5 редки симптома на рак на гърдата

Болка и чувствителност в областта на подмишниците или секреция на кръв и кърма изискват незабавно посещение при лекар.
5 редки симптома на рак на гърдата

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Заболяването рак на гърдата е един от най-честите видове рак в света. Основно засяга жените, но се случва и мъже да се разболяват. Рискът от развитието на рак на гърдата се увеличава с напредването на възрастта. Колкото по-рано бъде диагностициран, толкова по-значително се увеличават шансовете за оцеляване.

Данните от многобройни случаи на рак на гърдата показват, че най-често заболяването се проявява след навършването на 40-ата година. Именно поради това лекари препоръчват редовно да се тестваме, ако сме в тази възрастова група. Разбира се, регистрирани са случаи и на пациенти в много по-ранна възраст. За нещастие, тези случаи се оказват едни от най-агресивните.

Независимо на каква възраст е заболелият, ранното диагностициране е ключово с цел адекватно и успешно лечение. Поради това експерти препоръчват да се научим да идентифицираме не само най-характерните, а също така и по-редките симптоми на рака на гърдата, независимо от това на колко години сме.

Най-популярният симптом на този рак е появата на бучки в гърдите, промени в структурата им, промени на кожата, изтичането на мръсна на вид течност от зърното. Медицината познава редица симптоми на заболяването, които рядко се проявяват, но когато са налице, говорят именно за здравословен проблем. Все пак той може да бъде сигнал и за съвсем различно заболяване. Именно поради това в такива случаи е препоръчително да посетите лекар, който да изследва за какъв точно проблем става дума.

Познавате ли редките симптоми на рака на гърдата, които е желателно да следите?

1. Сърбеж, зачервяване и болка

Напълно нормално е да усещате болка и чувствителност в гърдите, както и лек сърбеж преди и по време на месечния цикъл. Въпреки това, ако тези симптоми са налице постоянно, препоръчително е да се консултирате с лекар, тъй като те могат да бъдат сигнал за рак на гърдата. Като цяло те се проявяват, когато е налице възпалителен рак. Той се съпровожда с потене, сърбеж и болка в областта на гръдния кош. Сред по-видимите симптоми присъстват лющене на кожата, целулит, малки сини петънца по кожата и др. В този случай важно е незабавно да реагирате, тъй като това са симптоми на тип рак на гърдата, който прогресира изключително бързо.

2. Болка в гърба

Болката в гърба може да бъде провокирана от различни фактори. Последното нещо, което можете да си помислите е, че вероятно става дума за рак на гърдата. Експерти отбелязват, че пациентите, диагностицирани с рак на гърдата, споменават за усещане за болка в горната част на гърба, между плешките, преди появата на другите характерни симптоми на заболяването. Важно е да бъдете наясно, че някои типове тумори често се развиват в дълбочина в тъканите на гърдата, причинявайки болка в гърба или при ребрата. Лекарите знаят, че когато има метастази, заболяването вече се е разпростряло.

3. Болка и чувствителност в областта на подмишниците

Болка в областта на подмишниците може да е знак за рак на гърдата.

Едно от първите места по тялото, които алармират за рак на гърдата, са подмишниците. Много изследвания показват, че лимфните възли в подмишниците могат да индикират за рак, както лимфните възли по врата и гърлото алармират за грип. Подутите и болезнени лимфни възли на подмишниците могат да бъдат ранен знак за рак на гърдата, много преди проявата на характерните симптоми в областта на гръдния кош. Първото нещо, което трябва да направите в този случай, е да сравните подмишниците си и да проверите дали има разлика между тях или пък наличие на дискомфорт. При установена разлика задължително се консултирайте с лекар. Разбира се, не бива да бъдете категорични в изводите си, този симптом е характерен и за други заболявания.

4. Промяна на зърната и секреция може да е знак за рак на гърдата

Мястото, което най-ясно показва дали имате рак на гърдата, е зоната под зърното. Заболяването провокира промени във вида и чувствителността на тази зона. Зърното може да е променило текстурата си и да го чувствате по-нежно. Друг очевиден знак е секрецията на течност, кръв или кърма, когато не се очаква от вас да кърмите. Това се случва, когато туморът е формиран в млечния канал или зад него. И в двата случая лекарски преглед и тестове са най-адекватното действие, което можете да предприемете.

5. Промяна във формата

Много жени, диагностицирани с рак на гърдата, отбелязват забележими промени във формата на гърдите си. Например, едната гърда остава кръгла, докато другата възприема овална форма. Регистрирани са и случаи на жени, които забелязват промени само от едната страна на гърдите си – това ги прави да изглеждат неравни. Тези нарушения във формата на гърдите са най-видими, когато жените носят сутиен. Ако забелязвате необяснима промяна във формата на гърдите си, задължително се консултирайте със специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.