Какво трябва да знаем за рак на гърдата

· 02.04.2016
Основните рискови фактори са възраст над 45 г., фамилна анамнеза за заболяването, начало на менструацията преди 12-годишна възраст или започване на менопаузата след 55

Ракът на гърдата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания, които засягат жените и в по-малка степен мъжете и взимат милиони жертви всяка година. Това заболяване сега е сред най-тревожните сред нежния пол по целия свят, защото   до развитието му могат да доведат различни рискови фактори, но ранното откриване е от ключово значение за лечение и дори за пълно излекуване.

Лекарите, както и различни организации и индивиди, които увеличават осведомеността относно това заболяване, често препоръчват жените да извършват редовни прегледи на гърдата, заедно с мамография. И двете са от ключово значение за ранното откриване и започване на лечение възможно най-бързо, за да се спре прогресията му. Тъй като има много неща, които хората вече знаят за рак на гърдата, информираността е друг метод за превенция. Тук ще предоставим някои важни факти, които трябва да знаете за това заболяване.

Статистика за рак на гърдата

rak na gurdata

  • В момента ракът на гърдата е най-често срещаният тип рак в света поради изключително високата честота, но има и много положителни резултати от лечението. През последните 5 години приблизително 4.4 милиона жени, които са били диагностицирани с рак на гърдата, са живи и днес. Въпреки това заболяването все още причинява повече от всеки друг вид рак смъртни случаи при жените по целия свят.
  • Всяка година повече от 1 милион жени биват диагностицирани с рак на гърдата за първи път. Тази цифра го прави до 10% от всички случаи на рак в света и шокиращите 23% от всички случаи само при жените.
  • Всяка година ракът на гърдата е причина за смъртта на повече от 410 000 жени по света, което представлява 14% от всички смъртни случаи от рак при жените и 1.6% от каквато и да е причина за смърт при жените.
  • Основните рискови фактори за развитие на рак на гърдата са възраст над 45 години, жена с фамилна анамнеза за рак на гърдата, начало на менструацията преди 12-годишна възраст или започване на менопаузата след 55-годишна възраст.
  • Само 5 до 10% от случаите на рак на гърдата се дължат на наследственост.

Какви са симптомите за рак на гърдата?

3-rak-pandelka

Подобно на много други видове рак, този на гърдата няма никакви първоначални симптоми, които биха послужили като аларма. Симптомите почти винаги се появяват с напредването на болестта. Но ето някои съвети, които могат да улеснят ранното откриване:

  • Подутини или бучки на гърдите или под мишниците. Те обикновено са безболезнени. Този симптом може да се открие по време на преглед на гърдата или мамография. При много случаи бучките или подутините не представляват рак на гърдата, но е важно да отидете на лекар веднага, за да получите правилната диагноза.
  • Всички забележими промени в структурата, размера и формата на гърдите, зачервяване на кожата или неравности.
  • Секреция на течност през зърното, особено такава с наличието на кръв.

Как могат да се предотвратят и диагностицират ранните стадии на рак на гърдата?

Диетата и начинът на живот играят важна роля за предотвратяване на рак на гърдата. Съществуват определени храни, които помагат в борбата с растежа на раковите клетки, така че е препоръчително редовно да ги добавяте към ежедневната диета. Това са най-вече плодове и зеленчуци, както и пиене на много вода. Избягвайте рискови фактори – като алкохолизъм, тютюнопушене и заседнал начин на живот.

Освен това: тамоксифен е лекарство, одобрено за жени над 35-годишна възраст, които са изложени на висок риск от развитие на това заболяване. Някои специалисти го препоръчват като превантивна мярка.

За ранно откриване на симптоми на рак на гърдата жените трябва да извършват месечни прегледи на гърдата – винаги след месечния цикъл. Ако забележите някакви нередности, консултирайте се незабавно с личния лекар.

Като допълнителен метод за откриване и превенция жените над 40-годишна възраст трябва да правят мамография веднъж годишно или на всеки 2 години.