Бучка под мишницата: кога трябва да се тревожим?

Най-честата причина е възпаление на космения фоликул - фурункулоза
Бучка под мишницата: кога трябва да се тревожим?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 08 ноември, 2018

Това е често срещан проблем. Почти всички сме откривали бучка под мишницата в някакъв момент и това не трябва да предизвиква прекалено безпокойство. Тук ще обясним какви стъпки трябва да предприемете в момента, в който откриете следващата.

Какво би могло да доведе до образуването на бучка под мишницата?

под мишницата

80% от случаите са нормални и не предизвикват никакви проблеми. Първото нещо, което трябва да направите, когато откриете една от тези бучки, е да не се изплашите, защото това най-вероятно се дължи на някакъв вид фурункулоза. Какво точно представлява фурункулозата? Ето някои основни насоки:

Най-честата причина за бучка под мишницата: фурункулоза

фурункулоза

Най-честата причина за образуване на бучка под мишницата е фурункулоза – обикновено възпаление на космения фоликул. То е болезнено и може да изглежда страшно, когато го откриете. Обикновено се дължи на инфекция на потните жлези, причинена от подкожни косми. Когато потта не може да излезе от фоликула, доста бързо се натрупват бактерии, в резултат на което могат да се появят по-големи или по-малки бучки.

Въпреки че е по-скоро безвредно, това може да стане много досадно. Понякога бучките изчезват от само себе си, но други образуват много сериозни кисти, които изискват подходящо лечение. Лекарят обикновено ще предпише антибиотици, за да се защитите от инфекция стафилококи. Но ако те не я излекуват, ще са нужни и други методи за отстраняване на кистата.

Какво може да направите, за да предотвратите образуването на кисти под мишниците? За съжаление някои хора са просто по-склонни към тях от други и ако вече сте ги имали, най-вероятно ще се появят отново. Някои антисептични кремове могат да помогнат за забавяне на образуването им, но най-доброто решение е да сте изключително внимателни при обезкосмяването – особено с бръсненето. Всеки път, когато се бръснете, рискувате тези малки неприятни подкожни косми да се „заклещят” във фоликула. Опитайте най-напред с измиване и ексфолиране на кожата под мишниците, което ще даде възможност на порите да се отворят. Не използвайте агресивни химически дезодоранти, защото те могат да увредят тази чувствителна област.

Най-общо казано, това е най-честата причина за бучки в тази област.

Втората най-често срещана причина: подути лимфни възли

бучка под мишницата

Не се плашете. Възпалението на лимфен възел е известно като лимфаденит. Както вероятно сте наясно, под мишницата има много лимфни съдове, движещи лимфната течност през кръвния поток като почистващ и филтриращ агент. Това помага на тялото да се пребори с инфекциите.

Но понякога, когато защитните сили са отслабени или сме заразени с вирус, лимфните жлези могат да се възпалят или подуят. Това води до появата на бучка под мишницата. Лимфаденит може също да настъпи след кожни или други бактериални инфекции. Така че какво трябва да направите, когато разберете, че имате подути лимфни възли? Първата стъпка е да се направи анализ на лимфната течност, за да се определи причината за възпалението и наличието на всякакви бактерии. Това се постига чрез издърпване на малко течност от жлезата. Зоната може да бъде леко обезчувствена, така че тази процедура не е болезнена.

Резултатите ще разкрият какво е причинило възпалението и ще посочат какво лечение трябва да следвате, за да разрешите проблема.

Причина номер три: лимфом

Това е друга възможност. Когато откриете бучка под мишницата, съществува малък шанс това да се дължи на възпаление на лимфните възли, което произхожда от лимфом. Сред видовете лимфом са неходжкинов лимфом и лимфом на Ходжкин. Това са двете разновидности на рак и леченията са много ефикасни. Преживяемостта при неходжкинов лимфом и лимфом на Ходжкин е съответно 90% и 70%. И двата вида лимфом се генерират от вид бели кръвни клетки, наречени лимфоцити (или В-клетки).

Този вид рак изисква няколко сесии химиотерапия, но разбира се, всеки човек е уникален и не всеки има нужда от същия брой сесии или еднакво време за възстановяване. Днес съществуват много постижения на науката в областта на рака и трябва да имаме надежда – това е заболяване, което изисква много лични усилия, смелост и подкрепа от семейството и приятелите. Можете да го победите.

Искате ли да научите повече? Какво да правим при подути лимфни възли?

Как да разбера дали бучката се дължи на фурункулоза или лимфом?

подмишница

Първото нещо, което трябва да направите, е да запазите спокойствие и да не се стресирате. Всеки път, когато откриете бучка под мишницата, най-добре е да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Лимфомите обикновено също се свързват с ниска температура, проблеми със спането, нощно изпотяване и загуба на тегло.

Но тъй като може и да нямате нито един от тези или други симптоми, обърнете се най-напред към лекар. И не се притеснявайте – голяма част от случаите се дължат на образуването на една обикновена киста, причинена от космен фоликул.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Zelenetz, A., Advani, R., Buadi, F., Cabanillas, F., Caligiuri, M., Czuczman, M., … Fayad, L. (2005). Linfoma No Hodgkin. Gaceta Mexicana de Oncología.
  • Iglesias Rozas, J. (2009). Linfoma. Neurociencias.
  • Calvagna, M. (2015). Forúnculo. Health Library: Evidence-Based Information.
  • Sánchez Gaitán, J. C. (2013). Revisión bibliográfica: Forunculosis. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, 70(608), 569-571. https://www.medigraphic.com/pdfs/revmedcoscen/rmc-2013/rmc134c.pdf
  • Murillo, C., Escobar, P., Fuentes, E., & Alvarado, J. S. (2007). Linfoma y su expresión en patología mamaria. Rev Obstet Ginecol, 2(1), 49-52. http://www.revistaobgin.cl/articulos/ver/420

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.