Билки, облекчаващи симптомите на фибромиалгия

Жълтият кантарион снабдява тялото с органични киселини, етерични масла, кератин, лимонен и танини, а дяволският нокът се препоръчва при болки в ставите, ревматизъм и артрит
Билки, облекчаващи симптомите на фибромиалгия

Последна актуализация: 13 февруари, 2019

Към днешна дата причините за фибромиалгия остават неизяснени и това заболяване се третира по много различни начини. Практикуването на здравословни навици, следването на лекарските препоръки, балансираното хранене и употребата на следните лечебни растения могат да допринесат за справянето с фибромиалгията.

Билки, които могат да облекчат симптомите на фибромиалгия

Симптоми на фибромиалгия

Запитвали ли сте се, дали наистина има лечебни билки, които могат да ви помогнат? Според Департамента по психология във Федералния университет в Сержипе (Бразилия) природата предлага няколко натурални средства, които могат да редуцират симптомите на фибромиалгията.

Трябва още тук да уточним, че те няма да могат да излекуват това състояние. С други думи, няма как да си върнете онова време, в което сте изпълнявали ежедневните си задачи без следа от болка или умора. Тези лечебни билки могат само да облекчат симптомите на фибромиалгия, правейки ги по-поносими, когато ги прилагате в комбинация с друго лечение и лечебна стратегия – например предписани лекарства, психологическа помощ и препоръки относно храненето. Преди това нека да разгледаме по какъв начин билките ще са от полза. Те:

  • Подобряват качеството на съня
  • Редуцират симптомите на депресия
  • Редуцират болката
  • Облекчават сковаността в ставите
  • Потушават възпаленията
  • Понижават тревожността
  • Борят се със силната умора

Да обърнем поглед към билките, които са най-полезни при фибромиалгия:

  1. Дяволски нокът

Това растение, познато още като Harpagophytum, можете да намерите в билковите магазини и аптеките под формата на таблетки или чаени торбички. Министерството на здравеопазването на Германия препоръчва консумацията на тази билка на всеки човек, който страда от болки в ставите, ревматизъм и артрит. Дяволският нокът оказва противовъзпалително действие и ефикасно облекчава болезнените усещания. А знаете ли кое е най-хубавото в този случай? Не са налице никакви странични ефекти. Нещо, което не можем да кажем за употребата на традиционните лекарства.

Дяволският нокът също така подпомага тялото в процеса на възстановяване след травма и се справя с проблеми с храносмилането и стомашно-чревната система. Тази билка е подходяща за страдащи от фибромиалгия. Препоръчително е да се консумира всяка сутрин.

  1. Звъника

Най-известният представител на звъниката е жълтият кантарион. Познат е като ефикасно срество срещу унинието, обезсърчението и леката депресия, които се свързват с фибромиалгията. В допълнение към това, чаят от жълт кантарион снабдява тялото с органични киселини, етерични масла, кератин, лимонен и танини. Той представлява истинско натурално чудо, което си струва да приемате ежедневно – сутрин и следобед.

  1. Пипер кайен

Със сигурност не сте изненадани. Широко разпространено е мнението, че пиперът кайен провокира възпаление. Истината е, че той е много здравословен, наред с чесъна, джинджифила и синапеното семе.

Силата на пипера кайен се дължи на съдържащия се в него капсаицин, който стимулира освобождаването на вещества, облекчаващи болката. Убедени сме, че сте чували за някои кремове за външна употреба, които съдържат капсаицин с цел обезболяване. Затова не се тревожете – опитайте да облекчите състоянието си като консумирате по 2 чаши чай с пипер кайен дневно.

Най-добрият начин да извлечете максимална полза от свойствата на тази билка е като приготвите следната напитка. Необходима е торбичка зелен чай. Сложете я в чаша топла вода. Посипете с щипка пипер кайен и добавете няколко капки лимонов сок. Оставете напитката да престои за няколко минути, след това овкусете с чаена лъжица пчелен мед. Опитайте тази лечебна напитка! Съвсем скоро ще забележите благотворното й въздействие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.