Канестен: приложения и странични ефекти

Канестенът е лекарство, което съдържа клотримазол, тъй като активната съставка е клотримазол. Предназначено е за лечението на повърхностни гъбични инфекции, включително и вагинални инфекции. Как да го използвате? Продължавайте да четете защото ще ви разкажем всичко за него.
Канестен: приложения и странични ефекти
Fabiola Marín Aguilar

Написано и проверено от фармацевт Fabiola Marín Aguilar.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Можете да намерите Канестен като крем или пудра за кожна употреба или като вагинална таблетка в зависимост от лечението, което ви се налага. Клотризмазолът е неговата активна съставка. Така че придържайте се защото ще ви кажем какви са приложенията и евентуалните странични ефекти от Канестена.

Канестен: приложения и терапевтични индикации за умора

Канестен е за локално лечение на повърхностни гъбични инфекции предизвикани от дерматофити, гъбички и мухъл като:

 • Дерматофитни инфекции: тинея (Tinea pedis, tinea manuum и tinea corporis)
 • Pityriasis Versicolor
 • Вулвовагинална кандидоза
 • Кандидозен балантит

Канестен: как действа?

Клотримазолът е антигъбично средство, произлизащо от групата на имидазолите, което предотвратява образуването на гъбички. Освен това действа на нивото на синтез на ергостерола, стерол, който съставя клетъчната мембрана на гъбичките и някои плесни.

Забавянето на синтеза на ергостерол предизвиква структурната и функционална промяна на цитоплазмената мембрана. Това води до промяна в пропускливостта на мембраната, която предизвиква клетъчно пропукване.

Канестен: химическа формула на клотримазол

Канестен е лекарство, което съдържа клотримазол като активна съставка. Използва се за лечение на гъбични инфекции.

Как да прилагате Канестен?

Начинът на прилагане е обикновено кожен или директно във вулвата. Продължителността на лечението зависи от мястото и нивото на гъбичната инфекция. Като цяло лекарите препоръчват следното:

 • Дерматофитни инфекции: 3 до 4 седмици
 • Pityriasis Versicolor: 1 до 3 седмици
 • Вулвовагинална кандидоза или кандидозен балантит: 1 до 2 седмици

Както споменахме в началото на статията, има други разновидности на това лекарство налични на пазара. Някои от тях са за лечението на вагинално възпаление и се разпространяват или като вагинални таблетки, или вагинален крем с апликатор. Тяхната употреба ще зависи в зависимост от мястото на инфекцията.

Инструкциите за канестен ви съветват да изчистите и изсушите засегнатите области много добре преди да го приложите. След това трябва да приложите тънък слой крем върху засегнатата област и заобикалящите области. Накрая направете лек масаж докато кожата попие крема изцяло. Трябва да го прилагете 2 до 3 пъти на ден.

Имайте предвид, че една лента крем е приблизително ¾ инча, е достатъчно да се лекува област с размер на ръката- и от двете страни. (3/4 инча са приблизително същата дължина на горната фаланга на показалеца).

Противопоказания

Не трябва да използвате канестен ако страдате от свръхчувствителност към кломатризол, или към друго антигъбично средство от групата на имидазолите, или към някое от помощните средства.

Евентуалните странични ефекти от канестен

Някои от най-често срещаните евентуални странични ефекти от канестен са:

 • Проблеми в имунната система като алергични реакции (синкоп, хипотония, диспнея, копривна треска).
 • Кожни и проблеми на подкожната тъкан като мехури, оток, еритем, сърбеж, усещане за парене, раздранение, обрив и т.н.

Тези симптоми обикновено не означават, че трябва да прекратите лечението и са по-често срещани по време на първите дни от използването на клотримазол.

Туба с мехлем

Канестен може да доведе до странични ефекти в имунната система и върху кожата. Обаче не всички хора ги изпитват.

Безопасен ли е канестена за кандидоза по време на бременност?

Като цяло кандидозата не е опасност по време на бременност и не уврежда развието на плода, какъвто е случая с някои заболявания предавани по полов път и други инфекции. Като цяло, кломатризолът е едно от лекарствата, които жените често използват по време на бременност.

Това е така защото експерименталните и след маркетингови проучвания разкриват, че няма вредни ефекти върху майката и детето и когато използват канестен по време на бременност. Обаче трябва да прецените предимствата от използването на това лекарство преди да го прилагате през първите 3 месеца от бременността.

Напоследък скорошно проучване разкрило, че жените, страдащи от кандидоза по време на втория триместър от бременността, са подложени на по-голям риск от преждевремнно раждане и бебе с тегло под нормата отколкото тези с кандидоза по време на първия триместър от бебето.

Въпреки че този вид инфекция не представлява риск за нероденото бебе, то може да се зарази с нея след раждането. Майките пренасят кандидозата на детето им когато то влезе в контакт с тяхното влагалище по време на естественото раждане. Освен това, ако си мислите, че имате вагинална кандидоза докато сте бременна, тогава трябва да се консултирате с вашия лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Agencia Española del Medicamento (2019). Centro de información del medicamento. Ficha técnica. Canestén. Disponible en: https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/52626/FT_52626.html
 • Rang HP, Dale MM (2012). Farmacología 7ª edición. Antimicóticos, 52: 652
 • Holzer I, Farr A, Kiss H, et al (2017). The colonization with Candida species is more harmful in the second trimester of pregnancy. Arch Gynecol Obstet, 295:891-895. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2825576
 • Ford N, Shubber Z, Jao J, Abrams EJ, Frigati L, Mofenson L. Safety of cotrimoxazole in pregnancy: a systematic review and meta-analysis. J Acquir Immune Defic Syndr. 2014;66(5):512–521. doi:10.1097/QAI.0000000000000211

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.