за тялото, с оглед премахване на токсините и правилното усвояване на хранителните вещества. В тази статия ще ви покажем 7 рецепти със сода за хляб против киселини. Прочетете я!

Леснодостъпните храни имат киселинен ефект върху тялото, който с течение на времето може да доведе до заболявания. Храни и напитки, като: кока кола, рафинирани брашна, сладкиши, хляб, червено месо и колбаси ( наред с много други неща често) изглеждат твърде вкусни, за да им се устои. 

Те трябва да се избягват, защото увеличават киселинността на кръвта и могат да се превърнат в източник на сериозни здравословни проблеми.

Защо е важно да не е прекалено висока киселинността?

За да разберете защо рН-нивата на организма трябва да бъдат неутрални, нека да се запознаем със самата скала. Тя измерва рН от 0 до 14. Тези стойности показват киселинността или алкалността на тялото. Нула е изключително киселинна стойност, а 14 е изключително алкална.

За да може тялото да функционира добре, рН трябва да бъде между 7.35 и 7.45, което се счита за едно балансирано ниво. Вредният начин на живот и лошите хранителни навици днес, водят до небалансирано рН. Забелязва се тенденция, при която стойностите му стават все по-ниски, киселините започват да преобладават.

В резултат на това органите спират да се борят с токсините и не усвояват необходимите хранителни вещества. Необходимо е коригиране, търсене на начин за неутрализиране на киселината в организма – за да се възвърне балансираното рН.

Содата за хляб може да неутрализира киселините в организма

Рецепта против храносмилателни проблеми, причинени от киселина

Рецепта против храносмилателни проблеми, причинени от киселина

За да намалеят киселините в стомаха и да се подобри храносмилателната система, сипете 1/4 чаена лъжичка сода за хляб в чаша вода и пийте от нея след всяко хранене.

Рецепта, която се бори против киселината в кръвта

Можете да използвате същата рецепта за неутрализиране на киселина в кръвта. Пийте по 1 чаша сутрин и по 1 чаша преди лягане, вместо след всяко хранене. Рецепта против храносмилателни проблеми, причинени от киселина

Рецепта с ябълков оцет и сода за хляб против киселините

Рецепта с ябълков оцет и сода за хляб против киселините

РН-стойността на тази рецепта е точно 7, което я прави идеална, ако имате нужда от повече енергия. Просто трябва да смесите 2 супени лъжици ябълков оцет с 1/4 чаена лъжичка сода за хляб. Пийте 2 или 3 пъти на ден, на празен стомах.

Рецепта с лимон и сода за хляб

Тя е чудесен начин, ако искате бързо да неутрализирате киселината в организма и да избегнете проблемите, които може да причини.

Смесете лимонов сок с вода и добавете 1/4 чаена лъжичка сода за хляб. Сместа веднага ще започне да се газира и трябва да я изпиете, преди да спре. По принцип е добре да се пие след консумиране на тежка храна, а за профилактика – по два пъти на ден.

Рецепта със зелен лимон и сода за хляб

Рецепта със зелен лимон и сода за хляб против киселините

Тази смес се приготвя по същия начин, като предишната, но се използва зелен (лайм) вместо обикновен лимон. 

Рецептата спомага постигането на баланс между нивата на натрий и нивата на калий. Тя е полезна за хора, които страдат от задържане на течности (поради много високи нива на натрий).

Рецепта за хора с проблеми с натрия

Натрупан в организма, натрият може да предизвика здравословни проблеми, които трябва да се лекуват. Тази проста рецепта е добра, ако задържате течности заради висок натрий. Смесете 1/8 чаена лъжичка сода за хляб, 1/16 чаена лъжичка калиев прах и 1/4 чаена лъжичка лимонена киселина.

Разредете с 1/2 чаша вода и пийте два пъти дневно ( на празен стомах).

Неутрализиране на киселини и възстановяване на баланса в организма

Рецептата неутрализира киселината в организма, възстановява баланса между натрий и калий. Тя подпомага правилното функциониране на тялото и органите. Смесете: лимонов сок, равни части сода бикарбонат, калиев прах. Пийте 2 пъти дневно, преди хранене.

Важно!

  •  За да получите най-добрите възможни резултати от рецептите за неутрализиране на киселинност, пийте повече вода по време на хранене. Водата помага храните да се неутрализират правилно и предотвратява прекомерна киселинност в тялото.
  • Вечеряйте най-малко 2 часа преди лягане.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.