Билки, облекчаващи симптомите на фибромиалгия

· 31.03.2016
Жълтият кантарион снабдява тялото с органични киселини, етерични масла, кератин, лимонен и танини, а дяволският нокът се препоръчва при болки в ставите, ревматизъм и артрит

Към днешна дата причините за фибромиалгия остават неизяснени и това заболяване се третира по много различни начини. Практикуването на здравословни навици, следването на лекарските препоръки, балансираното хранене и употребата на следните лечебни растения могат да допринесат за справянето с фибромиалгията.

Билки, които могат да облекчат симптомите на фибромиалгия

bolka

Запитвали ли сте се, дали наистина има лечебни билки, които могат да ви помогнат? Според Департамента по психология във Федералния университет в Сержипе (Бразилия) природата предлага няколко натурални средства, които могат да редуцират симптомите на фибромиалгията.

Трябва още тук да уточним, че те няма да могат да излекуват това състояние. С други думи, няма как да си върнете онова време, в което сте изпълнявали ежедневните си задачи без следа от болка или умора. Тези лечебни билки могат само да облекчат симптомите на фибромиалгия, правейки ги по-поносими, когато ги прилагате в комбинация с друго лечение и лечебна стратегия – например предписани лекарства, психологическа помощ и препоръки относно храненето. Преди това нека да разгледаме по какъв начин билките ще са от полза. Те:

  • Подобряват качеството на съня
  • Редуцират симптомите на депресия
  • Редуцират болката
  • Облекчават сковаността в ставите
  • Потушават възпаленията
  • Понижават тревожността
  • Борят се със силната умора

Да обърнем поглед към билките, които са най-полезни при фибромиалгия:

  1. Дяволски нокът

Това растение, познато още като Harpagophytum, можете да намерите в билковите магазини и аптеките под формата на таблетки или чаени торбички. Министерството на здравеопазването на Германия препоръчва консумацията на тази билка на всеки човек, който страда от болки в ставите, ревматизъм и артрит. Дяволският нокът оказва противовъзпалително действие и ефикасно облекчава болезнените усещания. А знаете ли кое е най-хубавото в този случай? Не са налице никакви странични ефекти. Нещо, което не можем да кажем за употребата на традиционните лекарства.

Дяволският нокът също така подпомага тялото в процеса на възстановяване след травма и се справя с проблеми с храносмилането и стомашно-чревната система. Тази билка е подходяща за страдащи от фибромиалгия. Препоръчително е да се консумира всяка сутрин.

  1. Звъника

Най-известният представител на звъниката е жълтият кантарион. Познат е като ефикасно срество срещу унинието, обезсърчението и леката депресия, които се свързват с фибромиалгията. В допълнение към това, чаят от жълт кантарион снабдява тялото с органични киселини, етерични масла, кератин, лимонен и танини. Той представлява истинско натурално чудо, което си струва да приемате ежедневно – сутрин и следобед.

  1. Пипер кайен

Със сигурност не сте изненадани. Широко разпространено е мнението, че пиперът кайен провокира възпаление. Истината е, че той е много здравословен, наред с чесъна, джинджифила и синапеното семе.

Силата на пипера кайен се дължи на съдържащия се в него капсаицин, който стимулира освобождаването на вещества, облекчаващи болката. Убедени сме, че сте чували за някои кремове за външна употреба, които съдържат капсаицин с цел обезболяване. Затова не се тревожете – опитайте да облекчите състоянието си като консумирате по 2 чаши чай с пипер кайен дневно.

Най-добрият начин да извлечете максимална полза от свойствата на тази билка е като приготвите следната напитка. Необходима е торбичка зелен чай. Сложете я в чаша топла вода. Посипете с щипка пипер кайен и добавете няколко капки лимонов сок. Оставете напитката да престои за няколко минути, след това овкусете с чаена лъжица пчелен мед. Опитайте тази лечебна напитка! Съвсем скоро ще забележите благотворното й въздействие.