Кетонни соли: какво представляват и как действат?

Ще обясним какво представляват и за какво служат кетонните соли, една от най-модерните добавки в контекста на спортовете за издръжливост.
Кетонни соли: какво представляват и как действат?

Последна актуализация: 22 април, 2024

Въпросните кетонни соли са добавка, която може да бъде полезна при аеробните спортни практики. Тези органични киселини, които се произвеждат в черния дроб, могат да се използват за генериране на енергия.

Доказателствата обаче в момента са неясни в това отношение. Въпреки това използването им стана модерно в някои спортове, какъвто е случаят с колоезденето. Тези, които ги използват, твърдят, че имат положителен ефект върху оползотворяването на енергийните субстрати.

Преди да започнем, важно е да отбележим, че пазарът на добавки е много широк. Винаги се уверявайте, че избирате качествени продукти, които имат подходящ сертификат.

В противен случай може да поемете ненужни рискове. Ако се съмнявате, консултирайте се с експерт по спортно хранене, за да получите добър съвет, като използвате най-подходящите вещества по всяко време.

За какво представляват тези кетонни соли?

Разглежданите кетонни соли обикновено се използват в контекста на кетогенната диета за подобряване на наличността на енергия. Те също така могат да се консумират в присъствието на въглехидрати, за да се предизвика по-голямо използване на самите кетони като гориво, като по този начин се спестява гликоген и се подобрява представянето по време на състезание за издръжливост. Доказателствата в това отношение обаче са много ограничени.

Чрез приема на екзогенни кетони се постига повишаване на тези съединения в кръвта с до 1-5 mmol/L в зависимост от генетичните фактори и вида на прилаганата диета. Това води до по-ниска употреба на глюкоза като основен източник на енергия.

Като се има предвид, че изчерпването на глюкозата в тялото определя появата на умора, може да се мисли, че с помощта на такава стратегия чувството на умора ще се забави.

Тази добавка обаче най-често се консумира в контекста на кетогенна диета. Това също насърчава адаптации към по-голяма ефективност при бета-окислението на липидите, което ще повиши спортните постижения с течение на времето.

Въпреки това обикновено не се препоръчва да се състезавате при тези условия без въглехидрати. Като цяло, когато търсите максимална производителност, важно е да осигурите поне 4 грама въглехидрати на килограм телесно тегло на ден. Това се доказва от проучване, публикувано в Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care.

Кето диета.
Кетонните соли се използват за подобряване на представянето при аеробни спортове.

По същия начин са и настоящите стратегии за добавки в света на спортовете за издръжливост. Целта е да се забави умората чрез избягване на изчерпването на глюкозата и гликогена, но чрез осигуряване на голямо количество захари за всеки час упражнения. Това се подкрепя от науката.

Кетонни соли и възстановяване

В допълнение към ефектите, споменати по-горе, има спекулации, че консумацията на кетонови соли може също да подобри възстановяването след интензивно физическо натоварване. Това е така, защото той засяга определени физиологични пътища с противовъзпалителен характер.

По този начин болката през следващите дни ще бъде намалена, позволявайки комфортно връщане към спортната практика много по-рано. Липсват обаче опити за потвърждаване на това предложение.

Засега хранителните вещества, за които е доказано, че имат съответен ефект върху възпалителните механизми, са омега-3 мастните киселини. Всъщност тяхната консумация дори е свързана с по-нисък риск от мускулни наранявания. Дори когато настъпят разкъсвания на тъканите, ежедневните нужди се увеличават, за да се позволи ранно връщане на работа.

Хранителни продукти
Към момента няма неопровержими научни доказателства за ползите от използването на кетонни соли.

Има някои изследвания, които се опитват да изяснят ефектите на кетоновите соли върху адаптивните процеси на скелетните мускули след тренировка. Един пример е публикуван в The Journal of Physiology .

Въпреки това, досега не са открити убедителни резултати, въпреки че някои физиологични пътища имат смисъл. Необходимо е да продължим да анализираме употребата им, за да стигнем до солидни доказателства.

Други добавки за повишаване на ефективността

Въпреки че кетоновите соли нямат достатъчно доказателства, за да ги включат в повтарящ се модел, има други вещества, които са в състояние значително да повишат ефективността.

Най-широко консумираният от всички тях е креатинът. Той е в състояние да подобри максималните стойности на сила и мощност. Дори максималната консумация на кислород може да е от полза. Дори съставът на тялото ще бъде повлиян положително.

По същия начин често се консумира кофеин. В този случай това е алкалоид, който променя използването на енергийни субстрати по време на спортна практика.

Това, което постига, е да генерира спестяване на глюкоза и гликоген, окислявайки повече мазнини, за да отговори на нуждите от калории. Това ще забави появата на умора, в допълнение към ефектите, които има върху централната нервна система.

Кетонни соли, възможен начин за повишаване на спортните постижения

Както видяхте, кетоновите соли са серия от елементи, които могат да помогнат за увеличаване на спортните постижения при дейности за издръжливост. Техните ефекти ще бъдат по-значими в контекст без въглехидрати, въпреки че е възможно също така да се въведат в диетата, когато се консумират захари. Въпреки това, досегашните резултати не са напълно ясни, така че използването му може просто да е прищявка.

И накрая, трябва да се има предвид, че в света на спортните добавки има много вещества, които се използват за определено време и след това практически спират да се продават.

Това е така, защото през годините изпитанията излизат наяве, които показват тяхната безполезност, така че спортистите спират да ги включват в рутинните си процедури. Поради тази причина винаги е важно да бъдете актуализирани или добре посъветвани от професионалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gonzalez, J. T., & Wallis, G. A. (2021). Carb-conscious: the role of carbohydrate intake in recovery from exercise. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care24(4), 364–371. https://doi.org/10.1097/MCO.0000000000000761
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
  • Evans, M., Cogan, K. E., & Egan, B. (2017). Metabolism of ketone bodies during exercise and training: physiological basis for exogenous supplementation. The Journal of physiology595(9), 2857–2871. https://doi.org/10.1113/JP273185

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.