Рецепта за нискокалоричен кето сос бешамел

Ще ви научим как да приготвяте у дома кето сос бешамел, който да въведете в контекста на диета с ниско съдържание на въглехидрати с цел отслабване.
Рецепта за нискокалоричен кето сос бешамел

Последна актуализация: 01 юли, 2023

Кето сос бешамел е отличен вариант за подправяне на ястия, когато искате малко калории и никакви въглехидрати. По този начин можете да създадете диета, която стимулира окисляването на мазнините и загубата на тегло.

Въпреки това, за да постигнете добри резултати, ще трябва да поддържате други добри навици, като редовни физически упражнения.

Как се приготвя кето сос бешамел?

Съществуват различни видове кето диети според степента им на ограничение. Най-строгите позволяват консумацията само на около 20 грама (почти 1 унция) захари на ден, докато по-гъвкавите алтернативи предвиждат прием на до 50 грама (почти 2 унции) от тези хранителни вещества всеки ден.

Не трябва винаги да избирате най-ограничаващата опция, тъй като тя може да генерира по-малко придържане. Във всеки случай ще ви кажем как да приготвите кето сос бешамел, който е с ниско съдържание на калории и със сигурност ще пасне на диетата, която сте избрали.

сос бешамел.
Кето сосът бешамел се приготвя лесно и съдържа малко калории.

Инструкции стъпка по стъпка

  1. Добавете всички съставки в тиган с незалепващо покритие и оставете да заври, като бъркате непрекъснато. Тази последна стъпка е важна, в противен случай може да загори и да развали соса бешамел.
  2. След като започне да кипи, намалете котлона и оставете да къкри няколко минути, за да се сгъсти.
  3. Когато постигнете желаната консистенция, добавете сол и подправки по ваш вкус и това е!

Как да включим кето сос бешамел в диетата?

Има много възможности за включване на кето сос бешамел в диетата. Например, може да се комбинира с броколи или други зеленчуци и след това да се изпече. Така ще получите много апетитен краен резултат. Съчетава се и с много месни и рибни ястия, дори и с картофи.

Въпреки че има по-малко калории от традиционната рецепта, тя все пак ще увеличи общото съдържание на калории в ястието. Поради тази причина трябва да се консумира умерено. В противен случай това може да доведе до натрупване на мазнини с течение на времето, което може да има отрицателно въздействие върху вашето здраве.

кето сос бешамел
Сосовете трябва да се консумират спорадично и в умерени количества, за да се избегне значително увеличаване на калориите.

Ползи от кето сос бешамел

Кето сосът бешамел може да създаде редица ползи за здравето, ако се включи в контекста на балансирана и разнообразна диета. Важно е да се гарантира, че няма дефицит на основни хранителни вещества, за да се гарантира, че тялото функционира ефективно, като по този начин се избягва развитието на хронични и сложни патологии.

На първо място, трябва да се отбележи, че сос бешамел е източник на протеини с висока биологична стойност. Доказано е, че тези хранителни вещества помагат за предотвратяване на появата на проблеми, свързани с чистата маса, като саркопения. Това води до прогресивно намаляване на мускулната тъкан и намаляване на стойностите на силата.

Бешамелът съдържа и качествени мастни киселини. Те са ключови, за да се осигури прием на цис-тип липиди. Те обикновено помагат за модулиране на вътрешни възпалителни процеси.

Това, с което трябва да внимавате, са трансмастните киселини, които присъстват в ултрапреработените продукти от индустриален произход. Според проучване, публикувано в BMJ, редовният им прием повишава риска от смърт по каквато и да е причина.

Накрая трябва да се спомене и антиоксидантното действие на подправките, както индийското орехче, така и пипера. Те съдържат редица фитохимикали, които неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото.

Този ефект е свързан с по-ниска честота на много здравословни проблеми, както се вижда от изследване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry.

Пригответе кето сос бешамел у дома

Както видяхте, лесно е да приготвите изискан кето сос бешамел у дома с малко съставки и за кратко време. Резултатът е отличен както органолептично, така и хранително, така че може да бъде включен с известна честота в контекста на балансирана и разнообразна диета. Това е много по-добър вариант от предварително приготвените варианти в супермаркетите, тъй като съдържат изкуствени добавки.

И накрая, важно е да се отбележи, че за поддържане на добро здравословно състояние не е достатъчно само да следите диетата си. Необходимо е да се насърчават редица добри навици като цяло. Например, редовни физически упражнения, съсредоточени върху силовата работа. По същия начин е важно да се осигури редовно излагане на слънчева светлина и достатъчно сън всяка вечер.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Naseeb MA, Volpe SL. Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res. 2017 Apr;40:1-20. doi: 10.1016/j.nutres.2017.01.001. Epub 2017 Jan 16. PMID: 28473056.
  • de Souza RJ, Mente A, Maroleanu A, Cozma AI, Ha V, Kishibe T, Uleryk E, Budylowski P, Schünemann H, Beyene J, Anand SS. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ. 2015 Aug 11;351:h3978. doi: 10.1136/bmj.h3978. PMID: 26268692; PMCID: PMC4532752.
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019 Sep 15;178:687-704. doi: 10.1016/j.ejmech.2019.06.010. Epub 2019 Jun 13. PMID: 31228811.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.