Какво трябва да знаем за рак на гърдата

Основните рискови фактори са възраст над 45 г., фамилна анамнеза за заболяването, начало на менструацията преди 12-годишна възраст или започване на менопаузата след 55.
Какво трябва да знаем за рак на гърдата

Последна актуализация: 29 декември, 2018

Ракът на гърдата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания, които засягат жените и в по-малка степен мъжете и взема милиони жертви всяка година. Това заболяване е от най-тревожните сред нежния пол по целия свят. Редица рискови фактори могат да доведат до развитието му. Ранното откриване е от ключово значение за лечение и дори за пълно излекуване. Ето трябва да бъдем информирани и да следим за симптомите за рак на гърдата.

Лекарите, както и различни организации, които увеличават осведомеността относно това заболяване, често препоръчват жените да извършват редовни прегледи на гърдата, заедно с мамография. И двете са от ключово значение за ранното откриване и започване на лечение възможно най-бързо, за да се спре прогресията му. Тъй като има много неща, които хората вече знаят за рак на гърдата, информираността е друг метод за превенция. Тук ще предоставим някои важни факти, които трябва да знаете за това заболяване.

Статистика за рак на гърдата

Много жени са диагностицирани с рак на гърдата и са живи и днес.

В момента ракът на гърдата е най-често срещаният тип рак в света, но има и много положителни резултати от лечението. През последните 5 години приблизително 4.4 милиона жени, които са били диагностицирани с рак на гърдата, са живи и днес. Въпреки това заболяването все още причинява повече от всеки друг вид рак смъртни случаи при жените по целия свят.

Всяка година повече от 1 милион жени биват диагностицирани с рак на гърдата за първи път. Тази цифра го прави до 10% от всички случаи на рак в света и шокиращите 23% от всички случаи само при жените.

Всяка година ракът на гърдата е причина за смъртта на повече от 410 000 жени по света. Това представлява 14% от всички смъртни случаи от рак при жените и 1.6% от каквато и да е причина за смърт при жените.

Основните рискови фактори за развитие на рак на гърдата са:

  • възраст над 45 години
  • жена с фамилна анамнеза за рак на гърдата
  • начало на менструацията преди 12-годишна възраст
  • започване на менопаузата след 55-годишна възраст.

Само 5 до 10% от случаите на рак на гърдата се дължат на наследственост.

Какви са симптомите за рак на гърдата?

Всяка година повече от 1 милион жени са диагностицирани с рак на гърдата.

Подобно на много други видове рак, този на гърдата няма никакви първоначални симптоми, които биха послужили като аларма. Симптомите почти винаги се появяват с напредването на болестта. Но ето някои съвети, които могат да улеснят ранното откриване:

  • Подутини или бучки на гърдите или под мишниците. Те обикновено са безболезнени. Този симптом може да се открие по време на преглед на гърдата или мамография. При много случаи бучките или подутините не представляват рак на гърдата, но е важно да отидете на лекар веднага, за да получите правилната диагноза.
  • Всички забележими промени в структурата, размера и формата на гърдите, зачервяване на кожата или неравности.
  • Секреция на течност през зърното, особено такава с наличието на кръв.

Как могат да се предотвратят и диагностицират ранните стадии на рак на гърдата?

Диетата и начинът на живот играят важна роля за предотвратяване на рак на гърдата

Съществуват определени храни, които помагат в борбата с растежа на раковите клетки, така че е препоръчително редовно да ги добавяте към вашата диета. Това са най-вече плодове и зеленчуци, както и пиене на много вода. Избягвайте рискови фактори – като алкохолизъм, тютюнопушене и заседнал начин на живот.

Освен това: тамоксифен е лекарство, одобрено за жени над 35-годишна възраст, които са изложени на висок риск от развитие на това заболяване. Някои специалисти го препоръчват като превантивна мярка.

За ранно откриване на симптоми на рак на гърдата жените трябва да извършват месечни прегледи на гърдата – винаги след месечния цикъл. Ако забележите някакви нередности, консултирайте се незабавно с личния лекар.

Като допълнителен метод за откриване и превенция жените над 40-годишна възраст трябва да правят мамография веднъж годишно или на всеки 2 години.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.