9 стъпки, които ще ви предпазят от вагинални инфекции

24 Януари, 2019
Вагиналните инфекции са неприятни и всяка жена иска да ги избегне. Научете как да се предпазвате от този вид инфекции с 9те съвета от тази статия.
 

Промените в рН нивото на вагината ви могат да създадат перфектната среда за развитие на бактериите, гъбичките и вирусите и да доведат до появата на вагинални инфекции.

Интимната ви зона често е топла и влажна. Това в съчетание с други фактори позволява на микроорганизмите да се разпространят и да причинят различни неприятни симптоми.

Много видове инфекции се предават по полов път, но могат да се дължат и на лоша хигиена. Използването на обществени тоалетни, стресът и видът бельо, който носите също могат да са причина за появата на вагинални инфекции.

Смята се, че средно 8 на всеки 10 жени поне веднъж в живота си се сблъскват с този тип инфекции, особено ако са изложени на действието на определени предразполагащи фактори.

Добрата новина е, че има няколко съвета, които биха ви предпазили от появата на вагинални инфекции.

Знаем, че тази тема ви тревожи, затова искаме да споделим с вас 9 от най-важните стъпки, които ще предотвратят появата на тези неприятни инфекции.

Внимание!

1.Добрата хигиена ще ви предпази от вагинални инфекции

Добрата хигена ще ви предпази от вагинални инфекции.
Поддържането на добра хигиена в интимната ви зона е най-добрият начин за предпазване от всички видове вагинални инфекции.

Трябва да сте внимателни, защото влагалището е много чувствително и естествената му флора може да бъде нарушена от употребата на неподходящи сапуни.

 

Имайки в предвид физическите му характеристики, във вътрешността на влагалището често се образува подходяща среда за развитието на гъбички и бактерии.

Използвайте сапун, който няма да наруши естественото му ниво на рН. И запомнете винаги да се почиствате отпред назад.

Прочетете и: 6 домашни средства за справяне с обилното вагиналното течение

2.Образовайте се за болестите, предавани по полов път (БПП)

Болестите, предавани по полов път (БПП) са инфекции и са една от основните причини за заболявания, засягащи интимната зона на жените.

Познавайки симптомите на тези болести и начина им на разпространение е първата стъпка за предпазване от тях. Това няма да ви гарантира перфектно здраве, но ще ви позволи да се радвате на пълноценен и безопасен сексуален живот.

3.Забравете за вагиналните душове

Някои жени си мислят, че вагиналните душове са най-добрият начин за предпазване от появата на неприятна миризма и инфекции.

С времето беше доказано, че промивките на влагалището са вредни и нарушават полезната флора, която го предпазва от инфекции.

Нарушаването на естествената флора на влагалището го прави по-податливо към гъбичките, бактериите и други заболявания.

4.Избягвайте тесните дрехи

Избягвайте тесни дрехи

 

Прекалено тесните дънки могат да блокират притока на въздух към интимната ви зона и така да създадат топла, влажна среда за развитие на бактериите и гъбичките.

При възможност носете свободни дрехи, които ще позволят на въздуха да циркулира свободно.

5.Сменяйте дрехите си след тренировки

Докато тренирате дрехите ви попиват потта, което може да доведе до инфекции.

Трябва да сменяте дрехите си и да си вземате душ след тренировка, ако искате да се предпазите от вагинални инфекции. Този навик е изключително важен.

6.Не използвайте парфюми и дезодоранти

Парфюмите, сапуните и вагиналните дезодоранти са продукти, съдържащи вредни химически вещества, които могат да нарушат естествената флора в интимната ви зона.

Въпреки че за някои жена наличието на течности в тази зона е неприятно, трябва да разберете, че именно те запазват влагалището ви овлажнено и ви защитават срещу инфекции.

Използването на този вид продукти води до появата на сухота и повишава риска от вагинални инфекции. Освен това се отразява и на половия ви живот.

Прочетете и това : Често срещани причини за вагиналната сухота

7.Укрепете имунната си система

Укрепете имунната си система

 

Имунната система отговаря за образуването на антитела, които се борят срещу патогените, които се опитват да навлязат в организма ни.

Балансираното хранене, пиенето на много вода всеки ден, както и някои други здравословни навици са някои от най-лесните начини за укрепване на естествената защита на организма ви.

8.Приемайте лекарства само според предписанията

Някои лекарства като антибиотиците отслабват бактериалната флора в организма, което може да доведе до гъбични инфекции във влагалището.

И докато част от тези лекарства са създадени, за да контролират инфекциите, то много бактерии и вируси са развили устойчивост към тези медикаменти.

Освен това прекомерния прием на лекарства отслабва естествената защита на организма и го прави податлив към атаките на микроорганизмите.

9.Носете памучно бельо

За да избегнете вагинални инфекции носете памучно бельо
Много жени предпочитат дантелата и други подобни материи за бельото си, защото са по-привлекателни и съблазнителни.

Но проблемът на тези материи е, че не позволяват на кожата да диша. И могат да се превърнат в капан за влагата и различни видове микроорганизми.

За да избегнете тези проблеми търсете бельо от памук или подобни материи.

И накрая освен тези съвети, не забравяйте редовно да посещавате гинеколога си.